Cu toate că are o istorie destul de îndepărtată în spate, muzeul Msunduzi a devenit un obiectiv turistic cu adevărat reprezentativ pentru Africa de Sud abia din anul 1990, când a fost transformat din muzeu istoric centrat pe o singură temă într-un muzeu dedicat tuturor culturilor și etniilor care reprezintă astăzi, la un loc, societatea sud africană.
Muzeul Msunduzi a fost înființat în anul 1912 ca un omagiu adus burilor, adică descendenților primilor coloniști olandezi stabiliți la Colonia Capului și ai triburilor indigene africane. Când peninsula a intrat sub stăpânire britanică, burii au fost împinși spre interiorul continentului și au cucerit de la africanii băștinași o serie de pământuri, fie pe cale armată, fie în mod pașnic.
Inițial, muzeul Msunduzi onora exclusiv memoria acestei etnii, a burilor, iar complexul muzeal cuprindea mai multe clădiri istorice: biserica Jurământului, casa lui Andries Pretorius și imobilul denumit E.G. Jansen Extension, o galerie adăugată recent muzeului și care adăpostește colecții formate din piese militare, folosite de-a lungul războaielor burilor. Biserica Jurământului este biserica pe care burii au înălțat-o în 1841 ca urmare a promisiunii pe care I-o făcuseră lui Dumnezeu, pentru a câștiga bătălia de la Râul de Sânge. Cuvintele jurământului se află în interiorul bisericii memoriale moderne, aflate în imediata vecinătate.
În 1990, muzeul și-a schimbat numele și tema de studiu. Alături de cultura burilor au fost incluse tot mai multe colecții și expoziții legate de istoria altor etnii principale sud africane, precum triburile Zulu și indienii aduși la peninsula Capului pe post de sclavi ai fermierilor olandezi.
În prezent însă, muzeul Msunduzi a devenit și sediul unei agenții ce aparține Departamentului Național de Artă și Cultură a Africii de Sud, astfel că au fost incluse în complexul său alte două clădiri istorice: biserica memorială Voortrekker (cea modernă) și casa parohială aferentă. Tot în proprietatea muzeului Msunduzi se mai regăsește o superbă grădină pe suprafața căreia se află o replică a templului Hindu Shiva și o locuință din stufăriș, specifică culturii Zulu.
Clădirea principală a muzeului Msunduzi este cea mai spectaculoasă și atrage cel mai mare număr de vizitatori. Ea a fost construită în anul 1905 și folosită inițial ca și sediu de școală de fete. Ulterior, a intrat în proprietatea muzeului Voortrekker și din 1990 și-a schimbat denumirea în muzeul Msunduzi. La mezanin se află expuse colecții istorice și culturale ale diferitelor etnii sud africane. Cea mai renumită astfel de colecție poartă un titlu sugestiv – „A Tapestry of Culture” – și impresionează prin numărul și varietatea artefactelor.
La parterul muzeului Msunduzi sunt invitați cu precădere turiștii interesați de lupta sud africanilor în numele democrației. Acolo este expusă o colecție extrem de elaborată care vorbește despre felul în care s-a născut democrația în Africa de Sud. În principal, sunt colecții de fotografii și documente ce atestă lupta sud africanilor pentru egalitate rasială și momentele cruciale ale rezistenței opuse apartheidului.
Expoziția „Church of The Vow” conține piese bisericești, colecții de documente și o serie de artefacte ce reflectă stilul de viață al burilor. În această galerie a fost mutat până și amvonul bisericii Jurământului.
Expoziția destinată memoriei lui Andries Pretorius este, evident, găzduită în casa memorială a eroului bur. În 2008, expoziția a fost premiată de către Asociația clădirilor istorice, pentru modul în care personalul muzeului a reușit să redea atmosfera casnică din locuința lui Andries Pretorius. Casa pe două etaje a fost mobilată cu piese extrem de valoroase, aparținând burilor, din perioada anilor 1850, ceea ce contribuie la autenticitatea mesajului istoric.
Trecutul africanilor Zulu este evocat la aceleași standarde înalte. Impresionează în mod deosebit câteva piese de colecție prețioase, precum tronul regelui Zulu Dingane, cel înfrânt de armata bură în timpul bătăliei de la Râul de Sânge. Tronul original se află în proprietatea muzeului Msunduzi, însă cel expus publicului este doar o replică fidelă. Tronul adevărat este conservat datorită vârstei și valorii lui deosebite. Se pare că ar fi fost găsit chiar pe câmpul de luptă al celebrei bătălii de la 1838.
Poate și mai emoționantă este o altă piesă de muzeu. Constă într-un bonetă de bebeluș, pătată de sânge chiar deasupra frunții. Personalul muzeului Msunduzi nu a reușit să afle sub nicio formă cui i-a aparținut scutecul și în ce condiții a fost copilul respectiv rănit atât de groaznic. Tot ce se știe este că piesa a fost donată muzeului Voortrekker în 1910, deodată cu primul val de donații venit din partea localnicilor.
Unele dintre cele mai fascinante artefacte ale muzeului Msunduzi provin din templul Soobramoniar, intrat într-o serie de lucrări de restaurare. Câteva dintre statuetele lui cele mai importante au fost cu aceasta ocazie împrumutate spre păstrare muzeului Msunduzi. Statuetele sunt inspirate de zeul Shiva, dar există și o splendidă statuie care îl înfățișează pe unul dintre băieții acestuia, zeul Hanumman.
O piesă de colecție deosebită este telescopul celebrului aventurier francez, Adulphe Delagorgue. Acesta s-a plimbat foarte mult prin Africa de Sud, în secolul al XIX-lea și a descris în cadrul unor lucrări foarte interesante pe oamenii întâlniți în expedițiile sale și locurile cele mai speciale. În toate aventurile sale, Delagorgue era însoțit de un telescop pe care, la plecarea spre Europa, l-a făcut cadou unui bur. Ulterior, telescopul a fost donat muzeului Msunduzi.
Un alt obiect care aduce faimă muzeului este reprezentat de o mică armă din anul 1700, cu înscrisuri din limba arabă. Pistolul a aparținut inițial unui olandez venit să se stabilească la Colonia Capului și ulterior a fost transmis din generație în generație, înainte de a fi oferit muzeului Msunduzi. Inscripțiile sunt din aur, ridicând și mai mult valoarea acestui obiect.
Până și elemente din uniformele militare ale burilor și-au găsit adăpostul în cadrul colecțiilor muzeului Msunduzi. Cea mai interesantă este o vestă militară cu șase butoni ce i-a aparținut ostașului bur Piet Uys, cu o poveste impresionantă. El a fost ucis în timpul bătăliei de la Râul de Sânge, iar fiul său, Dirkie, a refuzat să fugă pentru a-și salva viața. A stat peste trupul tatălui până când a fost, la rându-i, ucis. Interesant este că trupul lui Piet Uys a fost identificat de rude câteva zile mai târziu, pe baza vestei cu butoni, în timp ce trupul fiului său nu a fost găsit niciodată.
Muzeul Msunduzi se află în orașul Pietermaritzburg, din provincia Gauteng a Africii de Sud și poate fi vizitat zilnic, între orele 9.00 și 16.00. De-a lungul lunilor de iarnă, programul este redus. Intrarea se face contra cost.