Exista 2000 de specii de muste de piatra – insecte de dimensiuni mici si medii care sunt clasificate in 15 familii si 170 de specii. Familia Perlidae apartine de ordinul Plecoptera si este alcatuita din 400 de specii de muste de piatra comune raspandite in toata lumea, doar in Antarctica lipsesc. Aceste insecte prefera regiunile din apropierea apelor cu vegetatie abundenta, cu lacuri, iazuri, rauri si ape curgatoare in general.

Mustele de piatra au corpul alungit si plat, destul de subtire, acoperit de carapace moale in nuante de culori maronii-inchise sau galben-verzui. Aceste vietuitoare isi incep viata in apa, larvele se dezvolta in mediu acvatic, iar apoi cand ajung la stadiul de adult isi continua viata in apropierea apei pe plante, printre pietre, pe sub resturile lemnoase si vegetatia de pe sol, iar de multe ori zboara destul de departe de locurile de reproducere.

Larvele au o perioada de metamorfozare incompleta, prefera sa se dezvolte in apele repezi si bine oxigenate din apropierea zonelor montane. Perioada lor de dezvoltare este destul de lunga de 1-3 ani, timp in care naparlesc de 20-30 de ori, iar hrana lor este formata din alge, tipica ierbivorelor. Adultii traiesc putin atat cat sa se reproduca, nu se hranesc, se hotarasc destul de greu sa zboare, au aripile alcatuite din doua perechi de aripi cu membrane, antene si picioare lungi.

Citește și:  Diavolul de mare (Manta birostris), află totul despre această pisică de mare

Perlidae

Mustele de piatra din familia Perlidae si Perlodidae nu mananca deloc dar se dezvolta din larve de prada, care se hranesc cu musculite si mici nevertebrate acvatice. Cand ajung in stadiul de adult sunt consumate la randul lor de pestii de prada – somoni, pastravi, lipani, etc.

Din familia Perlidae a mustelor de piatra comune face parte si specia Dinocras Cephalotes care apare distribuita in Europa in regiunile din apropierea apelor curgatoare. Aceste insecte au lungimea corpului de 1,3-3 cm (femela fiind intotdeauna mai mare decat masculul) si coloritul maroniu-stralucitor pe partea superioara si mai deschis pe cea inferioara. Au antenele foarte lungi, picioarele puternice si mari, aripile relativ scurte.

Adultii zboara din luna mai pana in luna august, nu se hranesc, traiesc pentru a se reproduce, masculii mor imediat dupa aceea, iar femelele mor dupa 14-21 zile. Larvele se dezvolta in apele raurilor, nimfele naparlesc chiar mai mult de 30 de ori si ajung la stadiul final abia dupa 5 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.