Home Călătorii Obiective turistice din România Muzeul Chihlimbarului: o fereastră către trecut

Muzeul Chihlimbarului: o fereastră către trecut

0
muzeul-chihlimbarului

Muzeul Chihlimbarului sau Colecţia de Chihlimbar se află în comuna Colţi din judeţul Buzău. Este un muzeu unic în ţară şi, deşi este micuţ, atrage destul de mulţi curioşi, care vin să vadă unele dintre cele mai de seamă bucăţi din această răşină.

Comuna Colţi este renumită tocmai pentru că pe teritoriul său au fost găsite foatre multe bucăţi de chihlimbar sau ambră galbenă. De altfel, printre legendele locale există una care spune că, de fiecare dată când plouă, pot fi găsite mici bucăţi de ambră în pădurile care înconjoară localitatea. Deşi acum este mai mică probabilitatea ca un turist să găsească aceste obiecte, în trecut, locuitorii aveau ca principală activitate tocmai exploatarea şi prelucrarea chihlimbarului.

Ideea amenajării unui Muzeu al Chihlimbarului datează din anul 1973, când oamenii de aici au hotărât că e timpul ca întreaga ţară să vadă minunatele minerale. Tot în acest an, a început şi construcţia casei tradiţionale în care este expusă colecţia, iar cei care s-au ocupat de muzeu au început să aducă obiectele ce fac parte din expoziţie, dar şi să adune documente importante pentru istoria comunei şi a satului cu acelaşi nume. Muzeul a fost inaugurat odată cu serbarea Floare de Colţi, care a fost întreruptă câţiva ani.

Astăzi, Muzeul Chihlimbarului se află într-o casă pe trei nivele, dar care are amenajate numai parterul şi primul etaj. Turiştii care vor să ajungă la acest muzeu unic trebuie să meargă pe DN 10, ruta Buzău – Braşov, până când ajung în localitatea Patarlagele.

Apoi, traseul continuă pe drumul judeţean care leagă Valea Sibiciu de Colț şi a cărui lungime este de 13 kilometri. Vizitatorii trebuie să ştie că se percepe o taxă de intrare, iar elevii şi studenţii au o reducere de jumătate din sumă. Vizita este însoţită de un ghid turistic, gata să răspundă oricărei întrebări.

Muzeului Chihlimbarului conţine o colecţie de chihlimbar, dar şi colecţii de pietre semipreţioase, de flori de mână, fosile şi roci. Printre obiectele cele mai de seamă din aceste colecţii, se numără o bucată de ambră de 1.785 g, una de 1.500 g, dar şi alte bucăţi mai mici, de diverse culori, unele chiar având mai multe nuanţe în aceeaşi bucată. Turiştii pot vedea şi un cercel din această piatră, în care se găseşte fosila unei furnici vechi de 30 de milioane de ani, conform specialiştilor.

Pe lângă aceste obiecte, Muzeul Chihlimbarului este compus şi din diverse documente legate de istoria comunei şi istoria exploatărilor chihlimbarului, unelte folosite în exploatări (târnăcoape, ciocane, strunguri din lemn sau lămpaşe), bijuterii (cercei, brăţări, inele, mărgele) sau pepite de diverse mărimi. Pridvorul etajului înfăţişează obiecte care aparţin artei populare şi etnografiei – cu ajutorul lor, vizitatorii pot reconstitui viaţa celor care se ocupau cu această activitate.

Sunt prezente obiecte care au legătură cu modul în care erau amenajate locuinţele, modul de viaţă, dar şi cele care au legătură cu alte activităţi, precum agricultura sau creşterea animalelor. Astfel, în pridvor, pot fi văzute obiecte ca război de ţesut, lăzi de zestre, opinci, desagi, pieptani pentru cânepă şi lână, traiste, ştergare, săpăligi, coase, pluguri şi o deosebită colecţie de batiste cusute manual.

Odată ce au terminat vizita, turiştii sunt îndemnaţi să viziteze magazinul de suvenire, de unde pot pleca acasă cu obiecte din chihlimbar, dar şi alte obiecte din diferite pietre preţioase. Muzeul poate fi vizitat zilnic, mai puţin în zilele de luni şi marţi.

Muzeul nu numai că prezintă aceste comori naturale, dar și educă vizitatorii despre procesul geologic al formării chihlimbarului și despre rolul său în culturile antice, unde era prețuit pentru proprietățile sale decorative și presupusele beneficii terapeutice. Aici, poți învăța despre rutele comerciale antice ale chihlimbarului, care legau nordul Europei de mediteraneană, subliniind astfel importanța sa istorică și economică de-a lungul mileniilor.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version