Moş Nicolae este un personaj legendar, extrem de îndrăgit în spaţiul românesc, dar şi în tradiţiile altor popoare, pentru că el este cel care aduce daruri copiilor, care-l aşteaptă cu bucurie şi emoţie, în noaptea de 5 spre 6 decembrie (6 decembrie fiind data când, în calendarul creştin-ortodox, este celebrat Sfântul Nicolae).
În legendele româneşti, Moş Nicolae/ Sfântul Nicolae sau Sân (Sfântul) Nicoară este înfăţişat călare pe un cal alb, păzind, la apus, la Poarta Cerului, pentru ca Soarele să nu lase lumea în întuneric. Când îşi scutură barba mare şi albă, din cer încep să cadă fulgi de nea. Pentru fiecare copil el are câte un dar pe care-l aduce în seara de ajun de Sfântul Nicolae şi pe care îl lasă în ghetuţele lustruite, puse la geam.
În unele regiuni ale ţării se mai păstrează încă obiceiul ca, în ajunul Sărbătorii Sfântului Nicolae, cei mici să pună la fereastră nu numai ghetuţele, ci şi morcovi şi apă, pentru calul alb al lui Moş Nicolae, pentru ca acesta să prindă putere şi să ajungă la toţi copiii.
Cine este Moş Nicolae?
Unele legende spun că Moş Nicolae s-ar fi născut într-o familie bogată şi că, după moartea părinţilor, el ar fi împărţit toată averea săracilor, îngrijindu-se mai ales de soarta copiilor şi a oamenilor necăjiţi.
În alte legende, cu variante în tot spaţiul balcanic, se povesteşte că Sfântul Nicolae ar fi apărut în visele împăratului Constantin cel Mare (care a trecut la credinţa creştină în anul 312), cerându-i să scape de la moarte trei ostaşi sau că a ajutat pe fiicele unui nobil scăpătat să-şi găsească soţi, pentru a nu deveni sclavele unui negustor bogat.
Fiecăreia dintre fete, Moş Nicolae i-a lăsat la uşă câte o punguţă cu galbeni (ca să aibă zestre), iar când a venit rândul mezinei, tatăl a stat la pândă să vadă cine este binefăcătorul, împărtăşind apoi tuturor acest secret. De atunci, ori de câte ori oamenii primeau daruri, îi mulţumeau Sfântului Nicolae.
În tradiţia creştină, despre Sfântul Nicolae se spune că s-a născut în portul Patare, în provincia Lycie (în sudul Turciei de astăzi), în jurul anului 270. După ce, în tinereţe, a mers în pelerinaj în Egipt şi în Palestina, a devenit episcop al oraşului grecesc Mira. În timpul persecuţiei lui Diocletian (cea mai severă împotriva creştinilor, din timpul Imperiului Roman), episcopul Nicolae a ajuns în închisoare, eliberat apoi, în vremea împăratului Constantin cel Mare. S-a stins din viaţă în anul 340.
Începând cu secolul al IX-lea, Sfântul Nicolae este foarte prezent în iconografia bisericilor creştine din Orient, inclusiv in cele din Ţările Române. În Occident, s-a bucurat de popularitate mai ales după anul 1087, când moaştele sale au fost aduse la Bari, în sudul Italiei.
Sfântul Nicolae/ Moş Nicolae – protectorul marinarilor şi al corăbierilor
Sfântului Nicolae i se mai spune şi “Nicolae făcătorul de minuni” şi este considerat şi protectorul marinarilor şi al corăbierilor, pentru că, atunci când călătorea pe mare, în drum spre Ierusalim, prin puterea rugăciunii reuşea să oprească furtunile. De atunci, în vreme de primejdie, corăbierii se roagă Sfântului Nicolae, pentru a trece cu bine de orice incercări.
Moş Nicolae este cunoscut şi ca protector al celor acuzați pe nedrept, al comercianților, al călătorilor, al mireselor, al fetelor nemăritate și, mai ales, al copiilor.
Tradiţii legate de Moş Nicolae în alte ţări
În folclorul olandez, Moş Nicolae este SinterKlaas, iar calul alb, năzdrăvan, care îl însoţeşte la drum, este “Amerigo”.
În Germania este însoţit de Knecht Ruprecht sau Krampus sau Pelzebock (Petru cel Rău), ajutorul lui de nădejde, cel care ar lăsa copiilor care nu au fost cuminţi o nuieluşă în loc de cadouri.
În legendele olandeze se spune că Moş Nicolae ajunge, în ziua de 6 decembrie, cu un vapor, având întotdeauna la el o carte uriaşă, în care sunt trecuţi copiii care au fost sau nu au fost cuminţi.
In Franta, copiii stiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgărus, insoţit de Pere Fouettard (Moș Nuielușă). Cei cuminţi primesc in dar ciocolată, turtă dulce, fructe etc.
In Italia, cei mici ii lasă Moşului o scrisoare, pe o farfurie, promiţând că vor fi cuminţi in anul care vine, iar tinerele care au nevoie de ajutor inainte de a se căsători, primesc si ele daruri, in amintirea faptelor legendare legate de punga cu galbeni pentru fetele sărace ajutate de Sfântul Nicolae.
In Polonia, Moş Nicolae vine imbrăcat in haine episcopale, coborând din ceruri, intr-o trăsură trasă de un cal alb, ajutat de un inger. Aduce in dar dulciuri, portocale, mere, icoane si “pierniki” (prăjiturele făcute cu miere și mirodenii).
În ţările din nordul Europei, după secolul al XVI-lea, tradiţiile legate de Moş Nicolae au devenit mai puţin populare. Dar, pentru că cineva trebuia să le aducă daruri copiilor, Sinter Klaas/ Sint Nikolaas a devenit Santa Claus/ Father Christmas (“Moş Crăciun”).
Originea şi semnificaţia numelui Nicolae
Etimologia numelui Nicolae se află în limba greacă – Nikolaos (din “nike” – “victorie”/ “nikao” – “ a învinge” şi “laos” – “oameni”), însemnând , prin urmare, “victoria oamenilor”/ “poporul învingător”/ “obşteasca biruinţă”/ “izbânda neamului”.
La noi, peste 800 000 de români poartă numele Nicolae (şi derivatele masculine şi feminine ale acestuia), din care circa 500 000 sunt bărbaţi.
Pentru toţi cei care poartă aceste nume, La mulţi ani!