Inaugurat în anul 1972, ca secţie a Muzeului Judeţean Covasna (în prezent, Muzeul Naţional Secuiesc), Muzeul de Istorie a Breslelor din Târgu Secuiesc găzduieşte o serie de expoziţii permanente ce ilustrează identitatea oraşului şi evenimente care i-au marcat trecutul.
Muzeul Breslelor poartă numele profesorului de istorie Incze Laszlo (1928-2007), care a strâns cea mai mare parte a pieselor aflate în colecţiile de bază ale instituţiei.
Expoziţia dedicată meşteşugurilor şi breslelor este cea mai vastă şi ocupă opt încăperi, destinate olarilor, cizmarilor, pantofarilor, tăbăcarilor, cojocarilor, fierarilor şi lăcătuşilor, turtarilor, măcelarilor, pălărierilor, tâmplarilor şi croitorilor.
Expoziţia de istorie locală prezintă evoluţia oraşului Târgu Secuiesc începând cu anul 1407 şi pune accent pe implicarea acestuia în revoluţia de la 1848. Colecţia de costume populare în miniatură cuprinde aproape 250 de păpuşi îmbrăcate în straie tradiţionale, realizate între anii 1970-1971 în urma unui concurs lansat de o revistă pentru copii.
Mascotele muzeului sunt Zsuzsi şi Andris, două păpuşi îmbrăcate în costume populare secuieşti. Colecţia pompierilor voluntari prezintă activitatea acestora în Târgu Secuiesc, în cadrul unei expoziţii în aer liber putând fi admirate trăsuri pompiereşti de epocă.
Colecţiile aflate în actualul muzeu al Breslelor au fost expuse pentru prima dată în anul 1969, la aniversarea a 120 de ani de la moartea revoluţionarului paşoptist Gabor Aron, într-o clădire situată pe terenul unde a fost turnătoria de tunuri.
Un aspect fascinant al muzeului este legătura sa cu legendele locale și poveștile populare. Una dintre aceste legende spune că anumite obiecte din muzeu ar avea puteri magice, aducând noroc celor care le ating. De asemenea, muzeul găzduiește unele dintre cele mai vechi documente de breaslă, datând din secolul al XVII-lea.
Muzeul Breslelor este deschis publicului de marți până duminică, oferind ghiduri detaliate și tururi organizate pentru grupuri. Adresa exactă și informațiile de contact sunt disponibile pe site-ul oficial al muzeului, asigurându-se astfel că toți vizitatorii au acces la aceste comori culturale.