Muzeul de Etnografie “Casa Norocea” din Curtea de Argeş se află pe strada Ştefănescu Victor, la numărul 8. A fost înfiinţat în anul 1969, chiar în casa lui Dumitru Norocea, acesta fiind motivul pentru care îi poartă numele.

Dumitru Norocea a fost un pictor şi un restaurator foarte cunoscut în România, cea mai importantă lucrare a sa fiind Biserica Domnească din Curtea de Argeş, de care s-a ocupat între anii 1914 şi 1924. Datorită intervenţiei lui la această biserică, a fost descoperită o inscripţie pe peretele nordic al naosului, pe care scrie anul în care domnitorul Basarab I a murit, adică 1352.

Dumitru Norocea s-a născut în anul 1880, în judeţul Gorj şi şi-a făcut studiile în străinătate – a urmat cursuri atât în Veneţia sau Florenţa, cât şi în Sicilia sau pe Muntele Athos.

A fost ucenicul mai multor maeştri, de la care a deprins toate tainele restaurării lăcaşurilor religioase. Talentul lui a fost remarcat şi de Nicolae Iorga, el fiind cel care l-a recomandat pentru restaurarea Bisericii Domneşti. De asemenea, artistului Norocea i se datorează şi popularizarea tehnicii mozaicului în România.

muzeul-de-etnografie-casa-norocea.jpg

Casa Norocea a fost construită în perioada 1922-1923, fiind reşedinţa pictorului şi restauratorului. Astăzi, Muzeul de Etnografie “Casa Norocea” adăposteşte mai mult de 12.000 de obiecte de mare însemnătate.

Cei care intră în muzeu descoperă foarte multe obiecte care au legătură cu meşteşugurile din această zonă a ţării. Se pot vedea costume populare, dar şi ţesături sau cusături argeşene, precum şi diverse obiecte gospodăreşti specifice zonei. Etajul clădirii adăposteşte tablouri ale lui Dumitru Norocea, dar şi o mare parte dintre obiectele deţinute de acesta.

Muzeul de Etnografie “Casa Norocea” poate fi vizitat de marţi până duminică, lunea fiind închis. De obicei, programul se sfârşeşte la ora 17.00. Pentru a ajunge la acest muzeu, turiştii trebuie să meargă pe DN 7C, până în Curtea de Argeş.

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale muzeului este colecția sa de costume populare autentice, care sunt adesea utilizate pentru a ilustra evoluția modei și a influențelor culturale în zona Argeș. Costumele sunt complementate de fotografii și documente istorice, care oferă vizitatorilor o perspectivă reală asupra vieții cotidiene din trecut.

De asemenea, muzeul este cunoscut pentru expozițiile sale temporare, care adesea aduc în prim-plan teme specifice sau sărbători tradiționale, oferind astfel o experiență dinamică și educativă pentru toate vârstele. În fiecare an, “Casa Norocea” organizează evenimente culturale ce atrag atât localnicii, cât și turiștii, fiind un punct central în promovarea culturii și a tradițiilor românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.