Mosazaurii au fost reptile gigant care au trait in perioada Cretacicului superior a erei Mezozoice, cu 95 de milioane de ani in urma. Ramasitele fosile ale acestor creaturi au fost descoperite pe toate continentele, in special in Europa, Kazahstan si Caucaz, exceptie facand Antarctica.
Se banuieste ca au evoluat din animale preistorice terestre care se asemanau cu varanii, aveau lungimea de 8-12 m si greutatea in jur de 20 tone. Corpul lor alungit si serpetiform era propulsat in apa de coada relativ lunga si puternic comprimata lateral. Cele patru membre se transformasera in doua perechi de inotatoare alungite, mari si puternice.
Mosazaurii traiau in largul marilor putin adanci.
Vanau pesti, echinoderme, moluste si nevertebrate. Cea mai mare specie a fost Tylosaurusul ale carui ramasite fosile au fost descoperite in Africa si America de Nord.
Capul acestor soparle marine era foarte mare si alungit, maxilarele se deschideau larg si erau inzestrate cu numerosi dinti mari, ascutiti, situati la o anumita distanta unul de altul. Acest avantaj facea din ei niste vanatori periculosi care aveau capacitatea de a sari deasupra valurilor, pentru a prinde dinozauri zburatori ce planau aproape de suprafata apei. De asemenea, in acea perioada de sfarsit a Cretacicului acesti uriasi pradatori atacau si alte reptile marine, cum erau de exemplu Plesiosaurusul sau Ichtyosaurusul.
Aceste reptile erau perfect adaptate la mediul acvatic, in perioada de reproducere dupa imprechere femelele nasteau pui vii, nu se comportau ca alte reptile marine care se intorceau pe mal pentru a depune ouale in gropi sapate in nisip. Unii cercetatori au considerat mosazaurii ca fiind inruditi cu serpii, prin miscarile lor ondulatorii si anatomia similara din anumite puncte de vedere. Totusi relatia dintre serpi si aceste reptile preistorice ramane incerta.