Arta tradițională autentic românească este arta sculpturilor în lemn. De aceea, oriunde se vorbește despre tradiția românească, se vorbește despre sculptura maramureșeană, care este plină de simboluri religioase, fie că este vorba de o poartă sculptată în lemn, de un iconostas sculptat în lemn, sau de celebrele biserici maramureșene.

Casa, biserica și muzeul din Bârsana sunt o lucrare a meșterilor populari BarsanArt, care sunt specializați în sculptura în lemn, porți maramureșene, troițe, cruci din lemn și nu numai.

muzeul-barsanart-din-barsana-judetul-maramures.jpg

Observându-se un aflux de pelerini și turiști atrași de tradițiile, autenticitatea și frumusețile zonelor de pe Valea Izei, s-a considerat necesară construirea și amenajarea unui muzeu care să întregească funcțiile mănăstirii.

lada-din-lemn-de-la-muzeul-barsanart-din-barsana-judetul-maramures.jpg

Inaugurarea oficială a Muzeului de icoane și carte veche a avut loc în seara zilei de 29 iunie 2005 în prezența Preasfințitului Justinian, Episcopul Maramuresului și Satmarului, a Prea Sfințitului Justin Sigheteanu, arhiereu vicar, a oficialităților locale, a oamenilor de cultură și unui numeros public.

obiecte-sculptate-din-muzeul-barsanart-din-barsana-judetul-maramures.jpg

Muzeul este amplasat în partea de sud-est a mănăstirii, în vecinătatea turnului – clopotniță. Fiind un obiectiv destinat turiștilor și pelerinilor dornici de informare asupra trecutului religios și cultural al provinciei istorice Maramureș, este astfel amplasat ca să aibă o legătură directă cu accesul în mănăstire și pentru a nu perturba activitățile cu caracter religios ale mănăstirii.

unelte-din-muzeul-barsanart-din-barsana-judetul-maramures.jpg

Concepția arhitecturală se bazează pe punerea în valoare a tradiției arhitecturale specifice zonei Maramureșului istoric și integrarea în sit. Muzeul este o construcție structurată pe trei nivele: demisol, parter și etaj.

Nivelul demisolului și parterul sunt construite pe o structură de pereți din cărămidă și sâmburi de beton armat, iar etajul este construit din lemn. Interiorul este dominat de un spațiu liber desfășurat pe toată înălțimea clădirii. Proiectul rezolvă funcțional spațiile de expunere pentru icoane și vitrine cu cărți vechi, la parter.

cruci-si-poarta-de-la-muzeul-barsanart-din-barsana-judetul-maramures.jpg

La demisol sunt atelierele unde maicile desăvârșesc arta țesutului, cea a pictării icoanelor pe diferite suporturi, iar la etaj sunt găzduite exponate cu caracter etnografic. Aici, spațiile destinate exponatelor sunt legate printr-un coridor tip „satră”.

Toate aceste spații sunt construite astfel încât să ofere imaginea unei case țărănești maramureșene, mobilierul și tâmplăria fiind de inspirație locală.

Tot aici, a fost prevăzut un loc de „zăbavă” și meditație, și anume foișorul, element caracteristic arhitecturii românești. Accesul la etaj și demisol se face pe două scări dispuse simetric, astfel încât să se poată realiza un circuit de vizitare.

acoperis-din-lemn-muzeul-barsanart-din-barsana-judetul-maramures.jpg

Muzeul mănăstirii dispune de manuscrise și cărți sfinte de patrimoniu din secolele al XVI – lea și al XIX – lea, icoane vechi și o bogată colecție de obiecte de artă populară locală. Toate exponatele dau valoare spirituală colecției din muzeu.

stalp-sculptat-muzeul-barsanart-din-barsana-judetul-maramures.jpg

Printre exponate se numără porți maramureșene ornate, troițe, cruci din lemn, și iconostase, fiecare piesă fiind încărcată de simboluri religioase și culturale. Vizitatorii pot admira finețea detaliilor și măiestria sculptorilor.

cruce-din-lemn-de-la-muzeul-barsanart-din-barsana-judetul-maramures.jpg

Muzeul oferă demonstrații de sculptură, unde meșterii BarsanArt își arată tehnicile tradiționale, de la selecția lemnului până la finisarea detaliilor intricate. Aceste prezentări atrag atât amatori, cât și cunoscători de artă.

atelierul-de-la-muzeul-barsanart-din-barsana-judetul-maramures.jpg
arhitectura-traditionala-de-la-muzeul-barsanart-din-barsana-judetul-maramures.jpg
ursul-de-la-muzeul-barsanart-din-barsana-judetul-maramures.jpg
poarta-din-lemn-de-la-muzeul-barsanart-din-barsana-judetul-maramures.jpg
placuta-cu-muzeul-barsanart-din-barsana-judetul-maramures.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.