Munții Majuba au fost locul unei bătălii între britanici și fermierii boieri care sunt descendenții vorbitorilor de olandeză de la începuturile colonizării Africii de Sud și a teritoriilor învecinate.

Majuba Hill sau muntele Majuba este situat lângă Volksrust, regiunea Mpumalanga, zona KwaZulu Natal care a devenit cunoscută datorită istoriei sale.

Britanicii care erau stăpânitorii terenurilor de la peninsula Cape au ocupat munții Majuba pentru că au crezut că este o poziție strategică pentru a-i învinge. Acesta era primul război între fer mieri și britanici, unde fermierii au fost tactici și au reușit să învingă super puterea britanică. Dealul Majuba a fost locul bătăliei, lângă orașul Volksrust pe teritoriile învecinate, bătălia fiind o mare gafă din istoria războaielor britanice. Locotenentul britanic Hector Macdonald a fost eliberat după ce a fost capturat de către fermierii boers pentru că a fost curajos. În anul 1877, britanicii au anexat republica Transvaal ceea ce a dus la primul război din Africa de Sud, cunoscut ca războiul anglo-boer.

Același război este cunoscut de către fermieri ca războiul de independență din decembrie 1880. După un număr de bătălii, combatanții s-au întâlnit la dealul Majuba pe 27 februarie 1881. Dar alegerea britanicilor ca loc pentru luptă acest munte a fost o gafă deoarece au fost luați prin surprindere și panicați au fugit pe deal în jos, încercând să se adăpostească. 200 dintre aceștia au fost uciși pe când fermierii au pierdut doar 2 dintre ei. După această luptă s-a semnat un tratat de pace, iar în al doilea război dintre britanici și fermieri dintre anii 1899-1902, britanicii foloseau zicala  „remember Majuba” pentru prudență.

Citește și:  Peșterile Cango: Obiective turistice Africa de Sud - Oudtshoorn

Astăzi vârful Majuba permite celor care îl urcă priveliști minunate asupra văii KwaZulu-Natal. Spre sud de vede satul Ingogo unde filmul Zulu a fost filmat, iar spre este se vede așezarea Charlestown unde Mahatma Gandhi a fost forțat să coboare din trenul albilor datorită culorii pielii sale. Aici, se ridică un memorial în memoria bătăliei dintre britanici și boers.

Din munții Majuba izvorăște Bufalo River, tot aici este o centrală de bază de cărbuni numită Majuba Power Station situată între Volksrust și Amersfoort, în regiunea Mpumalanga, deținută de firma Eskom.

Ziua Majuba sau Majubadag, cum o numesc localnicii, este celebrarea anuală pe data de 27 februarie în Africa de Sud a primului război între fermierii boers și britanici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.