Muzeul de Istorie al Comunităţii Evreieşti din România este unul dintre cele mai importante muzee din ţara noastră, care acoperă o istorie lungă şi zbuciumată a unei comunităţi numeroase. Activităţile muzeului se desfăşoară în clădirea denumită Templul “Unirea Sfântă” sau Sinagoga Mare a Croitorilor, care a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din capitală.

Monumentul istoric a fost ridicat în 1836, îndeplinind rolul de sinagogă a breslei croitorilor. Nu a arătat aşa dintotdeauna, ci începând cu anul 1910, când a fost remodelat de către arhitectul Iulius Grunfeld.

Are o suprafaţă totală de 305 mp, dispuşi pe un parter şi două nivele. Arhitectura îmbină elemente maure, bizantine clasice, bizantine din Muntenia şi romanice. Edificiul a fost devastat de legionari, în anul 1941, însă a fost ,apoi, restaurat. Este printre puţinele sinagogi din România care au rezistat atât celui de-al Doilea Război Mondial, cât şi regimului comunist.

Muzeul de Istorie al Comunităţii Evreieşti din România a apărut la iniţiativa doctorului Moses Rosen, care a fost rabinul-șef al comunităţii evreieşti din ţară, dar şi preşedintele federaţiei acestei comunităţi. Muzeul este cunoscut sub mai multe denumiri, cum ar fi Muzeul de Istorie al Comunităţii Evreieşti Bucureşti sau Muzeul de Istorie al Evreilor din România “Şef rabin Dr. Moses Rosen”.

Muzeul a fost inaugurat în anul 1978, primul director fiind Marius Micu, cunoscut pentru lucrările sale despre evreii din ţara noastră. Este acoperită o istorie lungă a acestei comunităţi, iar muzeul deţine şi câteva obiecte valoroase şi de o importanţă foarte mare. Scopul principal al muzeului este de a arăta contribuţiile evreilor la cultura din România, contribuţii care nu sunt deloc în număr redus.

Din păcate, edificiul a fost martorul unor evenimente mai puţin plăcute, cum ar fi acela din anul 2000, când doi bărbaţi antisemiţi l-au vandalizat. De atunci, paza este foarte strictă, pentru a împiedica alte situaţii de acest gen.

Muzeul de Istorie al Comunităţii Evreieşti din România cuprinde câteva mii de exponate care sunt aşezate în funcţie de categoria din care fac parte. Astfel, există secţii de literatură, teatru, ştiinţă, viaţă de cult şi artă sinagogală.

Secţiile reflectă lucruri ca procesul de integrare economică, creaţii ştiinţifice, artistice şi literare, dar şi procesele de integrare socială şi mai ales politică. Sunt prezente şi mărturii care demonstrează că evreii au locuit aici încă de dinainte de cucerirea romană.

Parterul clădirii este destinat societăţii evreieşti din secolul al XIV-lea până în secolul XX. Unul dintre cele mai de seamă obiecte de aici este un almanah în limba franceză, publicat în anul 1734, de către Benjamin de Tudela.

Celelalte două etaje prezintă, printre altele, influența luminismului evreiesc asupra educaţiei – această influenţă este dovedită de colaborările pe care şcolile româneşti le-au avut cu cele israelite, dar şi publicarea unor reviste şi ziare şi alte manifestări care au promovat comunitatea evreiască în România.

Colecţiile din interiorul Muzeului de Istorie al Comunităţii Evreieşti din România sunt impresionante. Aici, se găsesc numeroase cărţi care au fost scrise, traduse, ilustrate sau publicate de evreii din România, dar şi o arhivă destul de mare despre istoria comunităţii. Există chiar şi o colecţie de tablouri semnate de evrei, nu foarte mare, dar cu o importanţă artistică deosebită. Picturile realizate de aceştia sunt foarte apreciate, iar multe dintre ele se află la Muzeul Naţional de Artă al României.

O altă colecţie interesantă este aceea a dr. Moses Rosen, care a strâns numeroase obiecte ritualice evreieşti, folosite în România. Tot în interiorul muzeului, se află obiecte care au aparţinut teatrelor evreieşti, cele mai multe provenind de la Teatrul Evreiesc de Stat. Nu este ocolit nici subiectul Holocaustului, ba chiar două camere sunt dedicate acestuia. Una dintre ele prezintă faptele pur istorice, în timp ce cealaltă cameră este destinată unui memorial.

Muzeul de Istorie al Comunităţii Evreieşti din România se află pe strada Mămulari, numărul 3, în zona Pieţei Unirii din Bucureşti. Poate fi vizitat de luni până joi.

Expozițiile muzeului sunt structurate pentru a oferi vizitatorilor o înțelegere profundă a impactului comunității evreiești asupra istoriei românești, de la perioadele de înflorire culturală până la momentele de grea încercare din timpul Holocaustului. Fiecare articol expus, fie că este vorba de documente, fotografii sau obiecte personale, spune o poveste personală și colectivă, punând în lumină spiritul rezilient al acestei comunități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.