Morminte unice de caini au fost descoperite in ruinele capitalei aztece Tenochtitlan in apropiere de Mexic. Ramasitele apartin a 12 caini ingropati in mod misterios impreuna, acum peste 500 de ani.
Nu sunt primele astfel de asa-zise morminte descoperite in sit-uri arheologice, insa aceasta descoperire nu poate fi legata de nici o cladire sau mormant uman, potrivit raportului emis de Institutul national de Antropologie si Istorie din Mexic.
Cainii au avut un rol extrem de important in cultura azteca, avand un loc esential si in mitologia azteca. Se crede ca acestia isi serveau stapanii chiar si dupa moarte, fiind responsabili cu ghidarea sufletului celui mort prin taramurile lumii de dincolo pentru a ajunge in Mictlan, lumea mortilor.
Xolotl, un zeu aztec important, este adesea descris drept un barbat cu cap de caine si are legaturi cu lumea mortilor. Nu se stie insa daca aztecii isi ingropau cainii drept urmare a simbolului esoteric al acestora in religia azteca.
Cercetatorii spera ca acest mormant canin va oferi indicii privitoare la modul in care erau vazuti cainii in cadrul culturii si civilizatiei aztece.
Mormantul descoperit masoara doi metri patrati si scheletele sunt in general complete si bine prezervate, desi modul ingropaciunii nu urmeaza nici un model discernabil de arheologi. Ramasitele canine au aproape aceeasi lungime si constitutie, animalele avand diferite varste la momentul mortii; isi pastreaza inca aproape toti dintii. Se crede ca erau caini de rasa comuna si nu rase mexicane de caini.
Langa situl arheologic in care s-au descoperit ramasitele cainilor au fost descoperite si vase aztece din lut portocaliu decorate cu figuri geometrice. Acestea din urma ajuta la datarea posibilei perioade in care au fost ingropati cainii, si anume intre anii 1350 si 1520 e.n.
Unii arheologi cred chiar ca ramasitele canine ar fi rezultatul unei mese imbelsugate a aztecilor, pentru ca aceasta civilizatie din America Centrala crestea caini si pentru carnea lor.
O analiza a oaselor urmeaza a determina posibile cauze ale mortii, boli sau malformatii ale cainilor. Astfel, oamenii de stiinta pot afla motivul pentru care cainii au fost ingropati impreuna in respectivul loc.