Cunoscuta drept „Moscheea de Vineri” sau „Moscheea care comanda o viziune asupra lumii”, Jama Masjid, aflata in Mumbai, este cea mai mare moschee din India si, in acelasi timp, o veritabila capodopera arhitectonica. Nu mai putin de 5.000 de muncitori si mestesugari au lucrat la construirea acestei fermecatoare moschei, Jama Masjid fiind cunoscuta si datorita faptului ca a fost ultima structura ridicata in secolul al XVII-lea de imparatul mogul Jahan Sah, chiar inainte sa fie incarcerat de fiul sau, Aurangzeb. Dainuind peste intreg orasul, precum un strajer de nadejde, moscheea se afla pe un afloriment natural din stanca.

Moscheea Jama Masjid1

Dupa o calatorie plina de aventuri prin vechiul Delhi, turistii ajung in sfarsit la moschee. Accesul se face pe niste scari mari, ce duc, prin cele trei porti imense, intr-o curte asemenea, unde se afla, in acelasi timp, un bazin central si o fantana. Ceea ce atrage atentia de indata sunt cele patru turnuri in colturi, dar si cele doua minarete ce au o inaltime de 39 metri. Acestea din urma au fost construite din gresie rosie, iar detaliile care pun in evidenta culoarea respectiva sunt dungile de marmura alba. Important de mentionat, totodata, este faptul ca poarta de est era deschisa exclusiv pentru imparat, ca mai tarziu, sa devina principalul punct de acces pentru guvernatorul general.

Pe langa faptul ca moscheea Jama Masjid impresioneaza prin dimensiuni, fermecatoarea structura este si un giuvaier al detaliilor. Nu putem, de pilda, sa nu remarcam arabescurile din bronz ce acopera usile masive. Mult mai impunatoare sunt insa cele trei cupole decorate cu dungi de marmura ce acopera sala de rugaciuni, aflata in partea de vest a moscheii. Mai mult decat atat, culorile acestor trei cupole sunt alb si negru, ce creeaza un contrast puternic cu zona acoperita cu aur. In plus, cele trei cupole par protejate de minarete.

Moscheea Jama Masjid11

La fel de impresionanta este si imaginea cupolelor ce se ridica deasupra unei fatade cu 11 arcade, peste care se afla placi din marmura alba acoperite, cu inscriptii in marmura neagra. Acestea redau istoria cladirii si pune sub semnul gloriei domnia si calitatile deosebite ale lui Jahan, imparatul mogul care a ordonat ridicarea moscheii Jama Masjid. Odata ce intram in moschee, vom observa de indata podeaua salii de rugaciune, realizata din marmura alba si neagra. Trebuie sa stim ca aceasta imita un covor musulman de rugaciune, detaliile sale fiind pe cat de interesante, pe atat de frumoase, mai ales pentru un ochi avizat.

Vom mai observa, de asemenea, si o margine extrem de subtire, de culoare neagra, pe podea ce imparte sala de rugaciuni in spatii pentru 899 de credinciosi. Imamul de azi, adica cel care conduce rugaciunea colectiva din moschee si, totodata, conducatorul bisericii, este descendentul direct al celui ales de insusi Jahan Sah pentru a deschide moscheea, la 23 iulie 1635. In sfarsit, din nefericire, Jama Masjid a trecut, de curand, si prin doua evenimente mai putin fericite, ambele fiind legate de atacurile teroriste.

Moscheea Jama Masjid111

De pilda, la 14 aprilie, in anul 2006, au avut loc doua explozii in moschee. Prima explozie a izbucnit la orele 17:26, iar a doua, la sapte minute mai tarziu, in jurul orelor 17:33. Cel putin trei persoane au fost ranite atunci. Cu toate acestea, structura nu a suferit avarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.