Muzeul Mineritului este un muzeu dedicat istoriei miniere de pe Valea Jiului, o istorie destul de zbuciumată. Muzeul se află în oraşul Petroşani, „capitala” industriei miniere din România, pe strada Nicolae Bălcescu.

muzeul-mineritului.jpg

Muzeul Mineritului a fost înfiinţat în anul 1961, sediul său aflându-se într-o clădire istorică, ridicată în anul 1920. Iniţial, muzeul şi-a desfăşurat activitatea într-o casă tradiţională, care a fost modificată pentru a îndeplini condiţiile necesare unei expoziţii muzeale. Cu toate acestea, prima expoziţie a avut loc într-una din sălile Teatrului de Stat, expoziţia înfăţişând detalii despre Revoluţia Cubaneză. Muzeul s-a mutat în clădirea actuală în 1966.

muzeul-mineritului-din-petrosani-vagon-folosit-in-mina.jpg

Peste 1.500 de piese aşteaptă să fie admirate de turişti în Muzeul Mineritului. Muzeul se mândreşte cu faptul că a prezentat prima expoziţie de numismatică din România, acest lucru întâmplându-se în anul 1970. De atunci, în sălile muzeului au putut fi văzute şi alte expoziţii la fel de interesante, precum cele de tehnică minieră, artă fotografică, turism şi altele. Copiii nu sunt nici ei uitaţi, adesea având loc expoziţii educative, care să îi înveţe pe aceştia despre minerit şi nu numai.

Citește și:  Casa memorială „Elie Wiesel”: Obiective turistice Maramureş

placuta-cu-muzeul-mineritului-din-petrosani.jpg

Muzeul Mineritului are ca principal scop înfăţişarea istoriei mineritului din această zonă a României, iar scopul este îndeplinit cu ajutorul expoziţiilor. Pot fi admirate obiecte ca fotografii, documente în original, aparate folosite de mineri, costumaţii, insigne, schiţe, utilaje, obiecte folosite în viaţa de zi cu zi de familiile de mineri.

muzeul-mineritului-din-petrosani-locomotiva-expusa-in-curte.jpg

Una din expoziţii prezintă evoluţia vieţii sociale din zona Văii Jiului, iar expoziţia de geologie face cunoscute tipurile de roci existente pe Valea Jiului, dar şi fosilele animale şi vegetale. În curtea muzeului, pot fi văzute utilaje folosite de mineri pentru a extrage cărbunele.

muzeul-mineritului-din-petrosani-imagine-cu-locatia.jpg

Muzeul Mineritului este deschis spre vizitare de marţi până duminică, între orele 9 – 16 (iarna), respectiv 9 – 17 (vara). Se percep taxe de intrare, reduse la jumătate pentru copii şi elevi/ studenţi.

muzeul-mineritului-din-petrosani.jpg
muzeul-mineritului-din-petrosani-imagine-cu-poarta.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.