Unul dintre cele mai reprezentative obiective din municipiu este „Monumentul Ostașului Român” aflat în parcul „Câmpul Tineretului” din Baia Mare. Curând, statuia ostașului de lângă stadion va împlini o jumătate de secol.

Monumentul Ostașului Român a fost ridicat la inițiativa Comitetului de cultură și artă al regiunii Maramureș și a fost dezvelit în preajma zilei de 23 august 1959, iar în anul următor a primit forma actuală.

Acesta este executat de sculptorul Andrei Ostap, în colaborare cu arhitectul A. Dâmboianu și montat de un colectiv de artiști de la Fondul Plastic București. Este construit din piatră și ciment, având în partea cea mai înaltă 890 de centimetri. Scenele de luptă și reconstrucție sunt realizate în tehnica meplat.

imagine-de-ansamblu-cu-monumentul-ostasului-romandin-baia-mare-judetul-maramures.jpg

În cinstea eroilor căzuți la datorie în aceste lupte crâncene din al Doilea Război Mondial, în jurul acestui obiectiv s-au amenajat cruci memorative cu numele celor care și-au dat viața pentru integritatea și libertatea statului român.

monumentul-ostasului-romandin-baia-mare-judetul-maramures.jpg

În fiecare an, în municipiul Baia Mare se desfășoară un ceremonialul militar şi religios dedicat aniversării Zilei Independenţei de Stat, Victoriei Coaliţiei şi Zilei Europei. Manifestarea este programată să aibă loc la Monumentul Ostaşului Român şi Cimitirul Comemorativ de la intrarea în Parcul Municipal.

statuie-a-monumentului-ostasului-romandin-baia-mare-judetul-maramures.jpg

După oficierea serviciului religios în memoria militarilor căzuţi în al Doilea Război Mondial şi sfinţirea coroanelor de flori, sunt rostite alocuţiuni despre semnificaţia celor trei zile de prefectul Sandu Pocol, preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Man şi primarul interimar Istvan Ludescher.

Autorităţile administraţiei publice judeţene şi locale depun o coroană de flori la obeliscul Cimitirului Comemorativ. La Monumentul Ostaşului Român sunt depuse, în conformitate cu regulamentul militar, coroane de flori. Manifestarea se încheie cu defilarea gărzii de onoare şi a fanfarei militare.

soldatul-de-la-monumentul-ostasului-romandin-baia-mare-judetul-maramures.jpg

La ceremonialul militar şi religios participă angajaţi ai administraţiei publice locale, veterani de război; cadre militare în rezervă şi retragere, reprezentanţi din Ministerul Apărării Naţionale; Ministerul Administraţiei şi Internelor; Direcţiei Judeţene de Informaţii Maramureş; Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale justiţie; parlamentari; partide politice; servicii publice deconcentrate; sindicate; reprezentanţi din învăţământul preuniversitar şi universitar şi ai societăţii civile.

monumentul-ostasului-romandin-baia-mare-judetul-maramures-privire-din-lateral.jpg

Monumentul nu servește doar ca punct de rememorare, ci și ca instrument educațional, oferind generațiilor tinere lecții valoroase despre istoria și valorile naționale. Este frecvent vizitat de școli și grupuri organizate.

imagine-cu-monumentul-ostasului-romandin-baia-mare-judetul-maramures.jpg

Pe măsură ce monumentul se apropie de aniversarea a 50 de ani, sunt planificate renovări și evenimente speciale pentru a marca această jalonă importantă. Aceste inițiative subliniază angajamentul comunității de a păstra vie memoria eroilor săi.

basorelief-de-pe-drumul-spre-tunelul-em-herja-hubert-dintre-chiuzbaia-si-baia-sprie-judetul-maramures.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.