Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” este construit în anul 1965, cu prilejul organizării festivităților de aniversare a unui secol de la apariția revistei Familia, în Oradea.

Muzeul este situat în centrul orașului, pe strada cu același nume, foarte aproape de parcul în care se află și statuia cărturarului. Clădirea care adăpostește muzeul a fost construită pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, fără etaj, doar cu un subsol boltit.

Josif Vulcan s-a născut într-o veche familie greco-catolică. Tatăl său, Nicolae Vulcan, a fost nepotul de unchi al reputatului episcop-cărturar Samuil Vulcan, întemeietorul școlii de la Beiuș, care astăzi îi poartă numele. Mama sa se numea Irinyi Viktória. Studiile primare le urmează în comuna Leta-Mare, unde se mută cu familia în 1844. Din 1851, urmează liceul la Gimnaziul Premonstratens. La sfatul tatălui său, se înscrie la Facultatea de Drept a Universității din Budapesta. Cariera de avocat nu-l satisface însă, deorece îndrăgea literatura. Primele sale încercări literare apar în publicatia Federațiunea, patronată de Alexandru Roman. În luna iunie a anului 1865, Iosif Vulcan întemeiază revista Familia, al cărei program era de a răspândi cultura românească în Transilvania.

Citește și:  Fantana Patru Anotimpuri: Obiective turistice Bucureşti

În februarie 1866, Iosif Vulcan primește la sediul redacției, de la un privatist de la Gimanziul din Cernăuți, o scrisoare însoțită de o poezie, „De-aș avea”, semnată de Mihail Eminovici. Redactorul Familiei este încântat de poezia primită, permițându-și însă o modificare, și anume, romanizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu. Din acest motiv, Iosif Vulcan este considerat „nașul literar” al celui mai mare poet român.

Fondatorul revistei Familia a scris poezii („Lira mea”, 1882), piese de teatru („Ștefan Vodă cel Tânăr”, „Gărgăunii Dragostei”, „Mireasă pentru Mireasă”), o importantă lucrare istorică („Panteonul Roman”, 1869), nuvele, romane și traduceri. La data de 8 septembrie 1907, marele publicist se stinge din viață și este înmormântat la cimitirul Olosig din Oradea.

drumul-spre-muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg
muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg
placuta-informativa-cu-muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg
panouri-de-pe-muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg
placa-memoriala-muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg
omagiu-mihai-eminescu-muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg
muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor-vazut-din-lateral.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.