Muzeul memorial Ady Endre este găzduit de clădirea fostei Cafenele „Müller”, o clădire de patrimoniu care la cumpăna dintre secolele XIX – XX era foarte populară printre intelighenţia locală orădeană.
Acest cochet local, cu terasă, a fost unul dintre locurile preferate de tânărul poet Ady Endre, el găsind aici spaţiu în care să poată crea. În cadrul său pot fi văzute volume din opera scriitorului (ediţii ale operelor poetice, publicistice şi de proză, apărute atât în timpul vieţii poetului, cât şi post-mortem.
Valoarea mare a acestei colecţii este dată de ediţiile princeps, câteva dintre ele cu dedicaţia autorului), numeroase documente (tipărituri care atestă interesul şi recunoştinţa posterităţii faţă de personalitatea lui Ady Endre, materializate prin manifestări cultural-literare, seri literare, simpozioane, recitări de poezii, spectacole artistice, înfiinţarea muzeului memorial, inaugurarea statuii lui Ady, acordarea numelui său unor şcoli sau străzi), precum şi manuscrisele lui Ady Endre (scrisori, cărţi poştale adresate unor personalităţi apropiate poetului, articole şi poezii semnate, alte manuscrise provenite de la membrii societăţii literare „A Halnap” şi prietenii apropiaţi ai poetului, corespondenţa membrilor familiei Ady purtată cu diverşi cercetători ai operei lui).
Acestor remarcabile piese de colecţie li se adaugă numeroase reviste literare apărute de-a lungul secolului (colecţia revistei „Nyugat” („Occidentul”), care a fiinţat între anii 1908 şi 1937 şi este considerată cea mai importantă revistă literară maghiară din secolul trecut). De remarcat aportul lui Ady Endre la fiinţarea acesteia, el fiind de la început colaborator, iar mai târziu redactor al revistei, mai specific, el îşi îndeplineşte această menire până la moartea sa în 1919.
Colecţia de fotografii aferentă expunerii din incinta muzeului este format din fotografii ale poetului din diferite perioade ale vieţii sale, ale membrilor familiei Ady, ale unor colegi de redacţie şi prieteni ai poetului.
De remarcat că în patrimoniul muzeului se află şi o impresionantă colecţie de fotografii vechi, provenite în special din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.
Expozițiile muzeului includ nu doar ediții rare și manuscrise, dar și fotografii personale, scrisori și obiecte personale ale lui Ady Endre, oferind o imagine completă a impactului său asupra literaturii și culturii maghiare. De asemenea, muzeul găzduiește evenimente culturale, lecturi și simpozioane dedicate poeziei și influenței sale literare.
Un aspect interesant al muzeului este modul în care a fost păstrată atmosfera boemă a cafenelei, recreând ambianța în care poetul și-a petrecut multe ore scriind și discutând cu alți intelectuali ai vremii. Aceasta ajută vizitatorii să se conecteze la spiritul creativ al lui Ady Endre și la epoca sa.