Muzeul de Etnografie “Casa Norocea” din Curtea de Argeş se află pe strada Ştefănescu Victor, la numărul 8. A fost înfiinţat în anul 1969, chiar în casa lui Dumitru Norocea, acesta fiind motivul pentru care îi poartă numele.

Dumitru Norocea a fost un pictor şi un restaurator foarte cunoscut în România, cea mai importantă lucrare a sa fiind Biserica Domnească din Curtea de Argeş, de care s-a ocupat între anii 1914 şi 1924. Datorită intervenţiei lui la această biserică, a fost descoperită o inscripţie pe peretele nordic al naosului, pe care scrie anul în care domnitorul Basarab I a murit, adică 1352.

Dumitru Norocea s-a născut în anul 1880, în judeţul Gorj şi şi-a făcut studiile în străinătate – a urmat cursuri atât în Veneţia sau Florenţa, cât şi în Sicilia sau pe Muntele Athos. A fost ucenicul mai multor maeştri, de la care a deprins toate tainele restaurării lăcaşurilor religioase. Talentul lui a fost remarcat şi de Nicolae Iorga, el fiind cel care l-a recomandat pentru restaurarea Bisericii Domneşti. De asemenea, artistului Norocea i se datorează şi popularizarea tehnicii mozaicului în România.

Citește și:  Omagiul lui Mihail Kogălniceanu în Tulcea: bustul care povestește istorie

muzeul-de-etnografie-casa-norocea.jpg

Casa Norocea a fost construită în perioada 1922-1923, fiind reşedinţa pictorului şi restauratorului. Astăzi, Muzeul de Etnografie “Casa Norocea” adăposteşte mai mult de 12.000 de obiecte de mare însemnătate. Cei care intră în muzeu descoperă foarte multe obiecte care au legătură cu meşteşugurile din această zonă a ţării. Se pot vedea costume populare, dar şi ţesături sau cusături argeşene, precum şi diverse obiecte gospodăreşti specifice zonei. Etajul clădirii adăposteşte tablouri ale lui Dumitru Norocea, dar şi o mare parte dintre obiectele deţinute de acesta.

Muzeul de Etnografie “Casa Norocea” poate fi vizitat de marţi până duminică, lunea fiind închis. De obicei, programul se sfârşeşte la ora 17.00. Pentru a ajunge la acest muzeu, turiştii trebuie să meargă pe DN 7C, până în Curtea de Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.