Situat în districtul cu acelaşi nume din Africa de Sud, muzeul Calvinia se numără printre principalele atracţii turistice ale zonei. Numele i se trage de la celebrul reformator creştin de origine franceză, Jean Calvin. Ulterior, oraşul Calvinia a împrumutat numele său unui asteroid descoperit în 1932. Din punct de vedere geografic, districtul Calvinia aparţine de regiunea Karoo şi este situat în partea sudică a munţilor Hantam.

Muzeul Calvinia este găzduit într-o sinagogă evreiască, construită în stilul art-deco în anul 1920, şi portretizează stilul de viaţă al primilor locuitori europeni stabiliţi în zona sud africană, îmbinând date istorice cu detalii de geografie şi ştiinţe ale naturii.

De asemenea, muzeul Calvinia reflectă minuţios istoria fermelor de oi, atât de caracteristică populaţiei sud africane. Există înăuntru numeroase colecţii preţioase ce permit turiştilor să intuiască sumedenia de necazuri şi încercări la care erau supuşi cei mai vechi locuitori ai zonei, populaţia Hantam, al căror trai dificil se câştiga prin prisma păstoririi turmelor de oi. Pot fi admirate, spre exemplu, o moară de cal din lemn de cedru, dar şi mici obiecte de uz casnic precum capcane cochete pentru şoareci, dar şi căni special făcute pentru mustăcioşii familiei. Este vorba despre cănuţe prevăzute cu un dispozitiv de sorbit ce protejează mustaţa de aburii ceaiului şi cafelei, dar şi de pătarea cu lichid.

Muzeul conţine şi animale împăiate, în general mai multe rase de oi, special pentru a dovedi diferenţele dintre ele. Sunt expuse oi cu coadă lungă, rasele Merino şi Dorper, dar şi o rasă tipică zonei, denumită simplu Cape.

Printre artefacte se numără şi găleţi cu dispozitive de pompare, ustensile din ceară sau grăsime animală, folosite pe scară largă în gospodărie. Nici capitolul vestimentaţie nu duce lipsă de reprezentare în cadrul muzeului; vizitatorii îşi pot face o idee asupra felului în care se îmbrăcau oamenii cu foarte mulţi ani în urmă în această parte a lumii. Sunt expuse perechi de papuci asemănători şlapilor de azi, rochii de mirese de culoare neagră, diverse elemente de îmbrăcăminte confecţionate din lână de oaie. Nu lipsesc dintre exponate dulapuri suspendate pe pereţi, obiecte de porţelan sau alamă, iar de curând au fost adăugate obiecte folosite la transformarea lânii de oaie în diverse elemente casnice, completându-se astfel tema muzeului, cea dedicată traiului tipic din fermele de oi. Ustensile din argint, mobilier simplu şi diverse dispozitive de muncă confecţionate din lemn de cedru îşi aşteaptă admiratorii. O mare parte dintre pereţii muzeului Calvinia expun fotografii foarte vechi şi chiar şi documente rămase de la locuitorii păstori.

Una dintre încăperile muzeului Calvinia adăposteşte biroul de turism al districtului, vizitatorii fiind orientaţi spre cele mai bune hoteluri şi restaurante, dar şi consiliaţi în alegerea celor mai bune oferte turistice.

Atracţiile districtului Calvinia nu se opresc la uşile muzeului Calvinia. În jur, natura, dar şi alte importante obiective turistice transformă o excursie aici într-o experienţă memorabilă. În primul rând, zona este recunoscută pentru spectacolul floral pe care îl pune la dispoziţia vizitatorilor. Este vorba despre flori sălbatice într-o multitudine de culori, forme şi chiar mirosuri. Apoi o altă atracţie specială, mai ales pentru astronomi, o reprezintă cerul deosebit de înstelat şi clar în fiecare noapte.

În apropierea muzeului Calvinia, se află un alt punct de atracţie turistică: o cutie poştală la dimensiuni gigantice, vopsită în culoarea roşie. Cutia poştală are o înălţime de peste 6 metri şi în realitate a reprezentat de fapt un simplu rezervor local de apă. Din raţiuni comerciale, a fost transformat de curând în oficiu poştal, iar cei care se încumetă să urce până în vârful lui pentru a depune acolo o scrisoare sunt răsplătiţi cu un bucheţel de flori.
De un mare succes în zonă se bucură Festivalul Cărnii (probabil de oaie), ce are loc anual, la fiecare final de lună august. Printre activităţile pe care oraşul Calvinia le pune la dispoziţie se numără urcatul pe munte, urmărirea păsărilor, admirarea florilor sălbatice; pe acest pământ, cu 250 milioane de ani în urmă, dinozaurii făceau legea, respectând totuşi armonia naturii înconjurătoare.

Din punct de vedere al cazării, există hoteluri, dar şi posibilitatea de a locui câteva zile la o fermă de oi. Este o experienţă inedită, întrucât introduce fidel pe turişti în viaţa tipică a fermei, dar fără a-i priva de comodităţile vieţii moderne.

Celor pasionaţi de natura sălbatică, districtul Calvinia le oferă o minunată incursiune în rezervaţia Akkerendaum, cunoscută drept un sanctuar al păsărilor şi o oază a florilor şi copacilor aflaţi pe lista plantelor protejate prin lege. Intrarea în rezervaţie este gratuită şi pune la dispoziţia doritorilor chiar şi poieniţe amenajate special pentru picnicuri în mijlocul naturii.

Ca şi temperaturi: verile sunt extrem de călduroase, tipic africane, cu temperaturi între 22 şi 40 de grade Celsius, în vreme ce pe timp de iarnă, temperaturile scad până la 10 grade. De-a lungul anilor s-au înregistrat însă şi temperaturi de -8 grade Celsius. Pe crestele munţilor ninge cu regularitate.

Limba oficială în districtul Calvinia este afrikaans, iar religia este cea creştină. Cei mai vechi locuitori cunoscuţi ai zonei au fost triburile băştinaşe Khoisan, dar din 1750 au poposit pe aceste meleaguri primii fermieri europeni ce s-au impus ca proprietari de pamânt. În 1848, o congregaţie olandeză, înfiinţată cu numai un an în urmă, a cumpărat 1200 de ha de pământ; băştinaşii Khoisan numeau această zonă Hantam, din cauza unor flori roşii speciale ce creşteau aici, însă numele oraşului a fost impus oficial de congregaţia olandeză. Primul pastor a propus ca biserica să se cheme Calvină, iar acest nume a fost apoi dat întregului oraş, devenit din 1905 district municipal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.