Monumentul lui Traian din oraşul Brăila a fost inaugurat în anul 1906, în Piaţa Sf. Arhangheli (în prezent, Piaţa Traian), cu ocazia împlinirii a 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani şi a patruzeci de ani de domnie a regelui Carol I.

Monumentul are şapte metri înălţime şi reprezintă un grup statuar ce include un soclu din piatră placat cu marmură, un bust din bronz al împăratului roman Traian şi două statui din bronz, în mărime naturală – un bătrân îi vorbeşte fiului său despre originea latină a românilor.

Pe monument, se află inscripţia: „Lui Marcu Ulpiu Traian, românii recunoscători”.

Lucrarea a fost realizată de arhitectul Ion Traianescu şi sculptorul Take Dimo Pavelescu. Pentru chipul împăratului Traian, ei au luat ca model două statui vechi, descoperite în ruinele unei aşezări romane. Până în anii 1947 – 1948, pe monument, s-a aflat şi o inscripţie ce marca aniversarea domniei regelui Carol I: „Ridicat în al 40-lea an de glorioasă domnie a M. S. Regelui Carol I”.

Deteriorat puternic de-a lungul timpului, monumentul lui Traian este renovat în anul 2011 de către Primăria Municipiului Brăila, lucrările fiind executate de restauratorul Dumitrel Pandrea. Refacerea monumentului s-a realizat prin conservare curativă cu laser şi curăţire a soclului de piatră cu laser.

monumentul-lui-traian-din-braila.jpg
parcul-cu-monumentul-lui-traian-din-braila-judetul-braila.jpg
statuia-lui-traian-din-braila-judetul-braila.jpg
baza-de-la-monumentul-lui-traian-din-braila-judetul-braila.jpg
bustul-lui-traian-din-braila-judetul-braila.jpg
soclu-de-la-monumentul-lui-traian-din-braila-judetul-braila.jpg
statui-de-la-baza-monumentului-lui-traian-din-braila-judetul-braila.jpg
monumentul-lui-traian-din-braila-judetul-braila.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ