Muzeul Muncitorilor din Johannesburg, Africa de Sud prezintă o expoziţie impresionantă despre viaţa grea a imigranţilor veniţi în acest oraş la începutul secolului al XX-lea în căutare de locuri de muncă. Clădirea în care se află, în prezent, muzeul a fost construită în anul 1910 pentru a găzdui peste 300 de muncitori, fiind declarată monument naţional. Chiar dacă este un muzeu destul de mic, merită vizitat.

Muncitorii care au locuit aici fuseseră recrutaţi din întreaga Africă pentru a lucra în fabricile din oraş, lăsându-şi familiile în zonele rurale de unde proveneau. În cadrul hostelului, aceştia nu aveau niciun fel de intimitate, iar viaţa lor era controlată în totalitate de administrator, trăind o adevărată sclavie. Cei 300 de bărbaţi stăteau în doar nouă camere şi trebuiau să se supună unui regulament strict. După ora 10 seara se întrerupea curentul electric, iar locatarii nu aveau voie să primească vizite sau să vorbească între ei. Cei care nu respectau aceste reguli erau pedepsiţi, fiind scufundaţi în apă rece sau atârnaţi de un copac pe timpul nopţii.

Expoziţia permanentă ilustrează condiţiile dificile de trai ale muncitorilor din perioada anilor 1900 – 1970. Muzeul include dormitoarele originale ale hostelului, cu paturi de beton, şi sala de pedeapsă. Există şi o mică bibliotecă unde sunt disponibile cărţi despre istoria muncii şi despre teoriile socialiste. Colecţia muzeului cuprinde şi o serie de obiecte personale ale muncitorilor, alături de mărturii şi imagini care redau condiţiile precare în care aceştia îşi duceau existenţa şi umilinţele la care erau supuşi. De asemenea, expoziţiile evidenţiază rolul muncitorilor imigranţi în lupta pentru egalitate în Africa de Sud, precum şi dificultăţile cu care aceştia încă se confruntă în prezent.

O parte din sălile edificiului sunt utilizate ca locuri de întâlnire. Muzeul ocupă aripa de vest a clădirii, recent renovată, în timp ce zona de est găzduieşte expoziţii temporare şi reuniuni ale comunităţii.

Muzeul Muncitorilor din Johannesburg este deschis de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00, iar intrarea este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.