Muzeul de Arheologie Callatis a fost fondat la Mangalia în anul 1959. Cu mulţi ani înainte, Anticul Callatis a cunoscut febra cercetărilor arheologice şi chiar organizarea unei colecţii deschise publicului.

Încă din anul 1924, istoricul Theofil Sauciuc-Săveanu a dorit întemeierea unui muzeu pentru a expune cele mai importante piese descoperite. Astfel, se deschide o expoziţie muzeală pe locul unei biserici greceşti.

muzeul-de-arheologie-callatis-din-mangalia-judetul-constanta.jpg

Clădirea actuală, care adăposteşte colecţiile muzeului din anul 1978, aminteşte de vechile construcţii antice greceşti. În interior, au fost expuse materiale descoperite în necropolele investigate, la care se adăugă elemente ale construcţiilor romano-bizantine şi greceşti.

intrarea-in-muzeul-de-arheologie-callatis-din-mangalia-judetul-constanta.jpg

Exponatele colecţiei sunt mărturii ale vieţuirii neolitice. Cele mai interesante dintre acestea sunt cele care aparţin colecţiilor de podoabe, de statuete realizate din pământ ars şi arta greco-romană.

În câteva săli, sunt prezentate multe statui, frize, basoreliefuri, tuburi de apeducte, mozaicuri recuperate din clădiri vechi, care arată rafinamentul civilizaţiei locuitorilor de pe ţărmul mării.

imagine-cu-muzeul-de-arheologie-callatis-din-mangalia-judetul-constanta.jpg

Muzeul de Arheologie Callatis are o interesantă colecţie de obiecte romane, precum vase de sticlă, ceramică fină şi roşiatică, vase de alabastru, diferite amfore, care prezintă amploarea comerţului pe mare.

De asemenea, la muzeu, poate fi admirată o valoroasă colecţie numismatică, precum şi lapidariul cu inscripţii romane şi greceşti.

detalii-de-la-muzeul-de-arheologie-callatis-din-mangalia-judetul-constanta.jpg

În urma săpăturilor arheologice făcute la Albeşti, s-au descoperit vestigii importante dintre care fac parte: resturile unui car de luptă şi mozaicul policrom din sec. III-II î.e.n. Acestea reflectă convieţuirea geto-dacă-elenistică din ţinutul dobrogean.

Alte exponate importante sunt: valorosul mormânt cu papirus cu un sarcofag vechi din sec IV-III i.Hr. şi colecţia de podoabe funerare.

Expoziţia alcătuieşte un documentar al celor peste o sută de ani de cercetare arheologică la Callatis, cuprinzând mărturii unice referitoare la vieţuirea multimilenară din Dobrogea de Sud.

Pe lângă exponatele permanente, Muzeul de Arheologie Callatis organizează expoziții temporare și evenimente culturale care aduc în atenția publicului aspecte mai puțin cunoscute ale istoriei și arheologiei zonei. Aceste inițiative sunt menite să stimuleze interesul localnicilor și al turiștilor pentru patrimoniul cultural al Mangaliei.

Muzeul nu este doar un depozitar de artefacte, ci și un centru vibrant de educație și cercetare. Prin colaborările cu instituții academice și alte muzee, Muzeul de Arheologie Callatis contribuie la dezvoltarea cunoașterii și la promovarea istoriei regionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.