Multi ar putea crede ca astfel de specii de muste-scorpin comune nu sunt altceva decat mici scorpioni cu aripi. Totusi Mama Natura nu ne-a oferit o astfel de specie de scorpion ci doar anumite insecte care isi au numele popular de la faptul ca masculii au organele genitale supradimensionate si ridicate in partea posterioara a corpului, ceea ce le creeaza aspectul unei cozi de scorpion. O alta asemanare cu scorpionul este data de aspectul corpului foarte ingust cu abdomenul subtire.
Exista in jur de 550 de specii de muste-scorpion care sunt grupate in 9 familii si cuprinse in ordinul Mecoptera. Familia Panorpidae cuprinde cele mai multe specii, o varietate de 360 de muste-scorpion comune, care zboara in zonele impadurite din emisfera nordica.
Hrana acestor muste-scorpion consta din insecte moarte, acestea fiind sfasiate cu falcile puternice. De asemenea consuma si sucul fructelor dulci sau nectarul florilor. Metamorfoza lor este completa, femela depune ouale in sol, sau pe sub stratul de vegetatie moarta, iar dupa eclozarea lor apar larvele ce se aseamana cu niste omizi, care incep sa se hraneasca cu resturi de plante pentru a se dezvolta pana se transforma in pupa.
Genul Panorpa este reprezentat de muste-scorpion al caror habitat consta din poieni si margini de padure, luminisuri. Masculul are sfarsitul abdomenului ca la scorpion, echipat cu un cleste iar marimea corpului mai mare ca la femela. Aripile sunt mari, maronii cu pete, lungimea corpului variaza intre 0,9-2,5 cm, antenele sunt subtiri, iar picioarele lungi.
Hrana sa consta din insecte vii sau moarte, afide, insa la randul sau poate deveni prada pentru paianjeni, in a caror plasa singur cade in capacana. In perioada de reproducere masculul prinde femela cu clemele sale abdominale (organele sale genitale marite) si secreta un lichid in timpul copulatiei.
Dupa imperechere femela depune ouale in sol, in stratul superior al acestuia. Dupa eclozarea oualor apar larvele care sunt de culoare inchisa si continua sa traiasca in tuneluri subterane unde se hranesc cu plante aflate in stare de putrefactie si insecte moarte.
O astfel de specie este Panorpa nuptialis care poate fi observata in ultima luna de vara si toamna, in sudul Statelor Unite ale Americii.
Video – Muste-scorpion comune, Familia Panorpidae: