Casa Panaghia din Babadag se află în apropierea monumentului istoric medieval de artă musulmană Geamia turcească şi a mormântului Ali Gaza-Pașă, din centrul oraşului, pe strada Mihai Viteazul, nr.1. Această clădire a fost construită în stilul arhitectonic vechi al acestui oraş şi adăposteşte Muzeul de Artă Orientală, înfiinţat în anul 1973.

Muzeul concentrează un valoros patrimoniu pe două secţiuni și prezintă vizitatorilor o interesantă colecţie de artă orientală. Aceasta cuprinde importante obiecte ce fac parte din zestrea spirituală a unor locuitori ai Dobrogei de Nord.

De un deosebit interes, se bucură obiectele care exprimă arta prelucrării metalelor. Pot fi admirate: podoabe, vase de aramă pentru diferite ceremonii, vase de bronz şi alamă pentru uz casnic, ibric, strecurătoare, râşniță, ghiumul cu cioc lung, tăvi, căni etc.

Atenţia vizitatorilor este atrasă şi de exponatele colecţiei de ţesături, de vechimi apreciabile. Numeroase broderii, podoabe, ţesături, piese de port popular reflectă arta populară a tătarilor şi turcilor din ţinutul dobrogean. Broderiile realizate cu fir metalic argintiu şi auriu, precum şi motivele ornamentale orientale de pe ţesături: zambila, garoafa, fructul de rodie, chiparosul, şi multe altele, alcătuiesc compoziţii cromatice (în roşu, roz, verde, indigo, liliachiu, bleu) şi decorative, de mare valoare. Unele exponate exprimă interferența artei autohtone cu cea orientală. Multe piese au fost achiziţionate de la diferiţi colecţionari, care le-au adus din zone îndepărtate: şaluri de caşmir, covoare orientale, învelitori de cămilă, covoare de rugăciune, ştergare şi altele.

Atmosfera deosebită este realizată şi de arhitectura ambientală, ce aminteşte de tipicile construcţii ale Orientului.

În cea de-a doua secţiune a muzeului este prezentată o colecţie de artă romanescă contemporană. Exponatele – lucrări reprezentative ale unor artişti afirmaţi în ultimii ani – ilustrează talentul şi orientările artiştilor, căile de expresie ale artei plastice româneşti, curentele cele mai răspândite.

Muzeul de Artă Orientală din Babadag este o unitate culturală importantă a judeţului Tulcea.

vas-ritual-muzeul-de-arta-orientala.jpg
casa-panaghia-expozitia-de-arta-orientala-din-babadag-judetul-tulcea-monument-istoric.jpg
ferestre-de-la-casa-panaghia-expozitia-de-arta-orientala-din-babadag-judetul-tulcea.jpg
placuta-de-la-casa-panaghia-expozitia-de-arta-orientala-din-babadag-judetul-tulcea.jpg
intrarea-in-casa-panaghia-expozitia-de-arta-orientala-din-babadag-judetul-tulcea.jpg
imagine-cu-casa-panaghia-expozitia-de-arta-orientala-din-babadag-judetul-tulcea.jpg
gardul-de-la-casa-panaghia-expozitia-de-arta-orientala-din-babadag-judetul-tulcea.jpg
casa-panaghia-expozitia-de-arta-orientala-din-babadag-judetul-tulcea.jpg
strada-pe-care-se-afla-casa-panaghia-expozitia-de-arta-orientala-din-babadag-judetul-tulcea.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ