Ar fi foarte usor sa ne imaginam Craciunul ca fiind o traditie continua, ce-si are inceputurile odata cu Nasterea Domnului. Am incepe cu povestea nasterii lui Iisus, am lua data de 25 decembrie de buna ca zi de nastere a lui, am stabili un precedent pentru daruirea cadourilor de Craciun datorita magilor care si ei i-au adus daruri lui Iisus, iar aceste detalii ar putea face legatura intre Mos Craciun si nasterea Domnului. Totusi, povestea Craciunului nu este atat de simpla precum ar parea la prima vedere, si dupa cum vom vedea, contrar credintelor populare, Mos Craciun si nasterea Domnului nu sunt legate intre ele. Povestea Craciunului este diferita de ceea ce stiu majoritatea oamenilor, si de asemenea este foarte dezordonata. Traditiile de Craciun preced nasterea Domnului, iar existenta lui Mos Craciun a aparut mai tarziu, fapt care separa si mai mult simbolul lui Mos Craciun si Nasterea Domnului.
Vechii europeni marcau cea mai lunga noapte, adica solstitiul de iarna, drept inceputul unor zile mai lungi si renasterea soarelui. Acestia sacrificau animalele care nu puteau fi pastrate pe timp de iarna si se ospatau cu ele de la sfarsitul lui decembrie pana in ianuarie. Paganii germani il venerau pe Odin, un zeu infricosator care zbura noaptea pe deasupra caselor oamenilor impartind binecuvantari si blesteme. Va suna cunoscut? Seamana desigur cu ceea ce a devenit mai tarziu Mos Craciun. Nordicii din Scandinavia sarbatoreau Craciunul putin diferit.
Fiecare familie dadea foc unui bustean urias si tineau un ospat care se termina cand acel bustean se trasforma in cenusa. La Roma, oamenii participau la festivalul zgomotos al Saturnaliei, ce tinea de pe 17 pana pe 24 decembrie, si in care il onorau pe Saturn, zeul agriculturii. Aceasta sarbatoare consta in ospete, chefuri, jocuri de noroc si daruirea de cadouri. In aceasta perioada sclavii puteau sa poarte hainele stapanilor si sa le ignore ordinele, iar copiii puteau sa le comande adultilor. Pana acum n-am reusit sa gasim o punte de legatura intre Mos Craciun si Nasterea Domnului. Mergem mai departe si ajungem in secolul IV.
Pana in secolul IV, Biserica a decis ca crestinii aveau nevoie de o sarbatoare care sa aiba loc in decembrie si care sa rivalizeze cu festivalurile ce aveau loc in preajma solstitiului. Astfel, Biserica a ales ziua de 25 decembrie drept ziua Nasterii Domnului. Prima sarbatoare inregistrata a Nasterii Domnului a avut loc la Roma in anul 336. Intentionat sau nu, liderii Bisericii au pus ziua Nasterii Domnului in aceeasi zi in care era sarbatorit cultul lui Mithras. Este posibil ca liderii Bisericii sa fi avut si un motiv teologic pentru a alege ziua de 25 decembrie drept ziua Nasterii Domnului. Cu mai bine de 100 de ani in urma, istoricul crestin Sextus Julius Africanus identificase ziua de 25 decembrie drept ziua Nasterii Domnului. Cronicarii au presupus ca lumea fusese creata in ziua echinoctiului de primavara, iar 4 zile mai tarziu, pe 25 martie, a fost creata lumina. Intrucat existenta lui Iisus a insemnat inceputul unei noi ere, cronicarii au presupus ca Iisus a fost conceput pe 25 martie, ceea ce plaseaza ziua nasterii sale pe 25 decembrie.
In urmatoarele veacuri, Craciunul a castigat teren in defavoarea celorlalte sarbatori si pana in secolul 9, aceasta a devenit o sarbatoare importanta. Insa inca nu era o sarbatoare mai mare ca Vinerea Mare si Pastele. Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea si in secolul al XIX-lea, Craciunul a inceput sa ia forma pe care o are astazi. Au inceput sa apara povesti despre Craciun, au fost inventate noi traditii si reinventate vechile traditii. Sotul reginei Victoria a Angliei, printul Albert, a adus primul brad de Craciun la Castelul Windsor in 1846. O gravura a cuplului impreuna cu copiii lor, in fata bradului, a facut acest obicei popular in intreaga Anglie si in Statele Unite ale Americii. In secolul XX, Craciunul a devenit o sarbatoare din ce in ce mai comerciala.
Mos Craciun a fost “inventat” in secolul al XIX-lea, la mult timp dupa Nasterea Domnului. Insa exista un amanunt care face legatura intre Mos Craciun si Nasterea Domnului, iar acesta este chiar numele sau. Lui Mos Craciun i se spune Santa Claus in limba engleza, iar Santa Claus deriva de la numele Sfantului Nicolae (Saint Nicholas in enegleza). Sfantul Nicolae a fost un episcop care era foarte cunoscut pentru numeroasele miracole pe care le-a infaptuit si pentru faptul ca obisnuia sa ofere daruri pe ascuns, in special celor nevoiasi. Sfantul Nicolae a devenit apoi Sinterklaas pentru olandezi, Tatal Craciunului in Anglia si aducatorul de daruri de Craciun in alte culturi.
Mos Craciun este descris ca un mos rotofei si vesel, care are barba si parul alb, si este imbracat in rosu. Aceasta imagine a sa a devenit populara in Canada si SUA in secolul al XIX-lea. Aceasta imagine a fost mentinuta si consolidata prin cantece, carti pentru copii si filme, astazi fiind adoptata drept imaginea lui Mos Craciun in mai toate tarile. In ultimul timp, desi Craciunul a inceput ca o sarbatoare inchinata lui Iisus, aceasta sarbatoare a devenit din ce in ce mai comerciala, majoritatea oamenilor fiind mai interesati de cadouri si petreceri decat de latura religioasa a acestei sarbatori. Desi sunt legati de aceeasi zi, 25 decembrie, Mos Craciun si Nasterea Domnului nu au foarte multe in comun, intrucat fiecare in parte promoveaza alte valori.