Se pare ca operele de arta nu tocmai reusite nu sunt damnate pieirii. Ele si-au gasit un loc in care sa fie chiar expuse, vizitate si „admirate”, operele cu adevarat hilare fiind gazduite de Muzeul de Arta Proasta, unul dintre cele mai ciudate muzee din intreaga lume.

Istoria Muzeului de Arta Proasta

Muzeul de Arta Proasta1

Muzeul de renume are o istorie cat se poate de interesanta, la fel si operele pe care le gazduieste. Bazele sale au fost puse in anul 1994 de catre un colectionar de antichitati, pe numele sau Scott Wilson. Colectia impresionanta pe care muzeul o gazduieste in prezent a inceput in momentul in care colectionarul despre care am amintit anterior a gasit o pictura langa niste gunoaie. Interesat pe moment doar de rama tabloului, acesta a pastrat si pictura respectiva si i-a rugat pe prietenii care i-au vizitat casa sa isi exprime parerile referitoare la pictura ce infatisa o femeie nu tocmai tanara, inconjurata de flori. Unii au considerat opera o adevarata reusita, in timp ce altii i-au gasit numeroase defecte si au considerat-o cu adevarat nereusita. Parerile care au predominat au fost cele din urma, insa acesta a fost punctul de plecare al colectiei care va urma sa puna bazele Muzeului de Arta Proasta intr-o mica locuinta in Massachusetts.

Aceasta inovatie s-a dovedit a revolutiona in adevaratul sens al cuvantului lumea artei deoarece din ce in ce mai multe opere nereusite au inceput sa fie stranse in interiorul colectiei, iar artistii blamati pentru nereusitele lor artistice si-au gasit o oarecare alinare. Treptat, colectia a inceput sa prinda contur, iar numarul mare de vizitatori nu a mai putut fi gazduit de muzeul din Massachussets asa ca, in anul 1995, colectia de opere nereusite a fost mutata in subsolul Teatrului Dedham.

Anii au trecut, iar colectiile au prins din ce in ce mai mult contur, in sensul ca acestea au inceput a fi impartite in functie de mai multe subiecte, urmand ca o a doua galerie importanta sa fie deschisa in anul 2008 in incinta Teatrului Sommerville din Massachusetts.

In prezent, Muzeul de Arta Proasta este unul dintre cele mai vizitate muzee din lume fiind, dupa cum am mentionat si anterior, un muzeu cu adevarat ciudat al carui moto este acela ca „Arta nu trebuie sa fie ignorata, oricat de proasta ar fi o opera in sine.” Cu toate acestea, in spatele colectiilor se afla cateva reguli stricte. De exemplu, nu toate operele de arta pot face parte din aceasta colectie deoarece nu toate sunt suficient de urate din punctul de vedere al criticilor deoarece uratul, la fel ca si frumosul, este interpretat intr-un mod diferit de la o persoana la alta.
Este important ca o opera de arta care urmeaza sa fie acceptata in cadrul acestui muzeu sa nu fie doar atat de slaba incat nu a fost primita de nicio alta galerie, ci sa fie originala si sa atraga prin anumite elemente. Ca oricare opera de arta, si operele gazduite de acest muzeu trebuie sa surprinda emotii si sa transmita sentimente, chiar daca intr-un mod ciudat.

Citește și:  Titian, un pictor Italian

Muzeul de Arta Proasta11

Multi contesta valoarea operelor de arta gazduite de acest muzeu, considerandu-le simple rebuturi, insa acestea raman si vor ramane in continuare opere de arta rezultate in urma unui amplu proces de creatie in timpul caruia artistul a aplicat anumite tehnici clare. Operele de arta gazduite de acest muzeu nu sunte reprezentari fine ale kitsh-ului si nici creatii puerile, ele sunt opere de arta in adevaratul sens al cuvantului, chiar daca vocile rele au afirmat de-a lungul timpului ca Muzeul de Arta Proasta reprezinta o manifestare pura impotriva artei, considerand ca operele sunt prezentate in cadrul colectiei pentru a denigra artistul. Insa scopul muzeului este unul cu totul si cu totul diferit, dupa cum am mentionat si in inceputul articolului, acesta dorind sa ofere o noua sansa si o noua forma de interpretare operelor de arta nu tocmai bune.

Vizitatorii care calca pragul Muzeului de Arta Proasta au posibilitatea de a comenta si de a interpreta dupa bunul plac operele, semanad orice observatie intr-un caiet special.

Pe langa impactul cultural pe care acest muzeu il are si pe langa influenta pe care o exercita in lumea artei, Muzeul de Arta Proasta reprezinta si un veritabil instrument educativ, ideal pentru cei care studiaza arta cu toate ramurile acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.