Amplasat în Piaţa Sfatului, nr. 25 din municipiul Braşov, Casa Mureşenilor s-a înfiinţat în anul 1968, în urma donaţiei făcute de urmaşii familiei Mureşianu, şi a devenit muzeu de sine stătător din 1998, după ce, o perioadă, a aparţinut de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.

Muzeul Casa Mureșenilor1

Clădirea în care funcţionează muzeul actual a fost construită în secolul al XVI-lea în stil neoclasic, fiind clasată ca monument istoric. Pe lângă imobilul propriu-zis, familia Mureşianu a donat statului român şi o bogată şi valoroasă colecţie de obiecte de artă, mobilier, pictură, sculptură şi o arhivă cu peste 25.000 de documente.

Expoziţia din cadrul muzeului Casa Mureşenilor surprinde viaţa culturală a oraşului Braşov în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi activitatea mai multor membri ai acestei familii: poetul Andrei Mureşianu (1816 – 1863), autorul imnului de stat al României, publicistul Iacob Mureşianu (1812 – 1887), ziaristul Aurel Mureşianu (1847 – 1909) şi compozitorul Iacob Mureşianu jr. (1857 – 1917).

Colecţia de arte plastice a muzeului include piese de mobilier Biedermayer, tablouri aparţinând pictoriţei Elena Mureşianu – prima pictoriţă româncă din Braşov, precum şi sculpturi realizate de Traian Mureşianu. De asemenea, muzeul deţine şi o colecţie de instrumente muzicale.

Citește și:  Biserica Greco Catolica din Lazuri: Obiective turistice Satu-Mare

Arhiva Mureşianu conţine documente de corespondenţă politică, numeroase manuscrise şi articole de ziar, membrii familiei având o activitate remarcabilă în presa scrisă timp de mai bine de o jumătate de secol, când au condus un ziar politic.

Iacob Mureşianu a pus bazele mai multor şcoli primare şi a creat statutele şi programele de studiu pentru înfiinţarea unor facultăţi de drept şi agronomie în limba română. Prin intermediul ziarului „Gazeta Transilvaniei”, al cărei proprietar devine în anul 1850, acesta va milita activ pentru obţinerea de drepturi civice şi politice pentru români. În 1877, a fost primit în Academia Română.

muzeul-casa-muresenilor.jpg

În mai 1848, Andrei Mureşianu a compus poezia „Un răsunet”, care va deveni imnul Revoluţiei paşoptiste şi actualul imn al României.

Aurel Mureşianu, fiul lui Iacob Mureşianu, a devenit primul ziarist profesionist din Transilvania, preluând conducerea „Gazetei Transilvaniei” în 1878. Acesta s-a aflat printre fondatorii Partidului Naţional Român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.