Muzeul „Haszmann Pal” este un muzeu etnografic din localitatea Cernat, judeţul Covasna, secţie a Muzeului Naţional Secuiesc. Muzeul este unul în aer liber, care prezintă anumite aspecte din viaţa tradiţională a celor din Ţinutul Secuiesc.

Muzeul a fost inaugurat în anul 1973, primind numele fondatorului său. Haszmann Pal a fost un pedagog pasionat de istoria comunităţii secui-maghiare şi a vrut să împărtăşească această pasiune cu toţi locuitorii ţării. Astfel, împreună cu soţia sa, a căutat suport atât financiar, cât şi moral, pentru a-şi vedea îndeplinit un vis mai vechi. Pe lângă muzeu, cei doi au pus şi bazele Şcolii Populare din Cernat. Astăzi, cele două instituţii sunt administrate tot de membrii familiei Haszmann.

Primul pas spre înfiinţarea Muzeului „Haszmann Pal” a fost cumpărarea curiei ce i-a aparţinut lui Gyula Damokjos, precum şi a terenului înconjurător. Clădirea a fost ridicată între secolele XVII – XIX, iar în anul 1831 a fost renovat în stil neoclasic. Însă atunci când soţii Haszman au venit cu ideea amenajării unui muzeu, aceasta era într-o stare avansată de degradare. Autorităţile au avut grijă să o modifice astfel încât să devină o clădire potrivită pentru o astfel de instituţie.

Muzeul „Haszmann Pal” este unul dintre cele mai vizitate muzee din Ţinutul Secuiesc. Muzeul în aer liber este alcătuit din case şi porţi tradiţionale secuieşti, precum şi din unelte folosite în agricultură sau în alte îndeletniciri tradiţionale. Casele tipic secuieşti se evidenţiază prin faptul că erau din lemn şi aveau atât streaşină, cât şi verandă. Casele din interiorul muzeului au fost amenajate astfel încât să redea cât mai fidel interioarele vechi tradiţionale.

Muzeul Haszmann Pal1

Activităţile pe care le practicau secuii sunt şi ele foarte bine reprezentate la Muzeul „Haszmann Pal”. Expoziţia de unelte agricole şi maşini demonstrează acest lucru: vizitatorii pot admira maşini cu aburi, maşini folosite în cultivarea pământului, garnituri de treierat, precum şi tractoare. În evidenţă iese şi expoziţia dedicată apiculturii, precum şi cea dedicată cimitirelor secuieşti – pot fi văzute cruci, stâlpi funerari sau pietre funerare.

În cadrul Muzeului „Haszmann Pal” există şi o expoziţie închinată tehnicii. Aceasta este alcătuită din radiouri cu detector cu galena, aparate de înregistrat sunetul, aparate de redat sunetele, gramofoane, telefoane sau patefoane. Într-o proporţie de 80%, exponatele tehnice funcţionează, spre deliciul turiştilor. De asemenea, aici se găseşte şi „Muzeul de sobe”, o expoziţie care prezintă arta maghiară în ceea ce priveşte prelucrarea fierului forjat. Printre exponate se numără sobe din fier, dar şi obiecte de uz casnic sau obiecte decorative fabricate din acest material.

Lângă Muzeul „Haszmann Pal” se află Școala Populară din Cernat, o instituţie cel puţin la fel de apreciată că muzeul etnografic. În cadrul şcolii, au loc, din aprilie şi până în luna octombrie, cursuri de meşteşuguri tradiţionale, ca pictatul mobilei, torsul, tâmplăria, sculptatul în lemn, arta fierăritului şi altele.

Vizitând Muzeul „Haszmann Pál”, oaspeții sunt invitați să exploreze viața rurală secuiască reconstruită, de la casele cu specific arhitectural local până la grădinile cultivate conform metodelor tradiționale. Fiecare colț al muzeului oferă o perspectivă autentică și educativă, transformând vizita într-o experiență memorabilă și plină de învățături.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.