Judetul Mures se afla in zona Transilvaniei, avand ca resedinta de judet municipiul Targu Mures. Numele judetului provine de la raul Mures, care il strabate de la nord-est la sud-vest. Se invecineaza cu judetele Suceava (nord-est), Harghita (est), Brasov (sud-est), Sibiu si Alba (sud-vest), Cluj (vest) si Bistrita-Nasaud (nord).
Desci descoperirile arheologice au scos la iveala faptul ca judetul Mures e locuit neintrerupt inca din epoca neolitica, prima atestare documentara a venit abia in anul 1409, cand Sigismund de Luxemburg i-a oferit dreptul la autonomie. In perioada neolitica, s-au manifestat sase culturi: Cris, Petresti, Cucuteni-Ariusd, Decea Muresului, ceramica liniara si Cotofeni. Dupa razboaiele romane, teritoriul actualului judet a fost integrat in provincia romana Dacia, locuitorii de aici avand ca principala indeletnicire prelucrarea fierului. Romanii au construit mai multe castre pe vaile cursurilor de apa principale, acestea facilitand comunicarea cu castrele din zonele vecine.
Dupa retragerea aureliana, teritoriul judetului Mures de astazi a fost locuit de populatiile germanice, in special de gepizi si goti. Secolul V a fost marcat de avari, iar in urmatorul secol teritoriul a inceput sa fie locuit de slavi. Sfarsitul secolului al IX-lea a coincis cu aparitia triburilor maghiare, care au format un regat crestin, condus de regele Stefan I. Aici s-au dezvoltat adevarate centre mestesugaresti si comerciale, care, incetul cu incetul, au primit dreptul la privilegii si autonomii, devenind centre urbane. Sighisoara era unul din cele mai importante centre comerciale si industriale, numeroase bresle desfasurandu-si aici activitatea.
In secolele XVIII – XIX, judetul Mures a fost stapanit de Imperiul Habsburgic si a avut parte de vremuri linistite si prospere. Mai mult, la Targu Mures s-au scris pagini intregi de istorie, iluminismul romanesc incepandu-si activitatea de aici. Cultura a avut numai de castigat – Petru Maior a fondat Scoala Ardeleana, episcopul si istoricul Georg Daniel Teutsch a pus bazele primului gimnaziu sasesc (Sighisoara), iar cancelarul Samuel Teleki a fondat Biblitoeca Teleki, una din cele mai valoroase biblioteci de pe teritoriul tarii.
In timpul regimului comunist, judetul Mures a trecut printr-o serie de schimbari administrative. Mai intai, s-a creat Regiunea Mures, care avea incluse si raioanele Ciuc, Gheorgheni si Odorhei. Apoi, s-a infiintat Regiunea Autonoma Maghiara, alcatuita din vechea Regiune Mures si raioanele Targu Secuiesc si Sfantu Gheorghe. Avand resedinta la Targu Mures, regiunea se distingea prin faptul ca populatia era majoritar maghiara, locuitorii avand o autonomie culturala, printre drepturi numarandu-se acela ca limba oficiala era cea maghiara. Judetul Mures actual dateaza din anul 1968 si are in componenta sa patru municipii (Targu Mures, Sighisoara, Reghin si Tarnaveni), sapte orase si 91 de comune.
Judetul Mures nu este deloc sarac in obiective turistice. Una din principalele atractii este Cetatea medievala Sighisoara, singura cetate din tara care este inca locuita. Din anul 1999 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO si atrage, anual, zeci de mii de turisti, atat din tara, cat si din strainatate, care vin nu numai sa ii admire frumusetea, ci si sa participe la Festivalul Sighisoara Medievala. Apreciata este si Cetatea medievala Targu Mures, aflata chiar in centrul municipiului. Construita intre secolele XV – XVII, cetatea are sapte bastioane si in interiorul ei se gasesc Cladirea Manutantei si Biserica Reformata-Calvina.
Transilvania este, poate, zona cea mai bogata din tara in ceea ce priveste castelele si palatele, iar judetul Mures nu se lasa mai prejos. Despre Castelul Teleki din Gomesti se spune ca e “comoara Muresului” – construita in perioada 1771 – 1778, cladirea este un exemplu al stilului Grassalkovich, un stil mai des intalnit in Ungaria decat in Romania. Castelul a fost proiectat de Andreas Mayerhoffer, un arhitect din Salzburg, care a proiectat si palatele din Pecel si Godollo.
Castelul Bethlen din Cris era numit “cel mai frumos castel renascentist din Ardeal”, insa astazi are nevoie de restaurari pentru a-si recapata acest titlu. Alte castele din judet sunt Castelele Bethlen din Boiu, Bahnea si Madaras, Castelul Kemeny, Castelul Kendy – Kemeny, Castelele Haller din Sanpaul si Ogra sau Castelul Lapusna. Dintre palate, remarcabil este Palatul Apollo, construit, in stil eclectic, de Samuel Teleki. Ridicata in anul 1821, cladirea era folosita pentru baluri si reprezentatii de teatru.
Judetul Mures este bogat si in rezervatii naturale si in monumente ale naturii. Parcul National Calimani este impartit de patru judete: Mures, Harghita, Suceava si Bistrita-Nasaud. Are o suprafata de aproape 25.000 de hectare, se afla in Muntii Calimani si adaposteste o flora si o fauna deosebite. Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o zona peisagistica bogata in vegetatie montana, cu o flora si fauna diversificate. Printre rezervatiile naturale, se remarca Rezervatia de stejar pufos din Cris, Bujorii de stepa Zau de Campie (specie protejata prin lege), Defileul Deda – Topilta (cu paduri de lunca, aninisuri si fagete), Lalelele pestrite Valenii de Mures (unde se pot admira si alte specii, precum rogojelul, floarea cucului, vitelarul sau rogozul), Poiana narciselor Gurghiu sau Stejarii seculari de la Breite (care au varste cuprinse intre 400 si 600 de ani).