Se află în localitatea Worcester, din provincia Western Cape şi reprezintă un muzeu în aer liber. Turiştii îl consideră o adevărată atracţie datorită faptului că muzeul – fermă Kleinplasie continuă să fie un loc viu, unde oamenii muncesc şi trăiesc în spiritul primilor colonişti agricultori ai Africii de Sud.
Muzeul – fermă Kleinplasie este dedicat memoriei celor care la finalul secolului al XVII-lea au venit să locuiască în peninsula Capului şi au devenit primii fermieri şi agricultori ai continentului sud african. Aceştia şi-au asumat o muncă de pionierat ale cărei rezultate se pot vedea până în zilele noastre.
Muzeul – fermă Kleinplasie nu este doar un loc ce aminteşte de eforturile şi stilul de viaţă al primilor agricultori colonişti, ci un loc în care turiştii pot învăţa o serie de lucruri pe cât de vechi, pe atât de necunoscute. Este amenajată după modelul unei ferme specifice Coloniei Capului, de pe la mijlocul secolului al XVII-lea.
Pe de altă parte, muzeul – fermă Kleinplasie se află într-o regiune locuită pentru prima oară cu mii de ani în urmă, de către triburi africane băştinaşe, valea râului Breede. Aceştia erau vânători şi culegători, astfel că au folosit, de asemenea, resursele naturale ale pământului, imprimând regiunii un puternic caracter agricol.
Lecţiile de istorie a agriculturii care se predau în cadrul muzeului ferma Kleinplasie acoperă peste două sute de ani, respectiv perioada cuprinsă între anii 1690 şi 1900. Fiecare dintre construcţiile care fac parte din muzeul ferma Kleinplasie reflectă o anume perioadă istorică, mai îndepărtată sau mai apropiată de secolul al XXI-lea.
Nu este un loc pustiu sau încremenit în timp. Oamenii continuă să ducă până în zilele noastre activităţi simple, muncind la fel cum o făceau stră-stră-stră-bunicii lor.
Muzeul – fermă Kleinplasie a conservat nu doar arhitectura construcţiilor şi uneltele folosite în agricultură, dar şi activităţile umane.
Pot fi văzuţi cei care completează personalul fermei, în cadrul unor activităţi zilnice, obişnuite, desfăşurate conform principiilor profesionale apărute cu peste două sute de ani în urmă. Spre exemplu, în cadrul muzeului – fermă Kleinplasie, oamenii încă îşi mai coc pâinea în cuptoare mari, un soi de vetre, aflate în aer liber, în curtea interioară a construcţiilor. De precizat că şi făina folosită pentru obţinerea pâinii se încadrează în acelaşi peisaj pitoresc: este măcinată ca pe timpuri, la moara de apă a fermei.
Femeile care lucrează aici au de îndeplinit numeroase activităţi gospodăreşti, toate realizate în acelaşi stil tradiţional. Ele trebuie să facă săpun de casă, amestecând în jur de un ceas în oala cu grăsime de porc şi uleiuri parfumate, trebuie să asigure necesarul de gemuri şi dulceţuri de casă necesare fermei pentru diverse festivaluri culinare sau vânzarea lor către turişti, trebuie să coacă prăjituri după reţete păstrate de la primii colonişti olandezi, trebuie să prăjească cafeaua şi s-o macine manual. Absolut toate activităţile respectă normele de secol al XVIII-lea, devenind poate în concepţia turiştilor o adevărată corvoadă. Inclusiv activităţile tipice unei ferme de animale exclud utilizarea unor sisteme automate, mecanice: mulgerea vacilor, tunderea oilor, jumulirea găinilor – toate se execută manual.
Fierăria reprezintă în cadrul muzeului ferma Kleinplasie o activitate de mare popularitate. Deşi oamenii de aici ar putea merge la magazin şi cumpăra orice au nevoie, ei preferă să apeleze la fierarul fermei care continuă să primească diverse comenzi şi să facă balamale, cuie de fier, umeraşe metalice şi chiar şi sfeşnice după modele străvechi.
Una dintre activităţile pentru care muzeul – fermă Kleinplasie este renumit în zonă o reprezintă rularea ţigărilor din tutun. Tutunul este plantat şi crescut pe suprafaţa muzeului, este pus să se usuce conform unor principii folosite prin secolul al XVII-lea, apoi este prelucrat manual şi transformat în ţigări tradiţionale cu arome foarte puternice.
Turiştii pot vizita în cadrul muzeului fermă Kleinplasie o sumedenie de construcţii tradiţionale, aparţinând unor perioade de timp distincte şi având funcţionalităţi şi origini dintre cele mai variate. Toate acestea se constituie în adevăratul muzeu Kleinplasie şi impresionează în mod deosebit prin arhitectura lor specială. Se pot admira: o colibă înălţată după principiile populaţiei indigene Khoi Khoi, o clădire ce servea cu sute de ani în urmă ca şi sediu al primăriei, un adăpost pentru uscarea tutunului, o bucătărie special amenajată pentru obţinerea săpunului de casă, mica moară de apă, un atelier de ceramică, grajdul cailor, magazinul de carete şi distileria.
Din dorinţa de a arăta lumii cât de mult s-a dezvoltat agricultura, există în continuarea construcţiilor menţionate şi câteva clădiri ceva mai moderne, contrastante cu restul, şi care evocă evoluţia activităţilor agricole până în anul 1940.
Partea cea mai interesantă este că turiştii veniţi să viziteze muzeul ferma Kleinplasie se pot implica direct în activităţile desfăşurate aici. Personalul muzeului munceşte nu doar de dragul demonstraţiilor live, ci pentru comunitatea localităţii Worcester, micuţă dar bine închegată şi a cărei misiune este cea de a supravieţui conform unor principii demult apuse.
Muzeul – fermă Kleinplasie reprezintă unul dintre cele mai interesante şi profitabile muzee ale Africii de Sud, o adevărată atracţie turistică datorită numeroaselor activităţi pe care le pune la dispoziţia vizitatorilor. Nimeni nu se plictiseşte aici. Pe lângă demonstraţiile live, turiştii pot vizita şi o aşa zisă galerie expoziţională, aflată într-un dintre clădirile muzeului şi unde sunt expuse o serie de artefacte ce au aparţinut cândva coloniştilor olandezi. Se pot vedea unelte de cultivat pământul, vase de lut şi ceramică, unele piese vestimentare vechi, obiecte din metal, obiecte din sticlă şi chiar şi unele piese de mobilier folosite de primii fermieri olandezi ai Africii de Sud.
Turiştii pot lua parte şi la câteva dintre etapele de obţinere a vinului sau la coacerea unui desert tradiţional, tarta cu lapte. Toate bunătăţile care se pregătesc în bucătăriile muzeului ferma Kleinplasie sunt ulterior scoase la vânzare, în cadrul unui magazin special amenajat la intrarea în perimetrul muzeului. De acolo, turiştii îşi pot cumpăra nu doar prăjituri şi alimente naturale, dar şi diverse suvenire sau obiecte de grădinărit.
Muzeul – fermă Kleinplasie dispune şi de un restaurant cu ceainărie unde se pot gusta cei mai savuroşi biscuiţi africani. Restaurantul oferă meniuri variate, cele mai multe fiind cu specific olandez sau indian. Este celebră în zonă o anumită băutură spirtoasă foarte tare şi aromată, obţinută după o reţetă a coloniştilor olandezi.
Muzeul – fermă Kleinplasie poate fi vizitat de luni până sâmbătă între orele 9.00 şi 16.30, contra unei taxe de intrare.