Circa 3 milioane de exponate, printre care piese din Antichitate sau opere de arta clasice, sunt gazduite de Muzeul Ermitaj aflat in Sankt Petersburg, Rusia, unul dintre cele mai mari si deopotriva vechi muzee din lume. Infiintat in anul 1764 de imparateasa Rusiei, Ecaterina cea Mare si inaugurat oficial in anul 1852, muzeul este caminul unora dintre cele mai importante colectii de arta din lume, salile sale somptuoase fiind, in acelasi timp, cartea de vizita a batranului oras din Rusia. Ermitajul consta intr-un complex ce cuprinde mai multe cladiri ridicate intre secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. Prima cladire care a purtat aceasta denumire a fost „Micul Ermitaj”, ca mai apoi, sa apara si „Vechiul Ermitaj”, „Noul Ermitaj” si „teatrul Ermitajului”.

Muzeul Ermitaj1

De departe cea mai cunoscuta cladire din acest complex este Palatul de Iarna, construit in anul 1711, care mai tarziu, si anume in anul 1721, avea sa fie reconstruit de arhitectul Domenico Trezzino, chiar la moartea lui Petru cel Mare, cel care a fondat orasul Sankt Petersburg. Fiica acestuia, Elizabeta, nu era multumita de felul in care cladirea arata, aceasta fiind de parere ca edificiului ii lipseste grandoarea arhitecturala, motiv pentru care a si cerut ca structura sa fie reconstruita iarasi in anul 1754, aceasta sarcina importanta revenindu-i, de aceasta data, lui Francesco Rastrelli.

Insa destinul acestei cladiri era, din nefericire, sub semnul dezastrului. In anul 1837, palatul a fost distrus in intregime de un incendiu ce a durat nu mai putin de 30 de ore. Au inceput alte lucrari de constructie, de aceasta data, comandate de tarul Nicolae I. Primavara anului 1839 avea sa gaseasca Palatul de Iarna reconstruit. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, edificiul a suferit grave avarii, dar a fost recladit de-a lungul anulor care au urmat. Pana in anul 2005, palatul a trecut printr-o serie de lucrari masive de reconstructie si restaurare.

Muzeul Ermitaj11

Deloc nelipsite de grandoare, atat Micul Ermitaj, ridicat de catre Jean Baptiste Vallin de la Mothe, cat si celelalte cladiri ale Ermitajului sunt reprezentative pentru orasul Sankt Petersburg. Noul Ermitaj, de pilda, construit intre anii 1839 si 1852 de catre Leo von Kenze, este singurul edificiu care nu se afla de-a lungul Nevei. Cat despre Vechiul Ermitaj, cunoscut si ca Marele Ermitaj, acesta a fost ridicat in anul 1787 de Georg Falten, fiind nevoie de construirea unei alte cladiri intrucat colectia isi marea piesele de la o luna la alta. De altfel, aceasta cladire nu este foarte bogata in decoratiuni, asemenea celorlalte structuri ale complexului.

Cele trei milioane de obiecte de arta din Muzeul Ermitaj dateaza atat din cele mai indepartate vremuri, cum ar fi Paleolitic, cat si din perioada contemporana, vizitatorii neputand vizita toate galeriile intr-o singura vizita. Exista, de fapt, posibilitatea de a cumpara un bilet valabil mai multe zile. Arta Preistorica, Egiptul Antic, Arta Ruseasca, Arta Vest Europeana sunt doar cateva dintre galeriile de la muzeul din Sankt Petersburg. Printre cele mai fascinante piese de la Ermitaj se afla si cerbul de aur, ce dateaza din secolul al VII-lea i.Hr., despre care se spune ca ar fi apartinut civilizatiei scitilor. Un alt exponat important este si cupa Kolyvan, ce are 19 tone, datand din secolul al XIX-lea.

Muzeul Ermitaj111

La fel de fascinante sunt si galeriile Antichitatii, in care sunt expuse capodopere precum o statuie a Afroditei, datand din secolul al II-lea, precum si Medalionul Gonzaga, o piatra pretioasa. De asemenea, colectia de picturi este cea care il indreptateste pe orice vizitator sa afirme ca Ermitaj este unul dintre cele mai importante muzee din lume. Capodopere ce apartin lui Leonardo da Vinci, Rembrandt, Rubens, Van Dyck sau Raphael, toate sunt gazduite laolalta de Muzeul Ermitaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.