Pe pamant exista mici insecte zburatoare care au corpul de pana la 1,5 cm si poarta numele de muste de carne. Acestea fac parte din familia Calliphoridae, sunt grupate in peste 1200 de specii care difera intre ele prin anumite particularitati si sunt raspandite in toata lumea.
Nu putini sunt oamenii care au observat pe carnea cruda putrezita mici muste amatoare sa o consume si au crezut ca ele au aparut datorita faptului ca aceasta s-a degradat. De asemenea unii au ajuns la concluzia ca exista astfel de muste si viermi ce se dezvolta din noroi sau namol. Desigur ca astfel de supozitii nu sunt adevarate.
Este foarte usor de verificat faptul ca o bucata de carne stricata nu duce la apritia mustelor daca aceasta se acopera de exemplu cu un tifon. Deci un lucru e cert aceste muste de carne nu apar datorita putrezirii sau degradarii unei bucati de carne ci din contra ele vin din exterior spre a se hrani cu aceasta. Mai mult decat atat mustele de carne ataca si vegetatia in stare de putrefactie, florile, fructele, mancarea gatita lasata descoperita sau starvurile de animale si pasari.
Cercetatorii au studiat carnea stricata si au observat la microscop ca pe ea apar mici margelute alungite albicioase care nu sunt altceva decat larvele de muste, ce se desvolta din ouale depuse de femelele-muste, aici ele gasind hrana perfecta spre a se dezvolta rapid si transforma apoi in adulti.
Aceasta familie Calliphoridae cuprinde numeroase specii de muste de carne verzui si albastrui, care sunt raspandite in diferite habitate de pe glob si sunt foarte greu de suportat de toata lumea. Adultii au corpul acoperit cu perisori, iar pe abdomen cu luciu metalic.
Cand zboara produc cu ajutorul aripilor transparente un zgomot foarte cunoscut, acel bazait caracteristic lor. Larvele au corpul flexibil care le permite sa patrunda si in cele mai mici orificii, desi la prima vedere ar parea ca nu ar incapea in micile deschideri. Ele traiesc pe carnea aflata in stare de degradare sau pe reziduri de peste, de asemenea se hranesc cu furnici, larve si oua de alte insecte.
Este suficient ca o bucata de carne de vita, porc sau alt timp, ori un peste sa fie lasat in aer liber ca sa fie usor observata chiar si de o singura musca de carne. Aceasta va detecta cu usurinta carnea dupa miros si astfel isi va depune la scurt timp ouale in ea. Nu trebuie decat 3-4 zile ca ouale sa eclozeze si astfel sa apara larvele. Acestea din urma in 5 zile cresc deja foarte mult, hrana lor ideala gasindu-se din belsug. Mustele adulte se hranesc cu sucul carnii care se afla in stare de putrefatie, dar si sucul fructelor putrezite sau nectarul florilor.
Principalele specii de muste de carne sunt Calliphora vicina si Calliphora vomitoria, ele se aseamana din punct de vedere al modului de reproducere. Calliphora vomitoria este o musca albastruie destul de mare care traieste in regiunile din emisfera nordica. Spre deosebire de aceasta Calliphora vicina apare mai ales la orase si isi depune ouale pe starvurile de soareci, sobolani si pasari.
Astfel de muste sunt atrase in special de carne, insa se alimenteaza si cu produse lactate, alimente degradate acre, fructe, fecale de animale sau oameni, balegar, zahar, gunoi, etc. Larvele se dzvolta foarte bine pe cadavrele de animale, gunoi, carne, peste, fecale, deseuri de alimente, gunoi din grajdul de la cai sau porci, oragane de animale, etc. Femelele acestor muste de carne sunt atrase de astfel de materii in descompunere si isi pot depune ouale atat ziua cat si noaptea.
Faptul ca se aseaza pe diferite gunoaie si excremente, pe peretii si in interiorul latrinelor din aer liber, pe tarabele din piete, pe containerele in care se pun deseurile, explica de ce sunt periculoase pentru om si animale si anume ele sunt mari purtatoare de bacterii, virusi si boli.
O astfel de musca a genului Calliphora are lungimea corpului in jur de 1 cm, coloritul albastru-inchis metalizat, iar abdomenul acoperit cu perisori albiciosi. Structura scheletului este alcatuita din diferite piese interconectate prin membrane subtiri elastice, ceea ce asigura mobilitatea lor individuala si astfel musca pare ca ar putea sa-si intinda usor corpul.
Structura sa in general este alcatuita din cap (cu cei doi ochi mari), torace si abdomen, aripi, trei perechi de picioare. Ouale depuse de femela au forma alungita, sunt depuse in gramezi in substratul de carne sau alta materie putrezita, iar numarul lor depinde de fiecare specie in parte. Larvele sunt albe si au corpul mai mare de 1 cm.
Specia Calliphora vicina are corpul lung de 0,8-1,3 cm si apare frecvent in casele noastre atacand carnea lasata descoperita pe masa. Este o musca foarte suparatoare si in acelasi timp periculoasa deoarece este prolifica, femela poate depune grupuri de 60-70 de oua sau chiar de 100 pe diferite materii stricate sau chiar pe carnea proaspata.
O alta specie de musca de carne este Pollenia rudis ce sta in podurile caselor, mansarde si in cladiri neincalzite. In lunile de primavara femelele ies din starea de asteptare si isi depun ouale in coloniile de rame si viermi.