Pentru vietnamezi, mormintele au o semnificatie aparte, deoarece acest popor considera ca asezarea acestora influenteaza in buna masura calatoria sufletului in lumea de dincolo, cea a spiritelor, in care va ramane sa salasluiasca pentru eternitate singura parte imateriala a omului, care ramane dupa moartea sa.

Mormintele imperiale de langa Hue1

Pe de alta parte, tot vietnamezii sunt de parere ca ceremoniile oficiale pentru morti ar afecta viata celor vii si, avand in vedere existenta acestor crezuri bine inradacinate in mentalitatea poporului in discutie, nu ar trebui sa ne mire grandoarea mormintelor imperiale de langa Hue, mai cu seama de pe malurile raului Parfumului, cunoscut si ca Huong. Aceste morminte reprezinta intrutotul succesul unei dinastii imperiale si, totodata, respectul cu care liderii erau priviti la acele vremuri.

Iar aceste morminte imperiale din Vietnam sunt cu atat mai interesante cu cat indeplineau si doua functii: o data, serveau drept morminte, locuri in care ramasitele pamantesti ale imparatilor morti erau inmormantate, iar apoi, drept palat regal secundar, unde imparatul isi putea primi o parte din oaspetii sai, intretinandu-se cu acestia in acest loc. In aceste conditii, lucrarile de constructie la un astfel de mormant erau demarate chiar din timpul domniei imparatului caruia i se cuvenea, ajungand sa reflecte gusturile si personalitatea acestuia, dorintele si deopotriva idealurile sale, fie ca ne referim la cele acumulate in timpul vietii, fie la cele pe care si le dorea pentru sufletul sau.

Mormintele imperiale de langa Hue11

De pilda, mormantul lui Gia Long a fost construit extrem de simplu, mai ales daca facem comparatie intre acesta si alte morminte, insa este, chiar si asa, impunator. Un alt mormant, de aceasta data al lui Tu Duc, se afla la cealalta extrema, fiind unul dintre cele mai impunatoare dintre mormintele imperiale din Vietnam. Interesant este ca acest mormant, al lui Tuduc, reflecta personalitatea decandenta a acestui imparat. Cum in timpul domniei sale puterea monarhiei se diminuase considerabil, dat fiind faptul ca se afla sub dominatie franceza, Tu Duc a petrecut, in ultimii ani ai vietii sale, mult timp la acest mormant. Cu toate acestea, atat trupul sau, cat si comorile pe care le-a strans de-a lungul vietii sale nu se afla aici, ci au fost puse intr-un loc secret.

Nota discordanta ar putea face, insa, mormantul lui Khai Dinh care a fost construit cu multe influente franceze. Realizat din beton, acestui mormant ii lipseste, in primul rand, armonia arhitecturala pe care o putem intalni la alte morminte imperiale. In sfarsit, incluse inca din anul 1993 pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, mormintele imperiale si citadela Hue fac parte din Complexul de monumente Hue, acesta reprezentand o perioada de grea incercare pentru Vietnam, intrucat, in aceste timpuri, mai cu seama la jumatatea anilor 1800, tara avea sa-si piarda independenta in fata francezilor.

Mormintele imperiale de langa Hue111

Plus, in aceste morminte imperiale nu se afla decat ramasitele pamantesti ale unor lideri care au condus tara doar oficial, deoarece puterea statea in mainile stapanilor coloniali francezi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.