Aurel Lazăr avocat, membru al Partidului Naţional Român, participant la Marea Unire şi membru al Marelui Sfat Naţional Român din Transilvania, membru al Consiliului Dirigent al Transilvaniei şi deţinător al Resortului Justiţie, deputat de Bihor şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, membru fondator al Uniunii Avocaţilor din România, preşedinte al PNŢ Bihor, primar al municipiului Oradea.

mormantul-doctorului-aurel-lazar-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Încă din studenţie, Aurel Lazăr şi-a manifestat sentimentele naţionale faţă de poporul român, din care făcea parte. În această perioadă, a semnat împreună cu alţi studenţi români o scrisoare trimisă preşedintelui Societăţii de Leptură din Oradea, care exclusese din rândurile sale pe Justin Ardelean, student român care criticase în revista satirică „Vulturul” politica statului maghiar faţă de naţionalităţi şi pe românii renegaţi.

În perioada Memorandumului, înainte de a începe la Cluj procesul memorandiştilor, peste două sute de studenţi români din Viena, Graz, Budapesta, Oradea şi Cluj, printre care s-a aflat şi Aurel Lazăr, au redactat şi răspândit un „Manifest” şi un „Apel”, pentru a atrage atenţia asupra acestui proces.

De asemenea, Lazăr a fost prezent împreună cu alţi români în gara din Oradea atunci când trei memorandişti dintre cei condamnaţi (Vasile Lucaciu, Ioan Raţiu, Iuliu Coroianu) au schimbat trenul în acest oraş, făcând o haltă de două ore.

prim-plan-cu-mormantul-doctorului-aurel-lazar-din-oradea-judetul-bihor.jpg

El s-a implicat şi în viaţa culturală a românilor bihoreni, participând, organizând sau prezidând serate, baluri şi petreceri culturale. Începând cu anul 1897, Aurel Lazăr a început să strângă în jurul său din ce în ce mai mulţi studenţi români care învăţau la Oradea. Uneori chiar în casa sa, studenţii români care manifestau sentimente naţionale primeau sfaturile de care aveau nevoie, iar unii dintre ei, cum ar fi Nicolae Bolcaş şi Ioan Ciordaş, s-au aflat în primele rânduri ale luptei naţionale în anul 1918.

Monumentul Mormântul Dr. Aurel Lazăr este situat în localitatea ORADEA (Cimitirul Muncipal Rulikowski parcela 29) Monumentul datează din 1930.

An de an, la diverse aniversări și comemorări, comunitatea locală se adună la mormântul său pentru a celebra și a reflecta asupra impactului său asupra societății românești. Aceste momente sunt ocazii de a transmite valorile și idealurile sale noilor generații.

Curiozitățile despre viața și cariera lui Aurel Lazăr includ povești despre rolul său în negocierile delicate ale unirii și modul în care a gestionat provocările juridice ale vremii sale. De asemenea, se spune că Lazăr a fost un orator carismatic, ale cărui discursuri au influențat decisiv direcția politică a României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.