Munţii Leaota, parte integrantă a Carpaților Meridionali, sunt o unitate cu masivitate pronunţată, strâns legată de Munţii Bucegi. Spre deosebire de grupa montană din care face parte, din punct de vedere petrografic, reprezintă un nucleu de formaţiuni cristaline.

Munţii sunt delimitați în partea nordică şi vestică de Culoarul Rucăr-Bran-Dragoslavele, în partea estică este delimitat de valea Brăteiului, iar în sud limita este dată de Subcarpați.

Având în vedere structura geologică, şisturi cristaline, muntele se remarcă printr-o masivitate accentuată (rezultatul metamorfozei baikaliene), altitudinea medie a muntelui fiind de 1500 m. Râurile care drenează zona sunt receptate fie de Dâmboviţa, pârâiele şi râurile cu obârşia pe versantul vestic, fie de Ialomiţa, versantul estic, iar cele de pe versantul nordic sunt colectate de Valea Turcului.

Pe lângă structura cristalină, în partea vestică a muntelui, sunt prezente rocile calcaroase, sub forma martorilor de eroziune.

Având în vedere că Munţii Leaota cu Munţii Bucegi sunt strâns legaţi, suprafeţele de eroziune sunt foarte clar evidenţiate, în special suprafeţele de nivelare Râu-Șes şi Gornovița. În zona calcaroasă, la 1200-1400 m, se evidenţiază suprafaţa de nivelare corespunzătoare nivelului Bran.

Din punct de vedere climatic, Munţii Leaota se înscriu în categoria munţilor mijlocii, cu temperaturi medii de 0-2 grade celsius, pe parcursul sezonului rece şi temperaturi medii de 10 grade celsius, vara, la altitudini de 1700-1800 m. Însă pe măsură ce altitudinea scade, temperatura aerului creşte. Precipitaţiile medii anuale au valori cuprinse între 900-1000 mm, vânturile bătând predominant dinspre partea NV şi V.

În depresiuni şi văi, se înregistrează inversiuni de temperatură, aerul rece şi umed coborând panta şi cantonându-se în formele negative.

Din punct de vedere hidrografic, văile râurilor au un caracter radiar-divergent, cu izvoarele în zona centrală purtându-şi apele spre poalele munţilor. Râurile care izvorăsc din aceşti munţi sunt afluenţii Oltului, Dâmboviţei şi Ialomiţei.

Râul Olt primeşte tributul râurilor Turcului şi Bârsei (care, la rândul lor, sunt alimentate de pârâiele Bangaleasa, Moeciu Cald, Moeciu Rece).

Citește și:  Casina Romana se transformă în Hotel Augusta: o călătorie prin timp în orăștie

Râul Dâmboviţa este alimentat de toate pârâiele de pe latura vestică şi sud-vestică, precum Cheia şi Ghimbav (frumoasele chei sculptate în calacarele jurasice), Valea Caselor, Valea Badenilor etc.

Râul Ialomiţa primeşte tributul râurilor şi pârâielor cu izvoarele în partea estică şi sud-estică a muntelui: Brătei, Raţei, Raciu şi Ialomicioarei.

muntii-leaota.jpg

Din punct de vedere biogeografic, în Munţii Leaota, se evidenţiază o etajare altitudinală a vegetaţiei. Cea mai mare parte a pădurilor sunt dominate de pădurile de foioase, în special fag, până la altitudini de 1200 m, apoi până la 1450 m un etaj de tranziţie în care fagul se amestecă cu răşinoasele, urmând ca apoi să se dezvolte pădurile de conifere, în special bradul. La 1800 m, sunt prezente pajiştile subalpine şi alpine, dominate de tufişuri, rododendron, afin, merişor, ienupăr, azaleea pitică etc.

Viaţa în interiorul pădurilor muntelui Leaota este deosebit de agitată. Ursul brun, mistreţul, veveriţa, lupul şi viezurele, precum şi jderul de copac, pisica sălbatică şi râsul populează aceste păduri. Cocoşul de munte, mierla, gaiţa, alunarul încântă pădurea cu trilurile lor.

Apele reci, repezi şi oxigenate sunt populate de păstrăvul indigen, boişteanul, cleanul şi mreanul.

Traseele care pot fi făcute de amatorii de drumeţii sunt multiple.

Traseele vă vor încânta privirea, dar vă vor testa rezistenţa fizică:

  • Saua Giula – Pasul Giuvala
  • Comuna Stoenești – Vf. Leaota
  • Comuna Rucăr – Comuna Runcu
  • Cantonul Brătei – Vf. Leaota
  • Satul Bădeni – Vf. Leaota
  • Satul Coțești – Cabana Leaota
  • Comuna Runcu – Comuna Podu Damboviței.
  • Comuna Podu Damboviței – Comuna Dragoslavele.
  • Valea Brădulețu – Vârful Bucșa.

Pe lângă traseele pentru drumeții, Munții Leaota oferă posibilitatea de curse moto ENDURO, trasee de parcurs cu bicicleta, alpinism, sporturi de iarna etc.

Nu uitați, muntele oricât de pietenos pare, îi taxează de fiecare dată pe turiștii neatenți. Echipamentul de munte adecvat, cunoașterea condițiilor meteorologice, a muntelui și orientarea sunt elemente esențiale pentru o drumetțe plăcută!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.