Muzeul de Mineralogie se află în oraşul Baia Mare pe Bulevardul Traian Nr. 8 şi reprezintă cel mai mare muzeu regional din Europa.

Ideea înființării unui muzeu a aparţinut muzeografului Victor Gorduza, care dorea salvarea şi prezentarea unui patrimoniu de excepţie alcătuit din numeroase eşantioane minerale, obţinute în urma exploatărilor miniere locale.

Încă din anul 1969, colecţia cuprindea 533 exponate din Baia Mare. Mai târziu, în perioada 1970-1973, ea a fost îmbogăţită cu încă 2142 eşantioane şi o serie de piese obţinute prin donaţii. Prima expoziţie de flori de mină are loc în anul 1974 la Muzeul Judeţean Maramureş. Aproximativ 1300 de obiecte sunt achiziţionate în anii 1974-1976, precum şi o donaţie de 99 piese.

Alte expoziţii au loc între anii 1977-1978, însă, de această dată, ele prezentau o frumoasă colecţie de minerale. În anul 1982, sunt primite 80 de donaţii şi cca. 7179 de eşantioane minerale.

În oraşe din Austria, precum Viena, Klagenfurt, Graz, Linz, Bramberg, Salzburg, Innsbruck, au fost organizate interesante expoziţii între anii 1984-1986. În anul 1988, este deschisă o expoziţie permanentă de mineralogie la Muzeul Judeţean Maramureş. Secţia de Ştiinţele Naturii din Baia Mare s-a deschis un an mai târziu, în 1989.

Abia în decembrie 1992, s-a decis de către Consiliu judeţean Maramureş, organizarea unui muzeu separat, desprins de Muzeul Judeţean Maramureş. Astfel, s-a înfiinţat Muzeul de Mineralogie Baia Mare.

Astăzi, patrimoniul muzeal a ajuns la un număr de 16000 de eşantioane, toate din zona Baia Mare. Muzeul este structurat pe patru secţii importante. Prima prezintă regiunile miniere, tipurile de roci şi vârsta rocilor. A doua secţie urmăreşte prezentarea mineralelor pe clase şi a proprietăţilor lor. A treia secţie prezintă zăcămintele de metale din regiune, iar a patra secţie expune colecţii de flori de mână.

Citește și:  Biserica Romano Catolica din Valea lui Mihai : Obiective turistice Bihor

Eşantioanele sunt organizate pe clase diferite: elemente native, halogenuri, sulfuri şi sulfosăruri, carbonaţi, hidroxizi şi oxizi, fosfaţi, wolframaţi şi sulfaţi, cuarţ şi silicaţi. Zăcămintele au provenit din diferite zone, precum: Baia Sprie, Herja, Cavnic, Sasar, Răzoare, Nistru şi altele. Astfel, de la Herja, au fost aduse zăcăminte de calcit, siderit, blendă, galenă, pirotină, cuarţ etc. De la Baia Sprie, sunt expuse eşantioane de: calcit, baritină, wolframit, cuarţ, calcopirită, sferosiderit etc.

muzeul-de-mineralogie.jpg

În perioada iulie-noiembrie 2006, a fost o interesantă expoziţie ,,Flori de mână”. Un an mai târziu, la muzeu, a avut loc o extraordinară expoziţie de minerale, cristale şi pietre semipreţioase, ca de exemplu: sidef, corali, chihlimbar, agate, pietre naturale, perle etc. Alte colecţii importante au fost prezentate în anul 2002 prin Expoziţia de mineralogie a Transilvaniei, Maramureşului şi Banatului şi în anul 2004 prin Expoziţia florilor de mână.

În perioada octombrie-decembrie 2005, a fost prezentată Expoziţia de mână din Maramureş, organizată de Muzeul de Mineralogie Baia Mare în colaborare cu Muzeul şi Consiliul Judeţean Botoşani. În anul 2007, a avut loc Expoziţia ,,Flori de mină”, iar în 2009, Expoziţia de grafică şi pictura ,,Flori din adâncuri”.

Dintre expoziţiile care au avut loc în străinătate, amintim: Expoziţia de la Viena în 1982-1984, de la Graz în 1984, de la Lyon în 1991 şi 1996-1997, de la Paris, Orleans în anul 1995, la Monaco în anul 2004 şi multe altele.

Muzeul de Mineralogie realizează în continuare activităţi de cercetare şi conservare a eşantioanelor minerale noi, aduse din regiunile miniere cu scopul de a le conserva şi prezenta în expoziţii. La standul de suvenire de la muzeu, vizitatorii pot cumpăra diferite produse din roci şi minerale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.