Se găseşte pe strada Atlas, în suburbia Belgravia din oraşul Kimberley, Africa de Sud. Reprezintă un muzeu foarte îndrăgit şi respectat de comunitatea cetăţenilor din Kimberley care, ani la rând, au tânjit să se bucure de o astfel de instituţie culturală.
La origine, muzeul McGregor a fost fondat în 1907, de către văduva fostului primar al oraşului, Alexander McGregor. Ea a făcut o donaţie extrem de importantă care a permis inaugurarea muzeului. Iniţial, acesta a fost găzduit într-o clădire de pe strada Chapel şi, în onoarea fostului primar, s-a numit muzeul Alexander McGregor. Totuşi, de-a lungul anilor, lumea a început să se refere la el mai pe scurt – muzeul McGregor.
Primul curator al acestui muzeu a fost Maria Wilman, absolventă a Universităţii Cambridge, faimoasă autoare a unor lucrări foarte importante din domeniul botanicii şi arheologiei. Maria Wilman avea studii de geologie, mineralogie şi chimie de care s-a folosit în eforturile de dezvoltare a instituţiei. De-a lungul mandatului său, între 1908 şi 1947, muzeul McGregor s-a concentrat asupra unor colecţii menite să reflecte cunoştinţele de ordin istoric şi ecologic ale comunităţilor din provincia Western Cape.
Mariei Wilman i-au urmat o serie de curatori excelenţi ce au dus munca ei mai departe şi au reuşit să strângă atât de multe colecţii încât clădirea a devenit neîncăpătoare.
În 1976, muzeul McGregor s-a mutat în actuala locaţie de pe strada Atlas, clădirea fostului sanatoriu al oraşului Kimberley. Vechiul sediu a rămas în folosinţa muzeului, devenind instituţie satelit al acestuia.
Clădirea actuală a muzeului McGregor are şi o încărcătură istorică deosebită – aici a locuit, pe timpul asediului oraşului din 1890, celebrul om de afaceri şi politician Cecil John Rhodes. Iniţial, aici îşi avusese birourile administrative, dar pe timpul războaielor burilor a decis să transforme sălile enorme în săli medicale, clădirea devenind sanatoriu. Aceeaşi clădire a funcţionat ulterior în rol de hotel între 1902 şi 1933, (Hotel Belgravia), iar până să devină sediu de muzeu, a adăpostit o şcoală creştină.
În prezent, muzeul McGregor acoperă toate domeniile de interes ale turiştilor, de la arheologie până la zoologie. Nu lipsesc colecţiile de botanică sau cele de istorie culturală. De asemenea, muzeul se mândreşte cu o arhivă de documente ce reflectă trecutul politic al oraşului şi cu o expoziţie despre arta pe piatră a triburilor băştinaşe.
Obiectivul principal este descoperirea şi protejarea bogăţiilor naturale şi culturale ale provinciei, dar, ca orice instituţie de acest gen, muzeul McGregor are şi o funcţie educativă, urmărind promovarea anumitor valori africane, la nivel de istorie şi resurse ale naturii.
O întreagă secţiune a muzeului este dedicată războaielor burilor, colecţiile reflectând istoria militară a locului. Acest domeniu se bucură de o asemenea apreciere, încât muzeul McGregor administrează un muzeu satelit, aflat chiar pe locul celebrei bătălii de la Magersfontein şi concentrat exclusiv în jurul războaielor dintre britanici şi buri.
Alte expoziţii ale muzeului McGregor evocă asediul oraşului Kimberley, dar şi momente din istoria omenirii cu câteva milioane de ani în urmă; există chiar şi o expoziţie despre sistemul de amenajări interioare şi exterioare denumit EnviroZone, devenit extrem de popular în regiune şi care presupune folosirea unor pereţi ecologici, atât practici, cât şi de mare efect vizual, în care materialul de construcţie îl reprezintă plantele căţărătoare.
Dovadă a felului în care muzeul McGregor a evoluat, instituţia are în administrare şi alte muzee din regiune: muzeul Victoria West, muzeul Mary Moffat din Griquatown, muzeul Calvinia, muzeul Pioneers of Aviation şi muzeul Kalahari din Upingtone. De asemenea, The McGregor dispune şi de câteva situri arheologice, printre care peşterile Wonderwerk.
Tot în administrarea aceluiaşi muzeu se găsesc şi alte obiective turistice extrem de interesante, precum casa Rudd, Centrul de Artă Wildebeest Kuil, casa Dunluce sau galeria Dugan Cronin.
Una dintre galeriile muzeului este dedicată religiei şi cuprinde colecţii fascinante despre absolut toate credinţele din lume.
Turiştii pot afla aici informaţii de cultură generală şi istorie a omenirii dintre cele mai surprinzătoare. Spre exemplu:
- în 1652, când întemeietorul Coloniei Capului, Jan van Riebeek, a pus piciorul pe pământul african, populaţia pământului era de 500 de milioane de oameni
- în anul 1800, speranţa de viaţă la nivel internaţional era de numai 25 de ani
- prima mină africană datează de peste o sută de mii de ani
- arta pe piatră a apărut cu 40.000 de ani în urmă
- cel mai vechi pui de găină a apărut în Africa în anul 700 înainte de Hristos
Muzeul McGregor dispune şi de un centru educaţional al cărui public principal este reprezentat de şcolari. Aceştia descoperă aici lumea minunată a plantelor şi animalelor, învaţă să respecte şi protejeze mediul înconjurător şi pot beneficia chiar de tururi de vizitare a întregului muzeu.
Există şi un mic magazin unde se vând cărţi din toate domeniile de interes ale muzeului.
Se intenţionează schimbarea numelui muzeului, din McGregor în muzeul Kimberley History. Aceasta este doar una dintre direcţiile de acţiune în ce priveşte dezvoltarea acestei instituţii. Urmează să fie organizate şi numeroase expoziţii care să evoce momentele cruciale din istoria oraşului. Printre acestea, o expoziţie intitulată „Forgotten Suburbs”, despre Greenpoint, Galeshwe sau tabăra Malay.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita muzeul McGregor din oraşul Kimberley este cea cuprinsă între lunile aprilie şi mai.
Turiştii trebuie să ţină cont că un tur complet al muzeului McGregor şi al sateliţilor săi presupune cel puţin trei zile întregi. Cine se grăbeşte poate să se limiteze strict la principalul muzeul McGregor, căruia va trebui să îi aloce câteva ceasuri bune.
Intrarea se face contra cost, iar programul de vizitare este de luni până sâmbătă între orele 9.00 şi 17.00 şi duminică între 14.00 şi 17.00.