Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” este construit în anul 1965, cu prilejul organizării festivităților de aniversare a unui secol de la apariția revistei Familia, în Oradea.

drumul-spre-muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Muzeul este situat în centrul orașului, pe strada cu același nume, foarte aproape de parcul în care se află și statuia cărturarului. Clădirea care adăpostește muzeul a fost construită pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, fără etaj, doar cu un subsol boltit.

muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Josif Vulcan s-a născut într-o veche familie greco-catolică. Tatăl său, Nicolae Vulcan, a fost nepotul de unchi al reputatului episcop-cărturar Samuil Vulcan, întemeietorul școlii de la Beiuș, care astăzi îi poartă numele. Mama sa se numea Irinyi Viktória. Studiile primare le urmează în comuna Leta-Mare, unde se mută cu familia în 1844. Din 1851, urmează liceul la Gimnaziul Premonstratens.

placuta-informativa-cu-muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg

La sfatul tatălui său, se înscrie la Facultatea de Drept a Universității din Budapesta. Cariera de avocat nu-l satisface însă, deorece îndrăgea literatura. Primele sale încercări literare apar în publicatia Federațiunea, patronată de Alexandru Roman. În luna iunie a anului 1865, Iosif Vulcan întemeiază revista Familia, al cărei program era de a răspândi cultura românească în Transilvania.

panouri-de-pe-muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg

În februarie 1866, Iosif Vulcan primește la sediul redacției, de la un privatist de la Gimanziul din Cernăuți, o scrisoare însoțită de o poezie, „De-aș avea”, semnată de Mihail Eminovici. Redactorul Familiei este încântat de poezia primită, permițându-și însă o modificare, și anume, romanizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu. Din acest motiv, Iosif Vulcan este considerat „nașul literar” al celui mai mare poet român.

placa-memoriala-muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Fondatorul revistei Familia a scris poezii („Lira mea”, 1882), piese de teatru („Ștefan Vodă cel Tânăr”, „Gărgăunii Dragostei”, „Mireasă pentru Mireasă”), o importantă lucrare istorică („Panteonul Roman”, 1869), nuvele, romane și traduceri. La data de 8 septembrie 1907, marele publicist se stinge din viață și este înmormântat la cimitirul Olosig din Oradea.

omagiu-mihai-eminescu-muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Un aspect fascinant al muzeului îl reprezintă modul în care a fost păstrată și valorificată atmosfera epocii, recreând contextul în care Iosif Vulcan și-a desfășurat activitatea editorială. Acest lucru ajută vizitatorii să înțeleagă mai bine impactul său asupra literaturii și culturii române.

muzeul-memorial-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor-vazut-din-lateral.jpg

Curiozități despre muzeu includ și faptul că acesta a fost loc de întâlnire pentru multe personalități culturale importante ale timpului, servind nu doar ca spațiu de expunere, ci și ca un centru de dezbateri culturale și literare. În plus, muzeul organizează periodic evenimente culturale, seminarii și lansări de carte, continuând tradiția de centru cultural activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.