Bursucul euroasiatic (Meles meles) apartine categoriei mustelidelor larg raspandite in Europa si Asia. Comparativ cu alte specii de mustelide aceste fiare salbatice traiesc in grup, sunt prudente si inteligente, isi construiesc vizuini foarte mari in pamant, adaposturi ca un fel de labirint, spatioase si cu multe camere. Deseori aceste camere sunt foarte curate si astfel amenajate incat sunt bine aerisite si au mai multe iesiri de urgenta, uneori chiar 10.

De regula bursucul isi alege pantele sudice impadurite ale dealurilor si isi sapa vizuina cu ajutorul ghearelor puternice si curbate de la membrele anterioare. Comparativ cu alte animale europene, bursucul este la fel de combatut si de urmarit ca si vulpea. Totusi dintre toate mustelidele bursucul este cel mai folositor, un aparator al padurii si nu un daunator.

Bursucul euroasiatic are corpul compact si musculos, greoi si indesat, cu lungimea de 56-90 cm si greutatea de 10-12 kg. Capul este mare cu botul alungit si conic, gatul scurt si gros, urechile mici dar vizibile si imblanite, iar ochii mici cu irisul de culoare inchisa. Blana pe cap formeaza un desen cu doua dungi negre si trei albe care se intind de la bot pana la gat.

Picioarele sunt scurte terminate cu labe robuste, nude, cu gheare lungi, puternice si ascutite, acoperite cu blana mare de culoare maro-inchis. Coada este stufoasa maronie, scurta, nu depaseste 12-20 cm. Blana pe partea dorsala a corpului este in nuante maronii si gri, iar pe partea ventrala este de culoare inchisa aproape neagra.

Citește și:  Specii de vidre, mamifere adaptate la viața acvatică

bursucul euroasiatic

Acest animal este nocturn si omnivor, are o dieta foarte variata care depinde de disponibilitatea hranei si de anotimp. Are acuitatea vizuala slaba, auzul bun, iar simtul olfactiv foarte bine dezvoltat. Se hraneste in special cu rame, insecte si larve de insecte, soparle, amfibieni, mici mamifere si pasari, fructe de padure, lesuri, oua de pasari, dar si nuci, ghinde, ciuperci, radacini, tuberculi si ierburi. Este foarte lacom, mananca tot ce se poate mesteca, dar cel mai mult prefera viermii, melcii si broastele.

Toamna formeaza perechi monogame, femela dupa o perioada de gestatie de 7 saptamani da nastere la 2-6 pui care sunt alaptati timp de doua luni si jumatate. Puii ies din barlog abia dupa 60 de zile de la nastere. Fiecare grup de bursuci este alcatuit in medie din 6 exemplare – una sau mai multe femele si puii lor conduse de un mascul dominant. Intotdeauna bursucul care conduce grupul este mai agresiv si teritorial, ocupa o zona de 50-150 ha, o marcheaza cu secretia unor glande speciale situate sub coada si nu permite altor clanuri de bursuci sa se apropie.

Importanta economica a bursucului este redusa. Daca este prins de mic, bursucul poate fi imblanzit si determinat sa-si urmeze stapanul care il ingrijeste si-i asigura hrana.

Bursucul euroasiatic face parte din ordinul Carnivora, familia Mustelidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Bursucul euroasiatic (Meles meles):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.