Au fost deschise publicului pentru a onora memoria pionierilor buri ai Africii de Sud. Reprezintă două atracții turistice înglobate unui singur obiectiv – monumentul în sine este înconjurat de o suprafață de teren declarată ulterior rezervație naturală.

Voortrekker1

Monumentul și rezervația naturală Voortrekker din Pretoria omagiază populația afrikaander, și anume pe descendenții primilor coloniști olandezi, veniți pe continentul african, la Colonia Capului, începând cu secolul al XVII-lea. De-a lungul sutelor de ani, acești coloniști olandezi au început să își dilueze sângele alb, pur european, în cadrul unor căsătorii interrasiale, ducând la apariția etniei cunoscute azi sub denumirea de afrikander. Din rândurile acestei populații fac parte nume celebre, mai vechi și mai noi, precum Paul Kruger, J.B.M. Hertzog, Christiaan Barnard ori Charlize Theron. Deși această etnie se consideră una pur albă, în realitate nu mai există descendenți care să nu poarte cel puțin o genă aparținând unei alte rase din Africa de Sud.

Termenul de „voortrekker” provine din limba afrikander și înseamnă pionieri, deschizători de drumuri. Li s-a dat burilor care, începând cu secolul al XIX-lea, au fost nevoiți să se retragă din provinciile de est ale Africii spre interiorul continentului, în Africa de Sud. De vină era ocupația britanică care cucerise Colonia Capului, împingându-i pe foștii coloniști olandezi înspre centrul continentului.

Monumentul Voortrekker a fost construit între anii 1938 și 1949, de-a lungul unei perioade de timp în care se nășteau germenii politicii de discriminare rasială, apartheid. Etnia afrikander afișa un puternic spirit naționalist, iar monumentul urma să reprezinte o construcție grandioasă care să își copleșească vizitatorii, astfel că locul de construcție a fost ales în Pretoria, chiar la intrarea sudică în oraș – pe colina monumentului.

Piatra de temelie a monumentului Voortrekker a fost pusă în 1938, în cadrul unei ceremonii la care au participat trei dintre descendenții celor mai de seamă familii bure: strănepoata lui Andries Pretorius, stră strănepoata lui Hendrik Potgieter și stră strănepoata lui Piet Retief. Construcția a costat 360.000 lire sterline și a fost suportată de guvernul sud african.

La origine, monumentul Voortrekker are o înălțime de 40 de metri, baza fiind sub forma unui pătrat cu laturi de 40 metri pe 40 metri. Din punct de vedere arhitectural, stilul a suferit influențe nemțești, dar și africane.

Voortrekker11

Ceea ce impresionează în mod deosebit în cadrul monumentului Voortrekker este friza de marmură și cenotaful. Friza de marmură este cea mai mare lucrătură de acest fel din lume și reprezintă basoreliefuri superbe, inspirate din momentele cruciale ale istoriei burilor în Africa de Sud. Este vorba despre 27 de panouri în piatră, iar turiștii pot admira nu doar secvențe politice și militare, ci și secvențe casnice, sociale, care amintesc de valorile, stilul de viață, credințele și obiceiurile burilor.

Cenotaful este situat chiar în centrul monumentului Voortrekker și constituie elementul reprezentativ al acestui obiectiv turistic. Este amplasat în așa fel încât să sară în ochii vizitatorilor indiferent în ce colț s-ar afla aceștia. Are înscrise câteva cuvinte emoționante, în limba afrikander, și care se traduc prin expresia „Noi pentru tine, Africa de Sud” ca un mesaj al celor care au colonizat provinciile sud africane. Detaliul cel mai interesant este legat de locul în care a fost așezat cenotaful, adică sub o cupolă de sticlă prin care, la fiecare zi de 16 decembrie, fix la ora 12.00, o rază de soare străpunge domul, căzând pe cenotaf și luminând în mod divin cuvintele inscripționate. Ziua de 16 decembrie este una istorică pentru etnia afrikander căci la acea dată a avut loc bătălia de la Râul de sânge, când o armată de numai 470 de buri au reușit să ucidă 3000 de ostași ai triburilor Zulu.

Pe unul dintre pereții interiori ai monumentului Voortrekker există o nișă în care este adăpostită o flacără simbolică ce continuă să ardă încă din 1938. Fiecare dintre cele patru colțuri exterioare ale monumentului Voortrekker este marcat printr-o sculptură reprezentând pe eroii istoriei burilor.

Monumentul Voortrekker dispune de numeroase anexe ce merită vizitate de turiștii din Pretoria: o grădină indigenă, un amfiteatru în aer liber, un muzeu găzduit într-un vechi fort militar, un centru cultural destinat limbii afrikander și o rezervație naturală cu același nume.

Voortrekker111

Rezervația naturală Voortrekker a fost inaugurată în anul 1992, pe o suprafață de 340 hectare, la înălțimea colinei stăpânite de marele monument. Rezervația naturală Voortrekker oferă turiștilor nu doar obișnuitele facilități sud africane, ci și o panoramă surprinzătoare asupra întregului oraș Pretoria.

Flora este cea indigenă și pare că autoritățile nu au intervenit cu nimic în opera naturii. Relieful rezervației naturale Voortrekker este alcătuit din văi și dealuri, poteci naturale și trasee amenajate, lăsând impresia unei călătorii înapoi în timpul fermelor burilor.

Animalele care pot fi admirate sunt cele tipice Africii de Sud, adică o serie de specii de antilope și multe mamifere de dimensiuni modeste, precum mangustele, aricii, porcii spinoși, damanii de stâncă, iepurii de câmpie, șobolanii de trestie de zahăr și geneta cu pete mici. Cele mai des întâlnite antilope sunt zebrele, antilopa roșcată de munte, zebra de câmpie, antilopa Impala, gnu și gazela comună.

Se pot desfășura o sumedenie de activități turistice în cadrul rezervației naturale Voortrekker: drumeții, ciclism, jogging, pândirea păsărilor și plimbările în șaua cailor. Acestea din urmă se bucură deja printre vizitatori de un succes formidabil. Există o serie de trasee special amenajate pentru plimbările în șaua calului. Se pot face și curse de cai, cu condiția ca turiștii să fie experimentați. Pentru începători se organizează cursuri de călărie. Cele mai frumoase sunt plimbările în șaua calului la apusul soarelui.

Voortrekker1111

Pistele pentru cicliști sunt amenajate cu multă generozitate. Cuprind rute de trei până la zece kilometri, deși nu străbat zonele populate de animalele sălbatice ale rezervație, ci le ocolesc. Pe pantele de la poalele rezervației naturale Voortrekker au fost amenajate trasee 4×4, întrucât aceste pante sunt umbroase și împădurite.

O zi petrecută în acest loc minunat nu ar fi totuși completă fără o mică oprire la restaurantul monumentului și rezervației naturale Voortrekker. Aici se servesc meniuri tradiționale, rețetele fiind transmise de-a lungul generațiilor de către primii coloniști olandezi stabiliți la Colonia Capului.

Rezervația naturală Voortrekker poate fi vizitată zilnic, între orele 8.00 și 17.00, în timp ce monumentul care i-a dat numele își deschide porțile contra cost, între orele 8.00 și 16.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.