Muzeul etnografic al Familiei Pleș din Ieud este situat la baza dealului unde se găsește cea mai veche biserică de lemn din Maramureș. Este amenajat în cadrul unei foste gospodării țărănești, veche de circa 200 ani și cuprinde o colecție de obiecte de port popular și unelte specifice acestei zone.
Muzeul etnografic al Familiei Pleș din Ieud este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramureș, obiectiv care nu ar trebui ratat într-o vizită în nord.
Localitatea Ieud este atestată documentar din anul 1365. Biserica de lemn din deal, inclusă în 1999 în patrimoniul UNESCO, păstrează în sufletul ei istoria acelor meleaguri, iar mai jos de ea, muzeul etnografic al familiei Pleș păstrează tradiția zonei.
Ioana și Ioan Pleș au trecut de 60 de ani. Au vorba blândă și sunt ca o carte cu povești. Ei sunt cei care administrează casa – muzeu pe care o îndrăgesc.
Interiorul este inedit, aici aflându-se un război de țesut legat printr-un mecanism de patul copilului cel mic, pe care femeia trebuie să îl fi legănat în timp ce țeșea.
Lângă, se află strămoșul premergătorului modern de azi, un blat de lemn cu o gaură în mijloc și niște picioare zdravene.
Gardul muzeului este făcut din nuiele și are un farmec aparte. La câțiva metri mai departe, se află uscătorul de rufe, o bară de lemn lăsată la soare, dar care se trage sub streașina casei, în caz că începe ploaia.
Colecția muzeului include costume tradiționale bogat ornamentate, unelte agricole și casnice utilizate în gospodăriile tradiționale maramureșene, oferind vizitatorilor o imagine autentică a vieții de zi cu zi din trecutul rural.
Clădirea muzeului reflectă arhitectura tradițională maramureșeană, cu elemente specifice cum ar fi acoperișul înalt și porțile sculptate manual, care sunt caracteristice pentru casele din regiune.