Muzeul District Six din Cape Town spune povestea unui district şters de pe faţa pământului în timpul cumplitelor acţiuni din vremea apartheid-ului. Este vorba despre o întreagă comunitate care s-a văzut nevoită să îşi părăsească brusc locurile natale şi să se mute, în cel mai bun caz, la periferia oraşului.

District Six1

În anul 1966, partidul de guvernământ a decis ca Districtul Şase să devină strict o zonă a populaţiei albe, caucaziene. Ca atare, populaţia de culoare a fost constrânsă să îşi abandoneze casele şi să se stabilească în Cape Flats, o mahala aflată la marginea oraşului Cape Town, unde condiţiile de trai erau imposibile. Locuinţele populaţiei izgonite din Districtul Six au fost demolate, cu excepţia edificiilor religioase.

În prezent, puţinii rezidenţi ai Districtului Six şi unii urmaşi ai celor hărţuiţi pe vremea Apartheid-ului au decis să reînvie memoria şi cultura celor alungaţi, transformându-le moştenirea etnică într-o filă de istorie evocată detaliat în încăperile muzeului District Six.

Conform datelor evocate de muzeu, District Six era un cartier construit în apropierea portului şi reprezenta o comunitate mixtă formată din sclavi eliberaţi, comercianţi, artişti, muncitori şi imigranţi.

Clădirea muzeului District Six este localizată pe strada Buitenkant şi are o vechime de peste 170 de ani. Iniţial, a servit ca sediu al misiunii Bisericii Metodiste din Africa de Sud. Acum, adăposteşte, printre altele, şi o expoziţie numită Digging Deeper ce reflectă istoria rezidenţilor Districtului Six.

District Six11

Povestea acestui muzeu a început firesc, la finalul Apartheid-ului, ca loc de întâlnire între rudele şi urmaşii victimelor din District Six. Aceştia obişnuiau să se strângă laolaltă pentru a-şi exprima tristeţea şi mânia faţă de nedreptăţile petrecute. Din 1994, clădirea respectivă a fost transformată în muzeu, iar de curând a beneficiat de o extindere importantă, muzeului fiindu-i alocată şi o construcţie din complexul Sacks Futeran.

Muzeul expune o colecţie emoţionantă de memorii, realizată sub forma unei pânze de 300 metri lungime. Sunt surprinse mii de momente din viaţa socială a comunităţii Districtului Six, ororile mutării forţate şi umilinţele prin care au trecut acei oameni, distruşi sufleteşte şi psihic prin acţiuni discriminatorii. Restul exponatelor sunt documente scrise ale vremii, fotografii personale şi diverse artefacte. Colecţiile sunt incredibil de bine organizate şi împărţite pe momente istorice. Predomină colecţiile foto, realizate înainte şi după alungarea comunităţii Districtului Six, dar există şi colecţii ce vorbesc despre munca în fabrici a oamenilor mutaţi în mahalalele din Cape Town. Sunt expuse ţesături, dantelărie, design vestimentar – toate realizate după 1966 de oamenii alungaţi din propriile case.

Districtul Six fusese înfiinţat în anul 1867, ca unul dintre cele şase districte majore ale oraşului Cape Town. Era localizat central şi comunitatea lui era plină de viaţă, veselie şi culoare. Era o comunitate foarte mare şi diversificată din punct de vedere etnic şi cultural. Localnicii, indiferent de origini, locuiau în case închiriate sau cumpărate cu acte în regulă. Trăiau într-o desăvârşită armonie unii cu alţii, iar viaţa lor socială se învârtea în jurul şcoliilor, locurilor de muncă sau localurilor pentru relaxare.

Începând însă cu anul 1901, populaţia neagră a fost obligată să se mute, iar de-a lungul următoarelor decenii, comunitatea a devenit predominant de culoare. Trebuie menţionat că populaţia de culoare din Africa de Sud se referă la o etnie heterogenă locală, rezultată prin amestecarea europenilor cu asiatici şi triburile africane indigene şi nu la oamenii cu pielea neagră.

District Six111

În Districtul Six trăiau în jur de 60.000 de oameni, iar viaţa părea fericită. În 1966 a început însă teroarea. Districtul a fost declarat zonă destinată exclusiv populaţiei albe, conform politicii de apartheid. În Districtul Six au pătruns buldozerele, care, sub ochii oamenilor revoltaţi şi disperaţi, le-au dărămât casele şi magazinele în numai câteva ceasuri. Ca şi cum umilinţele îndurate nu ar fi fost îndeajuns de dureroase, oamenii de culoare au fost luaţi cu camioanele, precum vitele, şi duşi cu forţa spre noile lor locuinţe. Numeroase familii au fost destrămate în acele zile, camioanele transportând membrii ai aceloraşi familii la distanţe de 30 de kilometri, în mahalale diferite precum Mitchells Plain sau Anthlone, locuri foarte sărace şi mizere, neamenajate în niciun fel, acoperite de nisip pe care vântul îl ridica în aer şi azvârlea fără milă în ochii oamenilor lăsaţi fără adăposturi. Între timp, Districtul Six a devenit un cartier pustiu, nelocuit, abandonat. Şi aşa a rămas până în anul 1982. Au avut loc unele tentative de a ridica aici locuinţe pentru populaţia albă, însă de cele mai multe ori nu s-a concretizat nimic.

Cu excepţia unor construcţii izolate, chiar şi acum, cea mai mare parte a Districtului Six are înfăţişarea unei zone abandonate, păstrând urmele distrugerilor şi dramelor petrecute aici.

În prezent, muzeul District Six a devenit un loc menit să comemoreze suferinţa celor alungaţi din case. Mulţi dintre urmaşii victimelor vin la muzeu căutând un mod de a se împăca cu trecutul nedrept al părinţilor sau bunicilor.

Străzi precum Aspeling, Hanover, Hamilton, Richmond, Constitution sau Tennant au numele trecute pe harta pe care muzeul District Six o ţine expusă chiar la intrare. Colecţiile de memorii şi fotografii nu spun o singură poveste, ci pe ambele: povestea unei comunităţi vesele de dinainte de 1966 şi povestea unei comunităţi distruse cu brutalitate după anul 1966.

District Six1111

Pentru turişti, o vizită la muzeul District Six este un mod de a vedea cu ochii proprii ororile discriminării rasiale trăite de comunitatea acestei zone. Se ajunge relativ uşor la muzeu, căci este localizat în apropierea unei staţii de transport în comun. Pentru că este vorba despre un renumit obictiv turistic, în jurul muzeului se află şi o staţie de taxiuri.

Muzeul District Six poate fi vizitat zilnic, între orele 09.00 şi 16.00, contra unei taxe de intrare. Un tur complet al muzeului durează în jur de trei ceasuri şi poate fi făcut de turişti, fie pe cont propriu, fie însoţiţi de ghizi bine documentaţi. Acest muzeu propune şi experienţe culinare foarte interesante, în jurul său fiind amenajate mai multe restaurante ce servesc mâncare tradiţională locală. Există şi magazine de suvenire. De asemenea, din cadrul muzeului District Six se pot cumpăra numeroase cărţi scrise pe fondul cumplitelor suferinţe ale comunităţii dispărute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.