Muzeul Barberton din Africa de Sud spune povestea emoţionantă a căutătorilor de aur. O poveste începută cu aproape 150 de ani în urmă, în apropierea provinciei Mpumalanga, şi transformată astăzi într-un obiectiv turistic foarte apreciat.
Provincia a fost locuită încă din Epoca de Piatră, apoi a devenit teritoriul triburilor Swazi, al căror renume a devenit celebru sub regele Sobhuza.
Însuşi oraşul Barberton a fost înfiinţat în anul 1884, la poalele munţilor Makhonjwa, de către fraţii Fred şi Henry Barber, împreună cu vărul lor primar, Graham Barber. Cei trei au avut norocul să descopere o mină de aur exact în aceste locuri, pe atunci părăsite deja de populaţia Swazi.
O comisie oficială era împuternicită cu confirmarea zăcămintelor de aur, iar cel care a fost delegat cu inspectarea minelor familiei Barber, a decis să boteze locul cu pricina după numele celor trei norocoşi.
Momentul a fost emoţionant, dar mai ales spontan. Neavând o sticlă de şampanie la îndemnână, comisarul a deschis în cinstea noului oraş, Barberton, o sticlă de gin. Ulterior, orăşelul a cunoscut o perioadă de înflorire, pe fondul venirii a numeroşi căutători de aur atraşi de posibilitatea de a descoperi la rândul lor noi zăcăminte aurifere. Însă acestea nu prea mai existau, aşa că în numai câţiva ani, orăşelul Barberton şi-a pierdut toată faimă, în favoarea altor locuri învecinate unde se găsea aur mult mai uşor şi mai mult.
Un timp, Barberton s-a confruntat cu posibilitatea dispariţiei de pe hartă, însă în anul 1898, Otto Elkan a deschis aici un muzeu foarte interesant, căruia i-a donat din start câteva specimene de minerale, cuarţ şi metale preţioase.
Deşi începuturile muzeului au fost modeste, de-a lungul timpului, el s-a dezvoltat tot mai mult. A crescut de la an la an, iar în prezent cuprinde nu doar clădirea iniţială, ci un întreg cartier. În muzeul Barberton sunt înregistrate muzeul local, casa Stopforth, casa Fernlea, casa Block şi casa Belhaven, fiecare dintre acestea reprezentând un mini muzeu în sine. Muzeul principal conţine exponate bine conservate ce spun istoria oraşului, istoria triburilor Swazi sau oferă amănunte locale de ordin minier şi geologic.
Muzeul Barberton este considerat drept o adevărată bijuterie culturală, în cadrul provinciei Mpumalanga, adăpostind şi o colecţie emoţionantă de fotografii alb negru ce ilustrează perfect anii de glorie ai oraşului sub stăpânirea căutătorilor de aur, dar şi pustiul care ameninţa să îl cuprindă pe vecie. În aceste fotografii se pot recunoaşte personajele pitoreşti ale acelor vremuri petrecând în baruri, luându-se la harţă pe străzi, femei de moravuri uşoare plimbându-se printre căutătorii de aur, oameni muncind asiduu pentru a descoperi comorile pământului.
În urma unor studii întinse de-a lungul a zeci de ani, cercetătorii au ajuns la concluzia că în oraşul Barberton ar fi apărut primele forme de viaţă de pe pământ. Această concluzie se bazează pe analizele făcute asupra câtorva roci antice descoperite în zonă, în vârstă de trei milioane, adică pe vremea când planeta nu era încă populată de oameni. Povestea acestor roci este expusă pe larg în cadrul muzeului Barberton.
De-a lungul cartierului aflat în subordinea muzeului Barberton, pot fi admirate numeroase obiective turistice. Unul dintre cele mai interesante este statuia unui câine celebru printre sud africani, Jock, devenit personajul central al cărţii Jock of the Bushveld. Acest câine a făcut istorie nu doar în oraşul Barberton, ci în întreaga Africă de Sud, impresionând de la începutul anilor 1900 şi până în prezent generaţii întregi de copii. Se născuse cel mai plăpând dintre cei şapte pui ai unei căţele rasa Bull Terrier şi soarta lui părea pecetluită. Mama şi fraţii îl respingeau, rămânea nehrănit, bolnav şi singur. Unul dintre căutătorii de aur din zonă s-a simţit impresionat şi l-a adoptat imediat. Încă din prima zi, căţel mic fiind, Jock şi-a dat seama de importanţa gestului acelui om şi i-a devenit de o credinţă extraordinară. Fără niciun fel de dresaj, s-a transformat într-un temut câine de pază, servindu-şi stăpânul cu o dragoste neasemuită. Povestea lui a devenit celebră în întreaga lume.
Minele de aur ale familiei Barber există şi în prezent, chiar dacă nu mai sunt în stare de funcţionare. Au fost transformate în obiectiv turistic, căci în jurul lor au loc dese tabere de creaţie. Turiştii sunt invitaţi să asiste la fascinante procese de creare a obiectelor de artizanat tipice locului. Tot aici există numeroase magazine care vând bijuterii din aur, lucrate în cel mai tradiţional stil sud african cu putinţă. Zona minelor a fost denumită bulevardul Heritage, iar vizitatorii au la dispoziţie un trenuleţ special pentru deplasare.
Mini muzeele au, la rândul lor, câteo mică istorioară de spus. Casa Block este, la origine, un mic fort construit în anul 1901 din bare de fier şi lambriuri de lemn. A fost ridicat de către britanici, pe timpul războaielor cu burii, şi servea ca punct de apărare a taberei militare şi a spitalului militar.
Casa Belhaven a fost construită în anul 1904 ca locuinţă a unei familii britanice înstărite. Elementul inovator constă în faptul că această construcţie s-a realizat din materiale prefabricate cu pereţi ondulaţi din fier la exterior şi panouri de fier presat la interior.
Casa Fernlea a fost ridicată în 1890, ca locuinţă pentru o anume domnişoară Emily Fernandez. Ulterior, ea s-a căsătorit cu proprietarul unui studio foto. Înainte de a fi transformată în mini muzeu, casa a fost restaurată din temelii. Astăzi, ea exemplifică modul de viaţă casnică al unei familii cu venituri medii de la începutul secolului XX, în Africa de Sud.
Casa Stopforth a fost construită în anul 1884 de James Stopforth, patiser britanic, venit tocmai din Anglia pentru a găsi vreo nouă mină de aur. Construcţia iniţială a trebuit refăcută din temelie în anul 1892. Apoi, familia Stopforth a locuit timp de mai multe generaţii în această casă, mai clar în perioada 1886 – 1983. În prezent, casa adăposteşte un muzeu local, expunând chiar mobila originală folosită de primii membrii ai familiei Stopforth.
Tot în cadrul muzeului Barberton este cuprinsă şi prima tavernă a oraşului. Se cheamă The Globe şi după ce ani la rând a servit băuturi alcoolice şi mâncare europeană, taverna a fost transformată pe rând în şcoală, croitorie şi, în final, în depozit de magazin.
Hotelul Phoenix reprezintă o altă extraordinară atracţie turistică inclusă în muzeul Barberton. Hotelul este primul construit în oraş, în anul 1886, iar faima lui este pe deplin meritată. Aici s-ar fi cazat şi preşedintele Paul Kruger, spre finalul secolului XIX. Se spune că atunci când hotelul era deja plin, vizitatorii locului ajungeau să doarmă pe mesele de biliard.
Cimitirul oraşului Barberton face şi el parte din patrimoniul muzeului. Posedă unele dintre mormintele primilor căutători de aur ajunşi în zonă. Există aici şi un mic monument ridicat în onoarea celor 260 de eroi locali căzuţi pe durata războaielor burilor.
Muzeul Barberton mai deţine şi o casă, aflată în proprietatea moştenitorilor de drept ai celor care au construit-o în 1886. Este vorba despre casa Todd, care deşi a fost înscrisă în patrimoniul muzeului, nu poate fi vizitată, întrucât este proprietate privată. Aici locuieşte cea de-a treia generaţie a familiei Todd.
Oraşul Barberton şi-a conservat exemplar istoria. Muzeul Barberton este reprezentat de întreg centrul localităţii, iar turiştii se pot delecta vizitând numeroase obiective de interes cultural. Sunt păstrate în perfectă stare până şi pietrele din care au fost făcute primele borduri ale oraşului, la finalul secolului XIX. Poate fi, de asemenea, admirată o locomotivă pe aburi, adusă aici în anul 1924.
Muzeul Barberton este deschis zilnic, între orele 9.00 şi 16.00, iar intrarea nu costă nimic. Este plăcerea localnicilor de a se mândri cu propriul lor trecut.