Muzeul Africa surprinde şi redă publicului de astăzi amarnice momente din istoria Africii de Sud – experienţa injustelor procese Rivonia sau efectele sociale ale sistemului de muncă de la minele de aur.

Muzeul Africa se găseşte în Johannesburg, în districtul cultural Newtown şi reprezintă o instituţie cu profil etnologic ce conţine numeroase artefacte, picturi, fotografii, instrumente muzicale şi elemente arheologice. Colecţiile permanente reflectă trecutul istoric, politic, social, geologic şi economic al oraşului Johannesburg, cu accent pe modul în care minele de aur ale Africii de Sud au influenţat populaţia la nivel social.

Curatorii au avut grijă ca acest muzeu să reprezinte pentru fiecare turist în parte o călătorie înapoi în timp, în vremurile de glorie ale continentului african, o călătorie prin locuri pline de istorie precum Kemet (actualul Egipt), Kush (actualul Sudan) sau Punt (actuala Somalie). Toate aceste teritorii erau cunoscute cândva sub numele de „ţara lui Dumnezeu”. Pe scurt, muzeul Africa readuce la suprafaţă o istorie foarte veche pe care extrem de puţină lume o cunoaşte.

Ceea ce nu înseamnă că istoria ceva mai recentă nu se bucură de atenţie. În egală măsură, este reflectată şi istoria populaţiei indigene africane, a populaţiei de culoare. Colecţiile insistă asupra moştenirii culturale, lingvistice şi arheologice lăsată de triburile africane. Impresionantă în mod special este o expoziţie dedicată artei pe piatră. În ce priveşte pictura, sunt expuse lucrări impresioniste, dar şi tablouri executate cu mare rafinament de către numeroşi artişti locali contemporani.

Colecţia „Sounds of the city” redă muzica sud africană începând de la ritmurile de dans Marabi ale anilor 1920 şi ajungând până la acordurile de jazz ce răsunau în faimosul local al populaţiei de culoare, Sophiatown.

O altă colecţie permanentă se cheamă „Tried for Treason” şi reflectă istoria celor patru ani de proces intentat unui număr de 150 de africani, printre care şi Nelson Mandela, acuzaţi de a-şi fi trădat patria prin acţiuni îndreptate contra politicii apartheid-ului. Fiecare dintre aceşti bărbaţi acuzaţi în celebrul proces Rivonia este reprezentat printr-un portret în josul căruia se regăsesc câteva date biografice. Turiştii au la dispoziţie câteo agendă ataşată fiecărui portret, unde pot scrie păreri, comentarii sau pot dezvălui amănunte inedite din viaţa celui expus în muzeul Africa.

Expoziţia numită „Gandhi’s Johannesburg” readuce în prim plan peisaje ale oraşului din vremea omului care a militat toată viaţa pentru rezistenţă pasivă. O expoziţie similară se intitulează „Cartoons in Context” şi expune istoria Africii de Sud prin ochii unor lideri de opinie sau ai unor caricaturişti faimoşi sud africani. Desenele evocă diverse momente istorice şi au caracter politic, indiferent că au fost create în perioada anilor 1700 sau cea a anilor 2000. Mesajul lor este acelaşi, indiferent de autori – caricatura politică se poate exprima ca element de protest şi nevoie de schimbare, la fel de bine cum poate ascunde un strigăt de ajutor din spatele regimurilor politice de opresiune.

Expoziţia „Johannesburg Tracks: Mapping sexuality in the City” explorează experienţele minorităţii gay în oraşul cu acelaşi nume.

Expoziţia „My Culture” este dedicată numeroaselor grupuri culturale ale Africii de Sud – care sunt acestea, cum au evoluat de-a lungul timpului, ce contribuţii au adus ele la marea cultură sud africană, cum au fost abuzate sau, dimpotrivă, promovate. S-au identificat circa 500 de astfel de grupuri culturale, unele foarte cunoscute (Xhosa şi Afrikaner), altele deloc cunoscute (Chopi şi Khoekhoen).

De asemenea, muzeul Africa a colectat de-a lungul timpului şi numeroase exponate sud africane de pe valea râului Zambezi; unul dintre cele mai interesante astfel de exponate este reprezentat de o colibă a populaţiei Tswana, datând din epoca fierului, prevăzută chiar cu un cuptor pentru topit fierul.

Muzeul Africa cuprinde încă alte două muzee: muzeul Muncitorilor – referitor la perioada extragerilor de aur din minele Africii de Sud – şi muzeul Africana – cu expoziţii interesante conţinând piese de mobilă, ustensile de lucru şi obiecte de uz casnic folosite de populaţiile Zulu, Xhosa, Tswana şi Afrikană.

Muzeul Muncitorilor a rămas în locaţia sa iniţială, intrând însă sub administraţia muzeului Africa. El este dedicat muncitorilor migratori care au venit la Johannesburg din întreg centrul Africii de Sud, lăsându-şi în urmă casele şi familiile. Sistemul de muncă care îi încorporase era unul greu de îndurat, marcat de tratamente fizice inumane, bătăi corporale, pedepse de tot soiul. Muzeul Muncitorilor oferă informaţii despre barăcile în care aceştia trebuiau să locuiască.

Alte două muzee s-au mutat în interiorul muzeului Africa: muzeul de modă Bamberg şi muzeul de fotografie Bensuan. Cel din urmă redă istoria artei fotografice sud africane începând cu Louise Daguerre, în 1839, şi mergând până la fotografiile digitale din zilele noastre. Există şi o colecţie de echipamente atât fotografice cât şi cinematografice.

Muzeul de Geologie a fost şi el, de curând, încorporat muzeului Africa cedându-i acestuia o impresionantă colecţie de natură geologică, de la fosile antice până la rămăşiţele unuia dintre cei mai vechi meteoriţi ce au lovit pământul, diamante de dimensiuni spectaculoase – pe scurt o expoziţie de peste 15000 de pietre, minerale, bijuterii.

Colecţiile contemporane ale muzeului Africa se referă la un amestec de istorie socio-economică a Africii de Sud şi artă fină tradiţională.

Muzeul Africa este deschis publicului de marţi până sâmbătă inclusiv, între orele 9.00 şi 17.00. Intrarea este gratuită. Muzeul este prevăzut cu o cafenea cochetă, unde vizitatorii se pot odihni şi surprinde atmosfera plină de cultură şi istorie a oraşului Johannesburg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.