Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi se află chiar în centrul oraşului din judeţul Bistriţa-Năsăud. Este una dintre secţiile Complexului Muzeaul Bsitrița-Năsăud, iar accesul la el este unul deosebit de uşor. Se află la aproximativ 50 de kilometri de Bistriţa, reşedinţă de judeţ, chiar pe DN 17C.
Muzeul de Artă Comparată a luat fiinţă în anul 1970, datorită donaţiei impresionante a artistei Ileana Antonu. Apoi, încetul cu încetul, patrimoniul muzeului a început să se îmbogăţească prin documente, carte veche şi obiecte care aparţineau de etnografia acestei zone. La început, piesele erau expuse în Casa de Cultură, fiind dispuse în trei camere. Abia în anul 1975 îşi mută sediul într-o fostă grădiniţă unde se află şi astăzi.
Între timp, Muzeul de Artă Comparată şi-a definitivat colecţia – cum îi spune şi numele, piesele centrale sunt cele care aparţin de artă contemporană. Sunt prezente exponate atât din sculptură, cât şi din pictură, grafică şi fotografie. Pot fi admirate sculpturi din lemn, piatră, metal şi marmură, dar şi desene, linogravuri, xilogravuri şi litografuri. De asemenea, se pot vedea obiecte din porţelan, teracotă şi ceramică. Piesele etnografice au fost păstrate şi ele, însă numai pentru a scoate în evidență legătura strânsă dintre prezent şi trecut. Ce este interesant e că vizitatorii nu descoperă informaţii lăsate de muzeologi, ci şi le prelucrează singuri, conform reperelor întâlnite în cadrul clădirii.
Muzeul de Artă Comparată are ca principal scop tocmai scoaterea în evidenţă a procedeului de comparaţie – toate exponatele sunt dispuse astfel încât să se creeze un dialog, o legătură între ceea ce este contemporan şi ceea ce este etnografic. Muzeul nu vrea să fie ca toate celelalte, care pur şi simplu adăpostesc obiecte din trecut, ci vrea să transmită vizitatorilor spiritualitatea artistică pe care o au obiectele expuse.
Muzeul de Artă Comparată dispune şi de un centru de informare a artelor vizuale contemporane, fapt ce-l face şi mai special. Informaţiile despre arta plastică contemporană sunt împărţite pe categorii, astfel că vizitatorii se pot orienta foarte rapid spre ceea ce îi interesează.
Cele mai importante trei domenii sunt fototeca, videoteca şi biblioteca. Fototeca are incluse clişee, secvenţe din simpozioane şi diverse expoziţii, precum şi imagini ale unor lucrări importante. Videoteca oferă o vastă colecţie de casete video şi audio, de CD-uri şi DVD-uri care conţin filme de artă sau prezentări ale unor colecţii. Nu în ultimul rând, în bibliotecă, se pot găsi albume de artă, dicţionare şi enciclopedii.
Cei de la Muzeul de Artă Comparată vor să dezvolte patrimoniul bibliotecii, organizând un fond de carte propriu, care să îi ajute pe cei ce se ocupă de cercetare în acest domeniu. Mai mult, conducerea muzeului speră să realizeze un atelier de restaurare a icoanelor. Muzeul poate fi vizitat în fiecare zi, fiind, în general, deschis între orele 8-16.