Este o aşezare tribală, aflată în apropierea (9 kilometri distanţă) oraşului Polokwane, capitala provinciei Limpopo din Africa de Sud. Evocă vechiul stil de viaţă al populaţiei Bakone, aparţinând triburilor Sotho. Muzeul în aer liber Bakone Malapa este, în realitate, un mic sat unde timpul pare să fi rămas cam cu 250 de ani în urmă, spre deliciul turiştilor.

În traducere, Bakone Malapa înseamnă „locuinţele africanilor Bakone”. Satul a fost reconstruit conform modelului triburilor Bakone şi a fost amenajat chiar pe locul unei localităţi întemeiate cu sute de ani în urmă. S-au făcut unele cercetări arheologice în această zonă şi s-a dovedit că primii locuitori atestaţi au fost africanii San, faimoşii pictori pe piatră. Au fost descoperite atât unelte folosite de acei oameni, cât şi bucăţi de piatră cu superbe desene antice pe ele. Tot aici au locuit triburile Ndebele şi Shangaan, dar cele mai vechi urme aparţin oamenilor din epoca de piatră şi datează din urmă cu 20.000 de ani.

Numele de Bakone al acestei populaţii se trage de la Bakone ba Matlala Thaba, numele unui lider de triburi Sotho, stabilit în zonă în secolul al XVI-lea. A domnit îndelung, iar fiii săi, exasperaţi de longevitatea lui s-au revoltat şi au decis să plece pe alte plaiuri, pentru a fi şi ei lideri de trib.

Muzeul în aer liber Bakone Malapa este locuit de africani Bakone extrem de prietenoşi cu turiştii. Sunt oameni foarte vorbăreţi, veseli, gata oricând să spună poveşti inspirate de istoria poporului lor sau să explice tot soiul de ritualuri, credinţe şi tradiţii. Muzeul în sine este constituit în jurul a două mici locuinţe tipice stilului Bakone, căsuţe în care sunt expuse tot felul de obiecte folosite de-a lungul sutelor de ani de triburile Sotho.

Oamenii continuă să trăiască în acest muzeu în aer liber, la fel cum trăiau şi cu 250 de ani în urmă. Nimic nu s-a schimbat. Casele sunt cele tipice africane tribale, cu acoperişuri din paie şi pereţi îmbrăcaţi în stuf. Sunt foarte joase şi micuţe, dar au un farmec aparte. Cele mai multe dintre ele sunt împodobite la exterior cu tot soiul de desene din figuri geometrice. Predomină combinaţiile de alb şi maro deschis, aproape roşcat.

Femeile sunt cele care păstrează, pe cât posibil, tradiţia şi în privinţa vestimentaţiei. Au capetele acoperite cu turbane în stil african şi poartă rochii destul de lungi, largi, cu imprimeuri specifice, în culoarea indigo.

Satul constituit într-un muzeu în aer liber este condus de câţiva localnici care se asigură că vizitatorii sunt trataţi împărăteşte. Turismul este una dintre principalele moduri de susţinere financiară a muzeului în aer liber Bakone Malapa, aşa că africanii de aici au grijă să fie gazde extrem de primitoare.

Primul lucru de vizitat în muzeul Bakone Malapa îl constituie cele două locuinţe africane. Se poate vedea zona în care orice familie aparţinând acestor locuri se întâlneşte pentru a se recrea. Aici, ei au la dispoziţie celebrele lapa, un soi de chioşcuri construite din bârne de lemn, cu acoperiş din stuf. Căsuţele propriu-zise sunt alcătuite din mai multe încăperi separate între ele prin pereţi de cărămidă. Fiecare căsuţă este prevăzută cu dormitor, bucătărie şi living. Podelele continuă să se facă dintr-un amestec tradiţional de pământ şi bălegar de vacă. Cele mai multe dintre obiectele şi ustensilele aflate în aceste case sunt identice cu cele folosite cu 250 de ani în urmă, de către triburile Bakone.

Oamenii sunt dispuşi să ofere turiştilor mici spectacole practice de-a lungul cărora le arată cum fac ei focul, cum îşi îngrijesc culturile de porumb şi cum îşi fac propria lor bere locală. De asemenea, au loc demonstraţii artistice. Femeile realizează, sub ochii turiştilor, superbe obiecte de ceramică, vase de lut, sculpturi de lemn, coşuri de paie împletite şi celebrele ornamente cu mărgele. Majoritatea acestor piese se găsesc de vânzare, la preţuri foarte accesibile, în magazinele de suvenire amenajate chiar în cadrul muzeului în aer liber Bakone Malapa.

De cele mai multe ori, tururile de vizitare se fac în compania unor ghizi specializaţi în cultura şi istoria africană. Ei oferă turiştilor informaţii foarte interesante despre populaţia Sotho şi triburile Bakone, răspund la întrebări şi înlesnesc conversaţiile dintre vizitatori şi localnici.

Muzeul în aer liber Bakone Malapa are şi câteva surprize foarte plăcute: un sanctuar al păsărilor, o mică rezervaţie naturală, foarte multe zone de relaxare şi chiar şi trasee pentru drumeţii în natură.

Un tur complet al muzeului în aer liber Bakone Malapa durează aproximativ o oră, dar se recomandă turiştilor să vină aici în anumite luni ale anului. Perioada cuprinsă între noiembrie şi aprilie este extrem de fierbinte, astfel că turiştii s-ar simţi mult mai bine vizitând acest loc în restul anului.

Programul de vizitare al muzeului în aer liber Bakone Malapa este zilnic, de la orele 8.30 până târziu, după miezul nopţii. Însă turiştii care doresc să aibă parte de serviciile unui ghid trebuie să se limiteze până la orele 16.00 ale fiecărei zile. Accesul în muzeu nu costă nimic, dar ghidul trebuie totuşi răsplătit pentru efortul său.

Un lucru de care vizitatorii trebuie să ţină seama: locul în care se găseşte muzeul în aer liber Bakone Malapa este considerat paradisul fructelor exotice. Aşa că de aici se pot cumpăra cele mai grozave fructe la cele mai mici preţuri posibile: mango, avocado, lici şi banane de preerie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.