A fost la un moment dat cea mai inalta structura facuta de om din lume; a fost centrul protestelor politice, actiunilor teroriste si atacurilor ideologice, dar si un simbol al tuturor valorilor care au reprezentat vreodata democratia americana. Astazi, sute de oameni inca se mai opresc in fata sa pentru a-si aminti principiile care au stat la baza formarii tarii in care traiesc si a oamenilor care au facut ca ea sa ramana o putere si in ziua de azi. Inchinat unuia dintre cei mai mari oameni pe care i-au dat vreodata Statele Unite, Monumentul Washington vegheaza de la inaltime evolutia spectaculoasa de la poalele sale. Sa ii cunoastem deci povestea!

Monumentul Washington1

Statele Unite ale Americii au trecut prin foarte multe framantari, chiar si dupa castigarea independentei in fata Regatului Unit. Conflictul continuu intre Nord si Sud, dorintele de secesiune si problema sclaviei au oprit comunitatea americana multa vreme de la a-si castiga unitatea. Cu toate acestea, George Washington, primul presedinte american, a ramas o figura respectata si iubita in ambele parti multumita luptei sale pentru independenta, constitutiei liberale aplicabile si in ziua de azi, dar si ideii de a nu interveni in afacerile interne ale altor state. In acest context a luat nastere ideea Monumentului Washington.

Initial s-a propus o statuie calare a marelui om de stat, in spiritul obisnuit al memorialelor. Insa multi altii au considerat ca era nevoie de mult mai mult pentru a-i comemora cu adevarat onoarea si efortul. Ca urmare, un grup de cetateni au inceput sa stranga bani, resusind sa adune echivalentul de astazi a 600.000 de dolari. Pe baza acestora, au lansat un concurs de proiecte, cel mai bun urmand sa fie construit. A fost ales cel al lui Robert Mills, deja cunoscut in domeniul arhitecturii. Monumentul Washington din planul sau urma sa aiba si o colonada la baza in care sa se afle statuile altor mari revolutionari si eroi americani. Deja ingrijorati de pretul prea mare al proiectului, initiatorii acestuia au decis inceperea constructiei.

Monumentul Washington11

 

Monumentul Washington avea sa fie un obelisc in cel mai clasic sens al cuvantului, contructia de aproape 170 de metri terminandu-se cu un varf piramidal. Clasic, simplu, dar puternic, monumentul a inceput sa fie inaltat in 1848. Ca gest simbolic, mai multe grupuri si personalitati au trimis pietre marcate pentru a fi incluse in constructie. Francmasonii (dintre care Washington facuse parte), papa si unele tari mai mici care considerau ca isi datoareaza libertatea SUA, au trimis astfel de pietre, insa gesturile au fost afectate de evolutia interna a politicii.

Initial Congresul American dorise sa ofere 200.000 de dolari pentru continuarea Monumentului Washington, insa ivirea partidului “celor care nu stiu nimic”, un grup de radicali, a dat totul peste cap, acestia aruncand se pare piatra trimisa de papa. Radicalii au preluat puterea o vreme, fapt combinat cu probleme financiare si conflicte interne. Ca urmare, timp de doua decenii nu s-a lucrat deloc la monument, soarta acestuia devenind incerta. Cum situatia s-a stabilizat, constructia a continuat, iar finalizarea a avut loc in 1884.

Monumentul Washington111

Inalt de 100 de metri, obeliscul a devenit cea mai inalta cladire din lume, depasind Catedrala din Koln. A fost depasit mai tarziu de Turnul Eiffel, insa si in ziua de azi este cel mai inalt obelisc din piatra din lume. Ca varf s-a folosit o piramida de aluminiu grea de aprope 3 kilograme, care a reprezentat un adevarat lux al vremii. Cand a fost finalizat Monumentul Washington, aluminiul era la fel de scump precum argintul, preturile scazand mai apoi.

Inaugurarea a adus mii de oameni; si in perioada ce a urmat, multi doreau sa ajunga pana la varf cu lifturile de atunci sau pe scari. Femeile si copiii insa nu prea aveau de ales. Trebuiau sa aleaga varianta celor 897 de trepte, lifturile considerandu-se periculoase. Din pacate insa, monumentul nu a avut parte doar de evenimente fericite. Din cauza vandalismului a fost inchis de mai multe ori, scarile find oprite accesului in anii ’50. Insa poate cel mai tragic eveniment a avut loc in 1982, cand un protestatar impotriva armelor nucleare a amenintat ca va detona explozibilii din duba sa, aflata in apropiere. Barbatul a fost impuscat de politie, mai apoi aflandu-se ca nu avea niciun fel de explozibili.

Monumentul Washington1111

Cel mai recent eveniment insa este legat de cutremurul din Virginia din vara lui 2011, care a provocat crapaturi serioase in structura constructiei. Ca urmare, Monumentul Washington este deocamdata inchis vizitarii, nestiindu-se cat va dura situatia.

Ce conteaza insa, este ca, indiferent de situatii, Monumentul Washington a fost si este perceput ca un simbol de baza al culturii americane. Trecand peste criticile privind simplitatea si dincolo de criza economica si sociala, obeliscul este capabil sa atraga, sa uneasca si sa inspire. Iar asta se intampla pentru ca dincolo de el sta omul care l-a facut sa existe, omul multumita carora tot ce se afla in jurul monumentului apartine natiunii Statelor Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.