În secolul al XVI-lea, a fost ridicat, la Turda, Palatul Princiar – un frumos monument istoric, care îmbină elemente de arhitectură medievală gotică şi elemente renascentiste. Acesta, din anul 1951, adăposteşte Muzeul de Istorie din Turda.

Palatul este cunoscut şi sub alte denumiri: Casa Bathory, Conacul Princiar, Casa Princiară. Clădirea a suferit, de-a lungul anilor, mai multe lucrări de renovare, deoarece aspectul ei a fost afectat de două incendii (unul provocat de trupele turco-tatare şi altul de la începutul sec. al XVIII-lea). Astfel, aspectul ei actual, interior şi exterior, este parţial schimbat.

Muzeul de Istorie din Turda1

Patrimoniul muzeal cuprinde cca. 30 234 de piese descoperite în cursul a numeroaselor cercetări arheologice făcute în zonă. Exponatele prezentate la muzeu ilustrează viaţa şi activitatea omului din cele mai vechi timpuri. În urma săpăturilor arheologice făcute la Turda, Petreşti, Câmpia Turzii, Badeni, au fost scoase la lumină numeroase unelte vechi.

Fosilele descoperite la Corneşti atrag în mod deosebit atenţia vizitatorilor. Epoca bronzului este prezentată prin ceramica ce aparţine culturii Petreşti, numită aşa după numele staţiunii unde a fost cercetată. În Câmpia Turzii, au fost găsite valoroase bronzuri care exprimă dezvoltarea civilizaţiei traco-daco-getice, continuitatea ei pe aceste meleaguri.

Turda se află situată pe Valea Arieșului unde condiţiile geografice sunt favorabile pentru agricultură şi creşterea animalelor, iar acest fapt explică bogăţia aşezărilor şi intensitatea locuirii în acest spaţiu geografic.

Muzeul de Istorie din Turda12

Numeroase vestigii romane arată că Potaissa dacică s-a menţinut şi în epoca romană sub acelaşi nume. Această aşezare era situată pe drumul ce străbătea provincia de la sud spre nord, de la Sarmizegetusa, la Apulum şi Porolissum (Moigrad).

Dintre aceste vestigii, unele deosebit de complexe, sunt expuse: multe inscripţii, cărămizi ce au ștampilele Legiunii a V-a Macedonică (o legiune romană staţionată permanent în Dacia), obiecte din ceramică, statuete din pământ ars, conducte, sculpturi în marmură, monede, opaiţe, statuete din bronz, vase de uz comun, piese mici din bronz, arme etc.

O parte au fost descoperite la Turda, iar altele au fost găsite în castrele de la Iacobeni şi Soporul de Câmpie. Există mărturii care documentează faptul că Legiunea a V-a Macedonică şi-a construit un puternic castru pe Dealul Cetăţii.

Aceasta a dus la ridicarea Potaissei la rangul de municipium şi apoi de colonia, în vremea lui Septimius Severus. Locuitorii Potaissei, precum şi ale altor centre din provincie, sub Caracalla, au dobândit dreptul de cetăţeni romani.

Muzeul de Istorie din Turda123

La Muzeul de Istorie din Turda, sunt prezentate numeroase materiale, mărturii ce documentează persistența elementelor romanizate în perioada migraţiilor.

Dintre acestea, foarte importante sunt: monedele de la Constantin cel Mare, din sec. al IV-lea, multe inscripţii creştine, unelte, precum şi emisiuni monetare din sec. V-VI, care exprimă continuitatea legăturilor cu lumea romano-bizantină, de-a lungul anilor.

Un document emis în timpul lui Geza I, în anul 1075, în legătură cu vama ocnelor de sare, reprezintă prima menţiune documentară a Turdei. De asemenea, la muzeu, sunt prezentate şi o serie de materiale care atestă puternica lovitură dată de tătari cetăţii, reuşind să o distrugă în anul 1241.

Evocatoare sunt documentele privind: Răscoala de la Bobâlna din anul 1437, după care, la Turda, se încheie ,,Unio Trium Nationum”, precum şi Răscoala din anul 1748, condusă de Horia, Cloşca şi Crişan. Aceste frământări sociale au cunoscut o mare amploare în zona din jurul Turdei.

muzeul-de-istorie-din-turda.jpg

Numeroase exponate reflectă situaţia politică din Transilvania, la sfârşitul sec. al XVI-lea şi începutul sec. al XVII-lea. Aici, se găseşte un impunător monument închinat momentului înălţător al Unirii realizate de Mihai Viteazul şi este subliniată activitatea domnitorului pe aceste locuri.

Într-o sală a muzeului, sunt fotografii, acte, fotocopii şi alte documente din epoca modernă, despre luptătorul memorandist Ion Raţiu. Una dintre piesele importante este biroul lui Ion Raţiu, realizat din lemn de brad, în sec. al XIX-lea.

Biroul are partea superioară acoperită cu un material textil roşu, trei sertare cu mânere de alamă, frumos lucrate, iar lateral sunt două sertare pentru documente. Biroul este prevăzut cu opt picioare în formă sferică.

Muzeul de Istorie din Turda are şi o Secţie de Etnografie care prezintă un material bogat, spiritual, de mare originalitate, având în vedere Valea Arieșului şi ideea permanenței româneşti pe aceste locuri. Sunt expuse colecţii de costume populare, colecţii de ştergare şi alte ţesături, obiecte din ceramică, obiecte din lemn, precum şi o valoroasă colecţie de pictură veche pe sticlă şi lemn.

Muzeul nu este doar un loc de păstrare a trecutului, ci și un centru vibrant de educație și cultură. Prin expoziții temporare și permanente, muzeul își propune să educe publicul despre importanța conservării patrimoniului și să inspire o nouă generație de istorici și arheologi.

Pe lângă colecțiile sale permanente, Muzeul de Istorie din Turda organizează frecvent evenimente culturale, seminarii și ateliere, toate menite să aducă istoria mai aproape de comunitatea locală și de vizitatorii din întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.