România are multe muzee unice în lume, iar unul dintre acestea este Muzeul Lingurilor „Ion Ţugui”. Acest muzeu inedit se găseşte în Câmpulung Moldovenesc, în casa memorială a profesorului de istorie Ion Ţugui, pe strada Gh. Popovici, nr.1.

muzeul-lingurilor-ion-tugui-din-campulung-moldovenesc-judetul-suceava.jpg

Muzeul Lingurilor adăposteşte cea mai mare colecţie de linguri de lemn din ţară şi singura care a fost organizată sub formă de expoziţie. Mulţi oameni adună în timpul vieţii anumite obiecte, iar acest profesor a adunat de peste tot din lume linguri de lemn.

Aparent obiecte banale, acestea sunt un exemplu de o altfel de artă – lingura de lemn a trecut de la un obiect de folosinţă ancestral la un obiect etnografic, încărcat de istorie.

Cei care intră în Muzeul Lingurilor „Ion Ţugui” sunt copleşiţi de numărul mare de obiecte pe care le găsesc: aici, sunt expuse peste 6000 de exponate, de la linguri de lemn la monede sau ştergare. Lingurile pot fi văzute peste tot – în camere, pe hol, pe scări şi chiar pe ferestre. Nu sunt aşezate la întâmplare, ci în funcţie de materialul din care au fost realizate sau de locul din care provin.

etajul-de-la-muzeul-lingurilor-ion-tugui-din-campulung-moldovenesc-judetul-suceava.jpg

Astfel, sunt prezente linguri din plop sau tei, specifice ţării noastre, dar şi linguri din lemn de smochin, lămâi şi ginkgo biloba. Vizitatorii pot vedea linguri specifice unor zone ca Japonia, Madagascar, Tanzania, Noua Zeelandă sau Africa, acestea fiind ori donate de cei care au rămas impresionaţi de muzeu, ori date la schimb cu altele.

placute-informative-de-la-muzeul-lingurilor-ion-tugui-din-campulung-moldovenesc-judetul-suceava.jpg

Pe lângă cele folosite în bucătărie, Muzeul Lingurilor „Ion Ţugui” conţine şi linguri care pot fi folosite numai pentru anumite lucruri. De exemplu, pot fi văzute linguri special destinate fructelor de pădure, destinate alegerii icrelor sau linguri de la stână (unele având dimensiuni impresionante).

adresa-de-la-muzeul-lingurilor-ion-tugui-din-campulung-moldovenesc-judetul-suceava.jpg

Având în vedere că pot fi cu uşurinţă considerate opere de artă, multe dintre linguri au o arhitectură specială, care să întărească aceste spuse. De exemplu, pe unele linguri se pot vedea tot felul de ornamente cu motive florale, geometrice, zoomorfe sau astrale. Cei care le-au realizat au fost, cu siguranţă, nişte sculptori tare pricepuţi.

ferestre-cu-linguri-muzeul-lingurilor-ion-tugui-din-campulung-moldovenesc-judetul-suceava.jpg

Muzeul Lingurilor „Ion Ţugui” îşi păstrează colecţia pe stative, iar fiecare obiect din casă are şi un bileţel, pe care cititorii pot vedea anul din care datează lingura respectivă, precum şi locul din care provine şi proprietarul, dacă este cazul. Foarte interesantă este partea din muzeu în care sunt expuse aşa-zisele „linguri-curiozități”. Aici, se regăsesc „lingura calicilor”, „lingurile logodiţilor”, „lingurile căsătoriţilor”, “„ingura cu clopoţei” (pentru femeile care cicăle) sau „lingura cu două găvane” (destinată celor lacomi).

imagine-cu-muzeul-lingurilor-ion-tugui-din-campulung-moldovenesc-judetul-suceava.jpg

Pe lângă aceste obiecte, Muzeul Lingurilor „Ion Ţugui” oferă vizitatorilor săi posibilitatea de a vedea şi alte colecţii. Profesorul a adunat o colecţie de monede care datează din perioade istorice diferite, covoare tradiţionale, obiecte din ceramică şi ţesături.

De asemenea, casa-muzeu adăposteşte o impresionantă colecţie de ştergare din Bucovina – au fost adunate peste 600 de astfel de obiecte. Unele dintre ele datează din anul 1848, atunci când a fost folosit bumbacul pentru prima dată în regiunea istorică a Bucovinei.

Profesorul Ion Ţugui a fost atât de pasionat de lingurile de lemn, încât a şi scris o carte despre aceasta. De asemenea, a realizat câteva albume cu fotografii şi desene, pe aceeaşi temă. Muzeul Lingurilor „Ion Ţugui” este deschis zilnic, iar cei care îi calcă pragul rămân impresionaţi de acest mic colţ istoric, ce prezintă unul dintre aspectele culturii populare româneşti.

Odată ajuns aici, vizitatorul este întâmpinat de o gamă variată de exponate care ilustrează nu doar utilitatea lingurilor în diverse culturi și epoci, dar și rolul lor decorativ și simbolic. Fiecare lingură din colecție are o poveste de spus, fie că vorbim de ceremonii tradiționale, fie de uz cotidian.

Muzeul nu doar că adăpostește aceste piese fascinante, dar organizează și expoziții temporare, ateliere și conferințe care ajută vizitatorii să înțeleagă mai bine contextul istoric și cultural al fiecărui obiect expus. Aceasta transformă fiecare vizită într-o experiență educativă și captivantă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.