Exista 2000 de specii de muste de piatra – insecte de dimensiuni mici si medii care sunt clasificate in 15 familii si 170 de specii. Familia Perlidae apartine de ordinul Plecoptera si este alcatuita din 400 de specii de muste de piatra comune raspandite in toata lumea, doar in Antarctica lipsesc. Aceste insecte prefera regiunile din apropierea apelor cu vegetatie abundenta, cu lacuri, iazuri, rauri si ape curgatoare in general.
Aceste insecte sunt preferate de habitatele din apropierea apelor curgătoare, unde larvele lor se dezvoltă în condiții optime, în ape bine oxigenate.
Caracteristicile fizice și adaptările familiei Perlidae
Mustele de piatra au corpul alungit si plat, destul de subtire, acoperit de carapace moale in nuante de culori maronii-inchise sau galben-verzui. Aceste vietuitoare isi incep viata in apa, larvele se dezvolta in mediu acvatic, iar apoi cand ajung la stadiul de adult isi continua viata in apropierea apei pe plante, printre pietre, pe sub resturile lemnoase si vegetatia de pe sol, iar de multe ori zboara destul de departe de locurile de reproducere.
Habitatul și distribuția globală a muștelor de piatră Perlidae
Larvele au o perioada de metamorfozare incompleta, prefera sa se dezvolte in apele repezi si bine oxigenate din apropierea zonelor montane. Perioada lor de dezvoltare este destul de lunga de 1-3 ani, timp in care naparlesc de 20-30 de ori, iar hrana lor este formata din alge, tipica ierbivorelor. Adultii traiesc putin atat cat sa se reproduca, nu se hranesc, se hotarasc destul de greu sa zboare, au aripile alcatuite din doua perechi de aripi cu membrane, antene si picioare lungi.
Mustele de piatra din familia Perlidae si Perlodidae nu mananca deloc dar se dezvolta din larve de prada, care se hranesc cu musculite si mici nevertebrate acvatice. Cand ajung in stadiul de adult sunt consumate la randul lor de pestii de prada – somoni, pastravi, lipani, etc.
Din familia Perlidae a mustelor de piatra comune face parte si specia Dinocras Cephalotes care apare distribuita in Europa in regiunile din apropierea apelor curgatoare. Aceste insecte au lungimea corpului de 1,3-3 cm (femela fiind intotdeauna mai mare decat masculul) si coloritul maroniu-stralucitor pe partea superioara si mai deschis pe cea inferioara. Au antenele foarte lungi, picioarele puternice si mari, aripile relativ scurte.
Adultii zboara din luna mai pana in luna august, nu se hranesc, traiesc pentru a se reproduce, masculii mor imediat dupa aceea, iar femelele mor dupa 14-21 zile. Larvele se dezvolta in apele raurilor, nimfele naparlesc chiar mai mult de 30 de ori si ajung la stadiul final abia dupa 5 ani.
Diversitatea și speciile comune din familia Perlidae
Familia Perlidae cuprinde numeroase specii de muște de piatră, adaptate la diverse habitate acvatice. Printre cele mai cunoscute se numără Dinocras cephalotes, specie răspândită în Europa, și Pteronarcys dorsata, găsită în America de Nord. Aceste specii se diferențiază prin dimensiunea corpului, coloritul și comportamentul de reproducere.
Dinocras cephalotes, de exemplu, are o lungime de 1,3-3 cm și preferă apele curate, cu debit rapid, din regiunile montane. Pteronarcys dorsata este mai mare, atingând lungimi de până la 5 cm, și este cunoscută pentru zborul său lent și comportamentul său nocturn. Ambele specii joacă un rol crucial în lanțul trofic al ecosistemelor acvatice, fiind prădători importanți în stadiul de larvă și hrană pentru pești în stadiul de adult.