Muzeul Mineritului este un muzeu dedicat istoriei miniere de pe Valea Jiului, o istorie destul de zbuciumată. Muzeul se află în oraşul Petroşani, „capitala” industriei miniere din România, pe strada Nicolae Bălcescu.
Muzeul Mineritului a fost înfiinţat în anul 1961, sediul său aflându-se într-o clădire istorică, ridicată în anul 1920. Iniţial, muzeul şi-a desfăşurat activitatea într-o casă tradiţională, care a fost modificată pentru a îndeplini condiţiile necesare unei expoziţii muzeale. Cu toate acestea, prima expoziţie a avut loc într-una din sălile Teatrului de Stat, expoziţia înfăţişând detalii despre Revoluţia Cubaneză. Muzeul s-a mutat în clădirea actuală în 1966.
Peste 1.500 de piese aşteaptă să fie admirate de turişti în Muzeul Mineritului. Muzeul se mândreşte cu faptul că a prezentat prima expoziţie de numismatică din România, acest lucru întâmplându-se în anul 1970.
De atunci, în sălile muzeului au putut fi văzute şi alte expoziţii la fel de interesante, precum cele de tehnică minieră, artă fotografică, turism şi altele. Copiii nu sunt nici ei uitaţi, adesea având loc expoziţii educative, care să îi înveţe pe aceştia despre minerit şi nu numai.
Muzeul Mineritului are ca principal scop înfăţişarea istoriei mineritului din această zonă a României, iar scopul este îndeplinit cu ajutorul expoziţiilor. Pot fi admirate obiecte ca fotografii, documente în original, aparate folosite de mineri, costumaţii, insigne, schiţe, utilaje, obiecte folosite în viaţa de zi cu zi de familiile de mineri.
Una din expoziţii prezintă evoluţia vieţii sociale din zona Văii Jiului, iar expoziţia de geologie face cunoscute tipurile de roci existente pe Valea Jiului, dar şi fosilele animale şi vegetale. În curtea muzeului, pot fi văzute utilaje folosite de mineri pentru a extrage cărbunele.
Muzeul Mineritului este deschis spre vizitare de marţi până duminică, între orele 9 – 16 (iarna), respectiv 9 – 17 (vara). Se percep taxe de intrare, reduse la jumătate pentru copii şi elevi/ studenţi.
Pentru cei interesați de impactul ecologic, muzeul oferă o secțiune dedicată reabilitării ecologice și reconversiei industriale post-miniere, arătând eforturile de restaurare a peisajului afectat de decenii de exploatare.
Un aspect impresionant este și colecția de minerale, prezentând varietatea resurselor naturale extrase din subteran, de la cărbune la minereuri rare.
În final, muzeul propune un dialog deschis despre viitorul mineritului și rolul tehnologiilor noi în sustenabilitatea acestei industrii, invitând vizitatorii să reflecteze asupra lecțiilor trecutului și posibilităților viitorului.