Home Călătorii Obiective turistice din România Muzeul Casa de Târgoveț: Obiective turistice Prahova

Muzeul Casa de Târgoveț: Obiective turistice Prahova

0
Muzeul Casa de Târgoveț

Muzeul „Casa de Târgoveţ din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea” se află în municipiul Ploieşti, judeţul Prahova şi a fost inaugurat la data de 18 mai 2005.

Clădirea a fost ridicată în anul 1785, într-un stil care îmbină elemente de arhitectură românească cu unele de influenţă orientală. La începutul secolului al XIX-lea, casa va ajunge în posesia negustorului Ivan Hagi Prodan, în urma căsătoriei cu Mariţa, fata primului proprietar. De atunci, edificiul va fi asociat cu numele acestei familii.

La începutul secolului al XX-lea, casa a fost vândută de către proprietari Primăriei oraşului Ploieşti, iar după Primul Război Mondial aceasta este renovată de arhitectul Toma T. Socolescu, la iniţiativa lui Nicolae Iorga, aici luând naştere „Muzeul Prahovei”, primul muzeu din istoria Ploieştilor. Ulterior, în anul 1953, prof. Nicolae Simache va pune bazele Muzeului „Hagi Prodan”. După 1957, acesta a devenit secţie a Muzeului de Istorie. În perioada 1985 – 2003, clădirea actualului muzeu a găzduit o expoziţie dedicată poetului „Nichita Stănescu”.

Expoziţia permanentă a muzeului reconstituie casa unui negustor bogat din secolele XVIII – XIX şi prezintă o serie de piese originale, dintre care multe au făcut parte din interiorul casei Hagi Prodan.

Printre acestea, se numără „Icoana de hagiu”, adusă de la Ierusalim în 1819. Muzeul expune obiecte de mobilier cu intarsia de sidef, vase de ars mirodenii, narghile şi ciubuce, lădiţe de zestre sculptate, ţesături vechi româneşti, scaune în stil florentin, obiecte de artă veche orientală etc.

Plafonul sufrageriei este realizat din lemn sculptat în motiv stelat, iar uşile şi ferestrele sunt împodobite cu decoraţiuni realizate în stuc. În bucătăria de iarnă, poate fi admirată o colecţie bogată de obiecte de uz casnic-gospodăresc folosite în epocă: farfurii din argint lucrate în ateliere vieneze, tingiri, căldăruşe, ibrice de cafea.

De-a lungul timpului, „Casa de Târgoveţ” de a fost restaurată de mai multe ori, ultima lucrare de renovare având loc înainte de redeschiderea din anul 2005.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version