Muzeul Bisericii Ortodoxe din Firiza se bucură datorită faptului că are posibilitatea să fie gazda unor exponate din lemn, încărcate spiritual. Acesta are o colecție impresionantă de icoane ce datează din perioada secolelor al XV – lea și al XIX – lea.

sutana-din-muzeul-bisericii-ortodoxe-din-firiza-judetul-maramures.jpg

Muzeul oferă vizitatorilor ocazia de a cunoaște moștenirea culturală a bisericii ortodoxe prin expoziția de icoane, documente, robe, acestea fiind doar câteva dintre cele însemnate deținute de muzeu.

icoane-din-muzeul-bisericii-ortodoxe-din-firiza-judetul-maramures.jpg

Acesta a fost deschis către publicul larg încă din anul 1988 și funcționează în cadrul bisericii ortodoxe. Expoziția intitulată „Moștenirea culturală a bisericii ortodoxe” poate fi admirată în trei încăperi și expune obiecte de valoare ce au aparținut bisericilor ortodoxe din Budapesta, Miskolc, Eger, Szentes, Karag, Urom și multe altele. În prima încăpere a muzeului a fost amenajată o capelă ce reflectă atmosfera specifică bisericilor ortodoxe. Icoanele de aramă sfințite sunt păstrate în cadrul acestui muzeu.

obiecte-bisericesti-din-muzeul-bisericii-ortodoxe-din-firiza-judetul-maramures.jpg

În a doua încăpere sunt expuse șesături și broderii liturigice, precum și obiecte lucrate în aur. O atenție deosebită trebuie acordată sertul de pături lucrate cu fir metalic. Obiectele din aur sunt lucrate manual de meșteșugari din zona Balcanilor și Veneția, iar altele, în Ungaria. Un set de trei piese – un potir, o cruce și un sfeșnic episcopal – create în anul 1721 sunt considerate o adevărată operă de artă a meșteșugarilor macedoneni.

Citește și:  Complexul monumental Experimentul Pitești: Obiective turistice Argeş

rama-din-lemn-si-icoan-din-muzeul-bisericii-ortodoxe-din-firiza-judetul-maramures.jpg

Cea de-a treia încăpere a muzeului expune o serie de obiecte din aur, dar și pereți decorați cu icoane. Printre statuetele expuse aici se pot admira Madona Neagră din Kazan, precum și un set bijuterii încrustate.

muzeul-bisericii-ortodoxe-din-firiza-judetul-maramures.jpg
fecioara-cu-pruncul-din-muzeul-bisericii-ortodoxe-din-firiza-judetul-maramures.jpg
obiecte-din-muzeul-bisericii-ortodoxe-din-firiza-judetul-maramures.jpg
picturi-sfinte-din-muzeul-bisericii-ortodoxe-din-firiza-judetul-maramures.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.