Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” este construit în anul 1965, cu prilejul organizării festivităților de aniversare a unui secol de la apariția revistei Familia, în Oradea.

drumul-spre-muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Muzeul este situat în centrul orașului, pe strada cu același nume, foarte aproape de parcul în care se află și statuia cărturarului. Clădirea care adăpostește muzeul a fost construită pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, fără etaj, doar cu un subsol boltit.

muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Josif Vulcan s-a născut într-o veche familie greco-catolică. Tatăl său, Nicolae Vulcan, a fost nepotul de unchi al reputatului episcop-cărturar Samuil Vulcan, întemeietorul școlii de la Beiuș, care astăzi îi poartă numele. Mama sa se numea Irinyi Viktória. Studiile primare le urmează în comuna Leta-Mare, unde se mută cu familia în 1844. Din 1851, urmează liceul la Gimnaziul Premonstratens.

placuta-informativa-cu-muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg

La sfatul tatălui său, se înscrie la Facultatea de Drept a Universității din Budapesta. Cariera de avocat nu-l satisface însă, deorece îndrăgea literatura. Primele sale încercări literare apar în publicatia Federațiunea, patronată de Alexandru Roman. În luna iunie a anului 1865, Iosif Vulcan întemeiază revista Familia, al cărei program era de a răspândi cultura românească în Transilvania.

Citește și:  Bustul lui Ion Pillat din Dorohoi : Obiective turistice Botoşani

panouri-de-pe-muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg

În februarie 1866, Iosif Vulcan primește la sediul redacției, de la un privatist de la Gimanziul din Cernăuți, o scrisoare însoțită de o poezie, „De-aș avea”, semnată de Mihail Eminovici. Redactorul Familiei este încântat de poezia primită, permițându-și însă o modificare, și anume, romanizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu. Din acest motiv, Iosif Vulcan este considerat „nașul literar” al celui mai mare poet român.

placa-memoriala-muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Fondatorul revistei Familia a scris poezii („Lira mea”, 1882), piese de teatru („Ștefan Vodă cel Tânăr”, „Gărgăunii Dragostei”, „Mireasă pentru Mireasă”), o importantă lucrare istorică („Panteonul Roman”, 1869), nuvele, romane și traduceri. La data de 8 septembrie 1907, marele publicist se stinge din viață și este înmormântat la cimitirul Olosig din Oradea.

omagiu-mihai-eminescu-muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg
muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor-vazut-din-lateral.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.