Poate fi vizitat în apropierea oraşului Cape Town, în localitatea Stellenbosch, chiar pe strada Ryneveld. Cu toate că nu are aspectul sobru al unui muzeu, totuşi clădirea muzeului de artă Sasol nu poate trece neobservată.
Este vorba despre o construcţie destul de veche, datând din anul 1907 şi care, ani la rând, până în 1986 a funcţionat ca sediu de şcoală. Aici se ţineau cursurile de clasă pentru elevele şcolii Bloemhof. Clădirea în sine are un aspect vesel, fiind zugrăvită la exterior în culori de roşu şi alb. Este proiectată în stilul neoclasic olandez şi dă impresia unei construcţii cochete datorită balustradelor de la balcoane şi a ornamentelor albe din jurul ferestrelor. Are formă dreptunghiulară, iar laturile estică şi vestică sunt prevăzute cu câteo mansardă în formă de turnuleţ. Există un singur etaj deasupra corpului principal.
Atunci când şcoala Bloemhoef s-a desfiinţat, clădirea nu era într-o stare prea bună. Necesita mari investiţii, iar cei care au decis să intervină în sprijinul ei au fost acţionarii companiei sud africane Sasol. Aceştia au oferit o sumă foarte mare de bani, cheltuită pentru lucrări de renovare şi restaurare şi, în semn de recunoştinţă, muzeul a preluat numele companiei binefăcătoare. De precizat că această companie nu activează în domeniul cultural, ci în cel al industriei, astfel că decizia de a investi într-un astfel de proiect a fost o surpriză extrem de plăcută.
Restaurarea muzeului Sasol a durat câţiva ani buni, astfel că instituţia şi-a deschis uşile publicului abia în 1991. Eforturile au meritat însă întrucât clădirea este în totală concordanţă la exterior cu minunatele colecţii de artă pe care le adăposteşte la interior.
Muzeul de artă Sasol este dedicat artei şi culturii specifice secolelor al XIX-lea şi al XX-lea, iar printre artiştii expuşi se numără atât cei sud africani, cât şi cei internaţionali.
Per total, muzeul de artă Sasol are în grijă o impresionantă colecţie de artă adunată din toate colţurile lumii. Criteriile de expunere a obiectelor de artă au ţinut de mesajul fiecărei piese. Acestea, indiferent de unde provin, trebuie să reflecte într-o manieră sau alta trecutul Africii de Sud, aşa cum a fost perceput pe plan internaţional ori trăit de poporul său.